Пт, 2024-04-26, 15:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 18 » Чавес їде до України по транзит нафти і літаки
14:40
Чавес їде до України по транзит нафти і літаки
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Президент Венесуели Уго Чавес у понеділок розпочинає свій дводенний візит в Україну. Він прагне прозондувати варіанти збуту венесуельської нафти європейським споживачам та можливості купівлі українських літаків Ан, передає "Німецька хвиля".

Офіційна програма візиту Уго Чавеса передбачає зустріч із президентом України Віктором Януковичем та ознайомлення заокеанського гостя "з виробничими потужностями Авіаційного науково-технічного комплексу імені Антонова".

Директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов порадив Януковичу не дратувати Вашингтон надмірно теплим прийомом Чавеса. Експерт заявив пресі, що Захід "може насторожитися ще більше, якщо побачить, що Київ прагне тісніших стосунків із державою, яку США і Євросоюз не сприймають".

Натомість кандидат політичних наук Олександр Палій в інтерв'ю Deutsche Welle нагадав, що, на відміну від таких країн, як Іран, Венесуела не є об'єктом міжнародних санкцій і з нею тісно співпрацюють чимало європейських країн, які є союзниками США.

Палій вважає, що під час свого турне пострадянськими країнами Чавес вивчає можливості транзиту через українську територію до Бєларусі своєї нафти.

І тут йому необхідно зрозуміти, чи є нинішня українська влада самостійною і незалежною від Москви, щоб гарантувати Венесуелі та Бєларусі надійний транзит українськими нафтогонами до 10 мільйонів тонн нафти на рік.

Відвідини Чавесом АНТК ім. Антонова Палій пояснив цікавістю венесуельського лідера до українських літаків. Експерт зазначив, що Україна здатна самостійно виробляти нові літаки серії Ан і має проблеми лише з їхнім збутом на світовому ринку.

А колишній представник президента з міжнародних питань і енергетичної безпеки Богдан Соколовський сказав, що плани зі співпраці з Венесуелою в галузі забезпечення нафтопродуктами розглядалися ще декілька років тому - "серед різних варіантів, які б сприяли посиленню енергетичної незалежності України".

Експерт зауважив, що все, що стосується венесуельської нафти, варте великої уваги. "Однак політична ситуація змушує бути дуже обережним, оскільки це дуже неоднозначна фігура і неоднозначний лідер", - сказав Соколовський про переговори з Чавесом.

Він також зазначив, що Бєларусь, на його погляд, "на контактах з Венесуелою виграє". "Бєларусь підписала контракт на постачання 30 мільйонів тонн нафти на три наступні роки. Тобто, по 10 мільйонів тонн щороку", - сказав Соколовський.

Одним із варіантів української участі він вважає використання нафтопроводу "Одеса-Броди", який зараз працює в реверсному режимі, що відповідає інтересам російських постачальників нафти. Соколовський зазначив, що зараз нафта на Мозирський нафтопереробний завод (у Бєларусь) транспортується залізницею.

"Ще два роки тому ми прораховували варіант використання "Одеса-Броди", це могло б забезпечити транспортування до 10 мільйонів тонн, та ще й 4-5 мільйонів тонн своїх, перша добудована черга нафтопроводу була б повністю завантажена", - сказав експерт.

"На жаль, опоненти вирішили тоді по-своєму, і тепер нафта транспортується залізницею, а нафтопровід працює у реверсі, і він незавантажений", - додав Соколовський.

Уго Чавес перебуває в дипломатичному турне по країнах Європи і Близького Сходу. Зокрема 15-16 жовтня він відвідав Москву і Мінськ.

Під час свого візиту до Бєларусі Чавес заявив, що постачання венесуельської нафти в Бєларусь матимуть довгостроковий характер. "Бєларуським нафтопереробним підприємствам не бракуватиме нафти протягом двохсот років", - заявив Чавес під час переговорів з президентом Бєларусі Олександром Лукашенком.

Тимчасом венесуельська нафта обходиться Бєларусі дорожче, ніж російська, але це питання є для Мінська принциповим, тому що виник конфлікт з Москвою з приводу поставок цього енергоносія.

Раніше Лукашенко заявляв, що Бєларусь буде позбавлятися енергетичної залежності від Росії, заповнюючи труби скрапленим газом і перевозячи нафту у вагонах. 25 квітня 2010 року Україна почала приймати венесуельську нафту для Бєларусі.

Бєлорусь наполягає на скасуванні експортних мит на нафтопродукти, визнаючи легітимність укладеної на початку року міжурядової угоди про умови поставки нафти в Бєларусь з Росії, яка передбачає безмитну поставку 6,3 млн тонн із балансових 21,5 млн тонн.

Як заявив напередодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, Росія скасує експортні мита на нафту для Бєлорусі після ратифікації бєларуською стороною документів щодо ЄЕП.

Утім, проблема полягає у способі транспортування нафти. На даний момент існують два варіанти - через територію України залізничним транспортом або через нафтопровід "Одеса-Броди" в аверсному режимі чи через територію країн Балтії. Проте цим нафтопроводом компанія "ТНК-ВР" вже качає нафту, і розворот напрямку прокачування може викликати конфлікт інтересів з Росією і вимагає зміни відповідних договорів, що навряд чи під силу керівництву України в нинішніх умовах.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1068 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ