Ср, 2024-04-24, 17:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 5 » Будівництво заводу ядерного палива почали Росія і Україна
12:18
Будівництво заводу ядерного палива почали Росія і Україна
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
РФ і Україна почали будівництво заводу ядерного палива в селищі Смоліне Кіровоградської області, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

В урочистій церемонії, з якої починаються підготовчі роботи на майданчику майбутнього заводу, взяли участь прем'єр-міністр України Микола Азаров, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко та генеральний директор російської держкорпорації "Росатом" Сергій Кириєнко.

Завод з виробництва ядерного палива на Україні будується в рамках російсько-українського СП, в якому 50%+1 акція належить українському держконцерну "Ядерне паливо", а 50% мінус 1 акція - російському ВАТ "ТВЕЛ" (паливна компанія "Росатома").

Згідно із затвердженим українським урядом у червні 2012 року техніко-економічним обґрунтуванням проекту, його загальна вартість становитиме 462,5 млн дол. З них близько 324,5 млн дол піде на будівництво першої черги заводу, яку планується завершити до 2015 року.

Фінансування проектуна 70% буде здійснюватися за рахунок позикових коштів, на 30% - за рахунок українських і російських акціонерів. Крім того, на першочергові заходи "ТВЕЛ" надасть СП позику в розмірі 3 млн дол.

Повномасштабні будівельні роботи на майданчику, як повідомлялося, розгорнуться після розробки і затвердження проектної документації.

Потужність заводу - 800 тепловидільних збірок на рік. На ньому будуть вироблятися збірки типу ТВСА і їхні модифікації. Зокрема, РФ веде переговори з Україною щодо впровадження на українських АЕС палива ТВСА-12 і планує його перші постачання в 2014 році.

Планується, що майбутній завод покриє всі потреби України в ядерному паливі, практично монопольним постачальником якого нині є "ТВЕЛ". Більш того, в перспективі продукція заводу може постачатися у треті країни.

Російська сторона в рамках проекту взяла на себе зобов'язання безперебійно забезпечувати завод послугами зі збагачення урану.

Як повідомлялося, в 2010 році Україна оголосила конкурс з вибору технології і партнера для створення в Україні виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000, в якому взяли участь "ТВЕЛ" і американська Westinghouse.

В результаті, угоду про спорудження заводу було підписано в жовтні 2010 року з російським "ТВЕЛом".

Бойко впевнений, що завод з фабрикації ядерного палива запрацює вчасно

Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко упевнений, що перша черга українсько-російського заводу з фабрикації ядерного палива буде запущена у встановлені терміни – у 2015 році.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на брифінгу після церемонії закладання першого каменя.

"Нам доведеться ударно працювати, щоб у 2015 році запустити першу чергу заводу. Я упевнений, що з цим завданням ми впораємося, тому що у нас команда, і наші колективи - і наш, і "Росатому" - націлені на досягнення результату швидкого, якісного і з вигодою для економік обох наших країн і народів. Дуже важливо, що це практичний приклад кооперації двох наших країн – Росії і України. І цей приклад покаже вигідність подальшої кооперації, оскільки у нас великі плани, зокрема в атомній галузі", - сказав Бойко.

Він відзначив, що будівництво і початок роботи дасть поштовх усім галузям економіки для розвитку усіх галузей економіки і науки, а також позитивно позначиться на соціальній ситуації Кіровоградської області.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: Росія і Україна, будівництво заводу ядерного палива
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ