Ср, 2024-04-24, 14:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 26 » Через агресію РФ посилили заходи безпеки на АЕС. ВІДЕО
18:41
Через агресію РФ посилили заходи безпеки на АЕС. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Через російську агресію Україна посилила заходи безпеки на своїх атомних електростанціях, заявив президент України Петро Порошенко.

"Несприйняття Кремлем самостійності України і відсутність дієвих гарантій безпеки без'ядерної України в Будапештському меморандумі, в свою чергу спровокували напад Росії на нашу незалежну державу. Російська агресія, по-перше, підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження цієї зброї, а по-друге створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої держави", - заявив Порошенко під час відвідування ЧАЕС у вівторок, 26 квітня, передає Інтерфакс-Україна.

Він зазначив, що активні бойові дії проходили в декількох сотнях кілометрів від Запорізької АЕС. "Росія готувала повномасштабну війну проти України і, як мінімум, планувала військові дії і заворушення на більшій частині території нашої держави, в тому числі там, де розміщено чимало небезпечних об'єктів", - сказав президент.

У зв'язку з цим, за його словами, Україна посилила заходи безпеки на своїх АЕС і захищає їх від можливих атак з боку терористичних диверсійних груп.

"Боротьба проти можливого ядерного тероризму повинна координуватися на міжнародному рівні, і в цьому співробітництві бере активну участь СБУ", - сказав глава української держави, нагадавши, що обговорював питання фізичного захисту радіоактивних матеріалів та ядерних об'єктів від можливих диверсій під час останнього саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні.

"На саміті я також підкреслив і сьогодні повторюю, що сьогодні в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу. Ми і наші партнери повинні вирішити, як поліпшити гарантії безпеки з боку ядерних держав для тих країн, які не володіють зброєю масового знищення", - підкреслив Порошенко.

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв відзначав, що Росія перетворює Крим на військову базу з ядерною зброєю: зокрема, росіяни цілодобово відновлюють сховища ядерних боєприпасів в урочищі Кизилташ.

В Інформаційно-аналітичному центрі Ради національної безпеки і оборони України повідомили, що 23 квітня через залізничну станцію в Ростові (Росія) в сторону Криму пройшли кілька вагонів з написом "Ядерна небезпека", що може говорити про перекидання на півострів ядерних боєголовок.

А глава МЗС України Павло Клімкін розповів, які ядерні об'єкти України захопила Росія, і зазначив, що РФ продовжує порушувати зобов'язання як член МАГАТЕ.

Україна не може відмовитися від атомної енергетики, але повинна думати про нові енергетичні технології - Порошенко

Україна в даний час не зможе відмовитися від атомної енергетики, але повинна думати про альтернативні джерела енергії, заявляє Порошенко.

"Ясно, що ні сьогодні, ні завтра Україна, диверсифікуючи поставки енергоносіїв і прагнучи до енергетичної незалежності, не зможе відмовитися від атомної енергетики. Але в той же час ми повинні думати і про нові технології, про нові альтернативні і нетрадиційні джерела енергії, про енергоефективність", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що питання енергозбереження відразу після травневих свят будуть обговорюватися на засіданні Національної ради реформ. Також ці питання глава держави обговорив у вівторок на зустрічі з президентом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Президент також подякував міжнародним організаціям і фінансові інституції, країни-донори і партнерів, які допомагали і допомагають Україні долати наслідки Чорнобильської катастрофи. Зокрема, він нагадав, що міжнародні донори на конференції в понеділок ухвалили рішення про додаткові внески на реалізацію чорнобильських проектів на EUR 87,5 млн.

"Підписані сьогодні документи про виділення ЄБРР додаткових коштів на завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива стануть ще одним кроком нашого спільного співробітництва", - сказав Порошенко.

Президент розповів про людські втрати і подоланні наслідків катастрофи на ЧАЕС

Україна ще дуже далека від остаточного подолання наслідків катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, повідомив президент Петро Порошенко, якого цитує "УНІАН".

"Чорнобильську АЕС ми вивели з експлуатації в кінці минулого століття, але проблема наслідків катастрофи все ще залишається відкритою", - заявив глава держави.

"Вони важким тягарем лягли на плечі нашого народу, і ми ще далекі від їх остаточного подолання", - додав Порошенко.

Порошенко заявляє, що прямі і непрямі людські втрати в результаті Чорнобильської трагедії вимірюються сотнями тисяч чоловік.

"Чорнобиль показав, що і "мирний атом"- дефініція досить умовна. Іноді він такий же небезпечний, як сама ядерна зброя", - заявив Порошенко.

"Втратили обжитих будинків більше 115 тисяч жителів міст Прип'ять і Чорнобиль, районних центрів та сіл 30-кілометрової зони. Радіонуклідами були забруднені 2300 населених пунктів, на території яких проживало близько двох з половиною мільйонів чоловік. Важко зрозуміти, але в 10-кілометрову зону, напевно, вже ніколи не повернуться люди! Медицина і статистика не можуть встановити точну кількість жертв, але прямі і непрямі людські втрати, кількість померлих, тих, хто став інвалідами, вимірюється сотнями тисяч", - додав президент.

Україна витрачає на оборону і безпеку мало не п'яту частину витрат державного бюджету.

"У той час, коли все ще потрібні колосальні ресурси для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, коли вкрай необхідні великі кошти на соціальну підтримку ліквідаторів і постраждалих, - ми повинні витрачати на оборону і безпеку мало не п'яту частину витрат нашого бюджету", - заявив він.

Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

Президент також підписав указ №174/2016 про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника площею 227 тис га в Іванківському і Поліському районах Київської області в межах зони відчуження і безумовного відселення забрудненій внаслідок Чорнобильської катастрофи території.

Указ набуде чинності з дня набуття чинності закону, що регулює питання про відведення земельних ділянок зон відчуження і відселення, природоохоронного режиму територій і об'єктів природно-заповідного фонду, що створюються на території таких зон, а також про скасування вимоги про утворення біосферних заповідників виключно на базі природних заповідників і національних природних парків.

Згідно з указом, Кабмін зобов'язується в шестимісячний термін встановити положення про заповідник, а в дворічний термін вирішити питання надання йому в користування 226 964,7 га земель, розробити проект землеустрою, затвердити проект організації території заповідника. Кабмін також зобов'язаний при розробці законопроектів про держбюджет передбачати необхідні для функціонування заповідника засоби.

Указ також передбачає підтримку пропозиції Кабміну про створення адміністрації Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника у сфері управління Державного агентства України з управління зоною відчуження.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: агресія РФ, заходи безпеки на АЕС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ