Сб, 2024-04-20, 10:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 19 » Британський письменник Джуліан Барнс став лауреатом Букерівської премії за 2011 рік
09:20
Британський письменник Джуліан Барнс став лауреатом Букерівської премії за 2011 рік
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Роман "Відчуття кінця" знаменитого британського письменника Джуліана Барнса отримав Букерівську премію за 2011 рік, передає РИА "Новости".

Книги Барнса тричі потрапляли в лонг-лист премії, проте нагороди письменник удостоєний вперше.

"Відчуття кінця" розповідає про долі чотирьох шкільних друзів, які присягаються у вічній дружбі, губляться в житті і знову зустрічаються.

У центрі сюжету один з друзів - Тоні Вебстер, який на певному життєвому етапі почав рефлексувати з приводу минулого. Британські критики називають роман і драмою, і психологічним трилером.

"У літературі завжди стоїть питання: навіщо пишуться романи? Для мене відповідь очевидна. Щоб їх читали, щоб вони подобалися, щоб над ними замислювалися і у них навчалися", - сказала у вівторок на урочистій церемонії в церемоніальній ратуші лондонського району Сіті голова журі премії, письменниця і колишній директор Служби безпеки Великобританії МІ-5 Стелла Рімінгтон.

Барнс, в свою чергу, подякував суддям за "мудрість" у визначенні переможця.

Відповідаючи після церемонії на запитання журналістів, він визнав: щоразу спроба отримати премію - це лотерея і залежність від смаків конкретної суддівської команди.

"Це певною мірою полегшення. Я вже вчетверте намагаюся отримати цю премію, і мені б не хотілося померти, щоб потім на моїй могилі з'явився напис, що я чотири рази номінувався на Букер", - пожартував Барнс.

Крім того, він вважає, що кожного разу, потрапляючи в лонг- або шорт-лист премії, письменник стає відповідальний перед читачем, перед аудиторією, яка купує роман. Тому премія - це і почуття виконаної обіцянки, каже Барнс.

Відчуття кінця він описує як історію про те, чого вже "не можна знайти, надто пізно зрозуміти". При цьому 65-річний письменник віджартовується на тему головної книги своєї творчості.

"Мені б не хотілося думати, що я вже написав головний роман свого життя, - говорить він. - Усвідомлення цього навіювало б депресію".

Букерівська премія, заснована в 1968 році, вручається щорічно за найкращий прозовий твір англійською мовою, написаний громадянином Великобританії, Ірландії, Зімбабве або однієї з країн Британської Співдружності.

Переможець отримує приз на 50 тисяч фунтів стерлінгів. Крім того, всі фіналісти, включаючи переможця, одержують чек на 2,5 тисячі фунтів, а також контракт на дизайнерське оформлення нової книги.

Цього року вручення премії супроводжувалося запеклою полемікою: Стеллі Рімінгтон, яка заявила, що "хотіла б, аби люди купували книжки лауреатів і читали їх, а не просто захоплювалися", дорікали за надмірне потурання смакам широкої публіки.

Було навіть оголошено про заснування нової премії, названої просто Літературною (The Literature Prize) і покликаної підтримати високе мистецтво роману й амбітний художній пошук.

Серед тих, хто підтримали британський Антибукер, виявилися і букерівські лауреати минулих років - Джон Бенвілл і Пет Баркер.

Букерівську премію-2009 отримала англійка Гіларі Ментел за роман, присвячений життю Томаса Кромвеля, політичного діяча Англії XVI століття.

У 2008 році лауреатом Букерівської премії став індійський письменник Аравінд Адіга з книжкою "Білий тигр".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1030 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ