Пт, 2024-03-29, 11:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 9 » Боргова криза в Європі і США вдарила по світових ринках
07:21
Боргова криза в Європі і США вдарила по світових ринках
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Хвилювання на світових біржах, спричинені загрозою боргової кризи в Європі та зниженням кредитного рейтингу США, у понеділок призвели до падіння на світових ринках. Ранкові торги в Нью-Йорку розпочалися різким зниженням: індекс Dow Jones у перші ж хвилини впав на 2%, зведений індекс високотехнологічних акцій NASDAQ втратив понад 2,5%, передає Бі-Бі-Сі.

Більшість трейдерів продають акції, побоюючись нової рецесії в Сполучених Штатах.

На фондових ринках на іншому боці Атлантики європейський Центробанк з ранку понеділка розпочав скуповувати цінні папери Іспанії та Італії, витративши на інтервенцію мільйони євро.

Вартість державного боргу двох південноєвропейських країн зменшилася - прибутковість держоблігацій, що сягнула в п'ятницю, після паніки на ринках, 6,2% річних, у понеділок завдяки діям ЄЦБ повернулася до безпечнішого рівня 5,2%, і це сприяло оптимізму трейдерів в Іспанії та Італії.

Однак на інших фондових біржах Європи індекси далі падали - німецький Dax на 3,75%, французький CAC40 - щонайменше на 3,19%. Знизився більш ніж на 2% й індекс FTSE 100 в Британії, що не входить до зони євро.

Індекс РТС в Москві впав нижче 1700 пунктів вперше від грудня 2010 року. Падіння російських акцій до вечора понеділка склало понад 7%.

На додаток до позбавлення американських державних запозичень вищого рейтингу надійності в понеділок агентство Standard & Poor's знизило (з ААА до АА+) прогноз довгострокового рейтингу для найбільших гравців іпотечного ринку США - Fannie Mae та Freddie Mac.

Обвал стався й на азійських ринках

Фондові біржі Азії у понеділок відкрилися зниженням, відреагувавши на позбавлення США вищого кредитного рейтингу агентством Standard & Poor's.

Індекс Nikkei в Японії сягнув мінімального значення від березня 2011 року - за ранок понеділка він втратив 2,4%. Провідний фондовий індекс Південної Кореї KOSPI скоротився на 5%. Впали також гонконзький та індійський біржові індикатори - на 4% та 3% відповідно.

Таким чином інвестори виявляють свою стурбованість станом світової економіки, що дедалі погіршується, зокрема борговою кризою в Європі та США.

Нагадаємо, що минулої п'ятниці за результатами торгів на світових фондових ринках компанії втратили трильйони доларів.

Увечері 5 серпня рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг США на один щабель - до рівня АА+ із негативним прогнозом. Це прецедент в історії США - кредитний рейтинг країни було знижено вперше. Раніше він перебував на рівні ААА, що свідчило про надзвичайну надійність кредитних зобов'язань країни.

Директор міжнародного агентства Standard & Poor's Джон Чемберс після зниження кредитного рейтингу США заявив, що на його відновлення країна може потребувати від 9 до 18 років. У тому разі, якщо політичні розбіжності в Америці триватимуть, і фінансове становище країни погіршиться, агентство може знизити рейтинг знову, зазначив Чемберс.

За умов загального спаду на азійських ринках зростає лише попит на золото. Ціна за унцію наблизилася до 1700 доларів.

Аналітики попереджають, що в найближчі тижні ринки перебуватимуть у нестійкому стані, незважаючи на обіцянки країн - членів "Великої cімки" та європейського Центробанку зробити все для зміцнення фінансової стабільності.

"Зниження рейтингу США - це безпрецедентна подія, - каже Алвін Лью з банку UOB у Сингапурі. - Це засвідчує, що в найближчі два - два з половиною роки зростання економіки в США буде дуже повільним".

Після зниження довгострокового кредитного рейтингу США інвестори злякалися, що й без того кволі темпи зростання американської економіки ще більш уповільняться і країна знову зазнає рецесії.

А це в свою чергу боляче вдарить по Азії, що розраховує на найбільшу всвіті економіку, щомісяця вкладаючи мільярди доларів в експорт. "Ми досі залежимо від попиту в США та Європі, - сказала Арджуна Махедран з банку HSBC. - Уповільнення економічного зростання в США та Європі спричинить різке зниження споживчого попиту, що підірве розвиток азійського регіону".

Тим часом значно зріс попит на золото на азійських ринках: ціна за унцію наблизилася до 1700 доларів. Інвестори намагаються вкладати гроші в найменш ризиковані активи.

Проте деякі аналітики вважають, що падіння ринків багато в чому відбувається через надмірну драматизації подій, і багато інвесторів користуються ситуацією, щоб купити акції за нижчою ціною.

Нагадаємо, що вартість вересневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до 16:57 зменшилася на 2,61 дол (3%) щодо рівня 5 серпня - до 84,27 дол за барель. Раніше під час торгів ці ф'ючерси дешевшали до позначки 82,52 дол за барель - мінімуму від 24 листопада.

За підсумками минулого тижня ціни на нафту зменшилися на 9,2% - найгірший результат від 6 травня. Зниження вартості нафти від початку року сягнуло 8,6%.

"Це втеча від будь-якого виду ризикованих активів, - відзначає брокер BNP Paribas Commodity Futures Inc. Том Бенц. - Важко сказати, коли ми сягнемо дна".

Котирування ф'ючерсів на нафту Brent на вересень на лондонській біржі ICE Futures до 16:57 впали на 2,8 дол (2,56%) - до 106,57 дол за барель.

Нагадаємо також, що представники "Великої двадцятки" (20 провідних економік світу, G20) сьогодні пообіцяли вжити скоординованих заходів, спрямованих на нормалізацію обстановки на фінансових ринках, підтримання фінансової стабільності та економічного зростання.

"Протягом наступних тижнів ми тісно співпрацюватимемо і вживемо необхідних заходів для забезпечення стабільності на фінансових ринках. Понад те, ми продовжимо активно працювати, аби досягти конкретних результатів і добитися стабільного й збалансованого економічного зростання в контексті програми G20", - сказано в поширеній сьогодні заяві "Великої двадцятки".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 930 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ