Чт, 2024-04-25, 10:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 21 » Через активність Сонця земляни втратять два трильйони доларів
18:15
Через активність Сонця земляни втратять два трильйони доларів
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Два трильйони доларів коштуватиме світу масштабна електромагнітна буря, викликана сплеском сонячної активності, яка фіксується останніми роками. Такого висновку дійшли експерти американської Асоціації сприяння розвитку науки.

Наукові інститути із спостереження за так званою космічною погодою в США, Великобританії і Швеції вже закликали світ до стану підвищеної готовності, пише газета The Financial Times.

"Нам слід серйозно поставитися до космічної погоди. Сонце виходить з періоду затишшя, і наша вразливість підвищилася з моменту останнього сонячного спалаху, що спостерігався близько 2000 року", - зазначив провідний науковий консультант британського уряду Джон Беддінгтон, повідомляє "Интерфакс".

"Прогнозування і готовність - ключові слова. Зараз набагато більше наших технологій уразливі для сонячних бур, аніж це було 10 років тому", - вважає керівниця Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США Джейн Любченко.

Сонячні шторми починаються з викидів надгарячого іонізованого газу. Ці швидко рухомі потоки заряджених частинок, досягаючи атмосфери Землі, викликають електромагнітні коливання, які впливають на радіочастотний діапазон. Це призводить до порушення роботи стільникового зв'язку, коротких замикань, збоїв в електроніці, використовуваній в цивільній авіації. Найсильніші шторми можуть на кілька годин вимкнути супутники на орбіті Землі.

Минулого тижня астрономи зафіксували на Сонці серію серйозних спалахів після аномально тривалого мінімуму активності. За оцінками американських експертів, ця серія була найсильнішою з 2007 року. Вона викликала деякі ускладнення з радіозв'язком і трохи вплинула на роботу цивільної авіації - маршрути авіарейсів, які пролягають через полярні регіони, довелося тимчасово змінити.

Найінтенсивніша сонячна буря за всю історію спостережень вибухнула в 1859 році. Тоді було пошкоджено багато нещодавно прокладених ліній телеграфу, проте за тодішнього рівня технологічного розвитку загальні втрати були не дуже великі. Трильйонним збитком загрожує буря аналогічної потужності, але в сучасних умовах, вважають американські науковці.

Магнітні бурі викликатимуть стрибки напруги в лініях електропередачі, що може призвести до відключення електропостачання на зразок того, яке сталося на всій території канадської провінції Квебек у 1989 році.

Серйозніша сонячна буря може завдати непоправної шкоди електронній "начинці" штучних супутників Землі.

Максимум сонячної активності в поточному сонячному циклі, як очікується, припаде на 2013 рік. Причому сила дії сонячної бурі розцінюється як помірна. Але цей прогноз не має нас заспокоювати, попереджає директор Центру прогнозу погоди США Том Богдан.

Адже сонячна буря 1859 року припала на цикл слабкої активності. Тому, хоча в циклі, через який Земля проходить тепер, сонячна активність не дуже висока, не слід чекати, ніби і на своєму піку вона також буде малопотужною.

Під час кожної магнітної бурі на Землі міняються атмосферний тиск і вміст кисню в повітрі, хоча ці зміни не дуже значні. Але все ж таки лікарі рекомендують навіть тим, хто здоровий, в дні магнітних бур потурбуватися про себе: уникати підвищених навантажень і раніше лягти спати.

Раніше повідомлялося, що у 2013 році Сонце прокинеться після багаторічної сплячки. За прогнозами фахівців NASA, "ідеальна магнітна буря" призведе до техногенної катастрофи на Землі.

Такі висновки містяться в доповіді Річарда Фішера, голови відділу NASA, який займається спостереженням за Сонцем. За словами науковця, вже зараз температура на сонячній поверхні стрімко зростає.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 957 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ