Сб, 2024-04-20, 10:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 16 » "Букер" присудили 28-річній письменниці з Нової Зеландії
10:48
"Букер" присудили 28-річній письменниці з Нової Зеландії
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/
Новозеландська письменниця Елеанор Каттон (Eleanor Catton) стала лауреатом Букерівської премії за найкращий художній твір англійською мовою в 2013 році.

Каттон отримала премію за історичний роман "Світильники" (The Luminaries), що розповідає про загадкове вбивство за часів "золотої лихоманки" в Новій Зеландії в 1866 році, повідомляє BBC.

Головний герой прибуває до Нової Зеландії з мрією заробити капітал на золотих копальнях. На місці він потрапляє в компанію з дванадцяти чоловіків, які обговорюють серію таємничих і нерозкритих злочинів, що трапилися в одну ніч. Зник багатій, повія наклала на себе руки, мертвим у своєму котеджі був знайдений чоловік, що залишив після себе величезні статки, права на які заявила дружина покійного, яка невідомо звідки взялася. Так головний герой, сам того не бажаючи, виявляється втягнутим у павутину чужих таємниць, детективних загадок і великих грошей.

Як було оголошено в лондонській ратуші Гілдхолл, 28-річна Каттон стала наймолодшим переможцем, а її 832-сторінковий роман - найдовшим за всю 45-річну історію премії. Треба зазначити, що вона стала другим представником Нової Зеландії, якому присуджено Букерівська премія - після Керрі Х'юма, удостоєного нагороди в 1985 році за роман "Люди- скелети".

Голова журі Роберт Макфарлейн заявив, що роман Каттон чудовий у своїй структурній складності, дуже захопливий і з надзвичайною точністю показує світ жадібності та полювання за грошима. "Це блискуча робота. Це видатна робота. Вона об'ємна, але не затягнута", - сказав він.

Роман Каттон являє собою детектив у стилі вікторіанської доби. Прикметна структура роману - кожна нова його частина рівно вдвічі коротша за попередню.

Каттон отримала чек на 50 тисяч фунтів (80 тисяч доларів). Нагороду їй вручила дружина наслідного принца Чарльза , герцогиня Корнуольська Камілла, яка виступила з проникливою промовою. Герцогиня зізналася, що завжди любила читати, і висловила захоплення різноманітністю і широтою тематики творів, що претендували на премію, повідомляє РІА "Новости".

Решта п'ять претендентів на одну з найпрестижніших премій у галузі літератури англійською мовою отримали по 2,5 тисячі фунтів (4 тисячі доларів).

Незважаючи на молодий вік, Каттон, яка народилася в Канаді, але живе в Новій Зеландії, вже є лауреатом багатьох премій. Втім, перемога Каттон стала несподіванкою, враховуючи, що її конкурентами в боротьбі за Букер були ірландець Колм Тойбин, для якого нинішня номінація стала третьою в кар'єрі, і Джим Крейс, "живий класик" британської літератури. Крейсі, до речі, експерти і пророкували перемогу. До шорт-листа премії також увійшли письменниця з Зімбабве Ноувайолет Булавайо, американка індійського походження Джумпі Лахірі і канадсько-американська письменниця Рут Озекі.

Нагадаємо, з наступного року умови номінації на Букерівську премію (The Man Booker Prize) буде змінено. З моменту заснування премії в 1969 році на неї могли претендувати тільки письменники з країн Співдружності націй (Великобританія і колишні колонії), Ірландії чи Зімбабве за твір, написаний англійською. Тепер організатори премії розширили географічні межі конкурсу: згідно з новими правилами, її можуть отримати громадяни будь-якої країни, але, як і раніше, за твір англійською мовою, виданий у Великобританії.

Зміни в правилах, насамперед, означають, що за "Букера" будуть також боротися письменники зі США. Організатори премії, починаючи з 2011 року, обговорювали можливість включення американських авторів у конкурс. Нововведення розкритикували багато представників британського літературного співтовариства, зокрема письменник Джуліан Барнс, який зазначив, що це вдарить по англійській літературі. За його словами, тепер премія навряд чи буде присуджена молодому або британському автору.

Торік володарем премії стала британка Хіларі Мантел, яка удостоювалася нагороди також і в 2009 році. Вона стала першою жінкою і першим письменником із Сполученого Королівства, якій цей приз присудили двічі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 973 | Додав: adminA | Теги: 28-річній письменниці, Нової Зеландії, Букер
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ