Чт, 2024-04-25, 01:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 3 » Через наступ бойовиків ЗСУ повернули з тилу артилерію
21:21
Через наступ бойовиків ЗСУ повернули з тилу артилерію
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Близько 4-ї ранку середи 3 червня бойовики почали широкомасштабний наступ в районі Мар'їнки (на захід від Донецька) із застосуванням танків і самохідних артилерійських установок "Гвоздика", через що Збройні сили України змушені були повернути з тилу відведену згідно з Мінськими угодами артилерію і застосувати її

Про це в середу, 3 червня, повідомили в прес-службі Генштабу Збройних сил України на сторінці в соцмережі Facebook.

"Сьогодні, 3 червня, близько 4.00 ранку, російські терористи, цинічно нехтуючи мінськими домовленостями, почали масований наступ на українські позиції. Найбільший удар було завдано в районі населених пунктів Мар'їнка та Красногорівка, поблизу Донецька. Так, у напрямку Мар'їнки ворог кинув у бій проти українських військ більше десяти танків і до тисячі осіб живої сили. Наступ підтримують самохідні гармати 2С1 "Гвоздика", - йдеться в повідомленні.

У Генштабі ЗСУ зазначили, що українські військові прийняли бій і дали ворогові відсіч на певних рубежах.

"Для зупинки ворожого наступу і щоб уникнути втрат серед військовослужбовців, українське командування, попередивши всіх міжнародних партнерів, було змушене застосувати артилерію, яка до цього перебувала у визначених мінськими домовленостями районах у тилу", - поінформували в прес-службі.

Також у Генеральному штабі поінформували, що на інших напрямках наступ бойовиків на українські позиції також підтримується вогнем з гармат і важких мінометів, які відповідно до Мінських домовленостей мають бути відведені на 25 і більше кілометрів від лінії зіткнення сторін.

Разом з тим, про можливі втрати серед українських військовослужбовців у повідомленні інформації немає.

Раніше прес-секретар 28-ї бригади Володимир Омельченко повідомив, що російські війська використовують важку ствольну артилерію і реактивні системи залпового вогню: "Ворог атакує Мар'їнку. У ці хвилини під прикриттям артилерії ворог проводить масштабну атаку позицій 28-ї у н.п. Мар'їнка. Наші воїни тримають оборону".

Також, за словами Омельченка, протягом всієї ночі тривали обстріли зі ствольної артилерії, 120-мм мінометів і систем реактивного залпового вогню всій лінії оборони бригади починаючи від Невельського (Піски) і закінчуючи Березовим (Докучаєвськ).

Запеклі бої в Мар'їнці тривають, місто залишається під контролем силовиків. До військовослужбовців ЗСУ прибуло підкріплення.

Як повідомляє боєць батальйону "Київ-2" Ігор Савчук, ВСУ проводять зачистку в Мар'їнці, де було зірвано наступ бойовиків.

"Ну ось, що потрібно було довести! Злилися рашісти в Мар'їнці. ВСУ вже проводить зачистку. Піхоту орків всю поклали. Частина танків відійшли, частина підбита. Тупа лобова атака закінчилася купою сепарських 200-х. На жаль, у нас теж є втрати", - написав він у Facebook.

Мешканці Мар'їнки розповіли про ситуацію в місті, де точаться бої

У місті Мар'їнка Донецької області наразі точаться бої українських військових із терористами, горять житлові будинки.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на жителів міста Мар'їнка, очевидців подій.

За їхніми словами, сьогодні вночі після опівночі бойовики спочатку почали обстріл міста стрілецькою зброєю, а о 4-й ранку - підключили важку артилерію.

"Важка артилерія бойовиків вдарила о 4 годині ранку з усіх боків, на вулицях Червоноармійська і Комсомольська загорілися будинки. Але наші бійці довго не відповідали на обстріл і вогонь у відповідь відкрили тільки після двох годин обстрілу, вранці, після 6.00", - розповіла одна із співрозмовниць кореспондента.

Жінка каже, бої в Мар'їнці тривають досі, наразі горять будинки на вулиці Артема, біля магазину №6.

Жителі Мар'їнки розповіли, що останнім часом бойовики стягували важке озброєння і розташували свою базу недалеко від міста - на території кінно-спортивного центру "Еквіцентр", що в Петровському районі міста Донецька.

За їхніми словами, тільки близько тижня тому відбулася ротація, і на українські позиції АТО в Мар'їнку прибули "зовсім молоді солдати".

Наразі між сторонами - відстань близько 300 метрів, повідомили очевидці.

Вони також сказали, що нечисленні жителі Мар'їнки "продовжують переховуватися у своїх підвалах і моляться за наших українських солдатів".

СЦКК намагається зупинити вогонь у Мар'їнці. ЗМІ повідомляють про нову хвилю атаки бойовиків

Українська сторона Спільного центру з контролю і координації за припиненням вогню робить все можливе, щоб вгамувати ситуацію під Донецьком.

Про це повідомив прес-офіцер української сторони Спільного центру з контролю і координації за припиненням вогню Руслан Семенюк, передає "Українська правда".

"Ми докладаємо усіх зусиль, щоб відбулася деескалація конфлікту і було досягнуто припинення вогню", - повідомив Семенюк.

За його словами, відбулися переговори в рамках СЦКК за участі української і російської сторони та ОБСЄ.

"Переговори вже відбулися. Я сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо результати цих домовленостей про припинення вогню. З нашого боку було зроблено все, щоб це відбулося", - сказав він.

Семенюк додав, що наразі представники СЦКК вирушили до Мар'їнки, щоб проконтролювати, наскільки виконуються домовленості.

Тим часом начальник прес-центру АТО Олександр Поронюк заявив виданню, що жодних "других штурмів" Мар'їнки не відбувається.

"Можливо, мене не так зрозуміли. Там триває перестрілка", - сказав він і додав, що масованого штурму, як вранці, немає.

Він додав, що Мар'їнка продовжує палати після попередніх атак.

Між тим журналіст Андрій Цапієнко з посиланням на бійців під Мар'їнкою повідомив, що "бойовики знову пішли в атаку".

"У Мар'їнці бойовики знову пішли в атаку. Третя за добу. Схоже, не збираються зупинятися. Дуже сподіваюся, що це не той самий наступ, яким півроку лякали песимісти", - написав він у Facebook.

За інформацією Міноборони, в сьогоднішньому протистоянні під Донецьком з боку сил АТО 7 поранених.

Самі представники терористичного анклаву "ДНР" повідомляють про загибель 15 бойовиків.

Бутусов розповів подробиці бою під Мар'їнка та передрік розширення фронту

Журналіст і волонтер, редактор сайту "Цензор.нет" Юрій Бутусов розповів подробиці бою в районі Мар'їнки та Красногорівки.

"28-я бригада успішно відбила атаку російських найманців на Мар'їнку. Аналіз оперативної обстановки 3 червня 2015 року, 18.00", - пише він на своїй сторінці в Facebook.

"З 4 ранку 3 червня противник атакує передмістя Донецька Мар'їнку, а також опорні пункти в районі Мар'їнки і Красногорівки. Ці позиції зайняті підрозділами 28-ї Одеської механізованої бригади.

За даними "Цензор.Нет", давно встановлені противником українські позиції піддалися тривалим артилерійським обстрілам супротивника. Ворог використовує реактивну і гаубичну артилерія 122 мм, 152 мм і 220 мм - ті види зброї, які Росія зобов'язалася відвести з демілітаризованої зони.

З боку противника в боях беруть участь підрозділи бригади "Сомалі", де більшу частину військових фахівців складають російські найманці та "відпускники".

Кілька штурмових груп противника, включаючи танки, при сильній вогневій підтримці атакували позиції 2-го батальйону 28-ї бригади в Мар'їнці та Красногорівці.

Атакам одночасно піддалися всі передові опорні пункти. Противник широко застосовував заборонені мінськими угодами види важких озброєнь.

Однак противник несподівано отримав гідну відсіч. За підтримки підрозділів розвідувальної роти, мінометної батареї 1-го батальйону, бійці 2-го батальйону утримували свої позиції. Було збережено зв'язок і управління.

В результаті атаки російських танків, і щільного обстрілу, один із взводів бригади був змушений залишити один з опорних пунктів на околиці Мар'їнки – примикає до Красногорівці. Підрозділ організовано відступив на невелику відстань, і не дозволив противнику зайняти опорний пункт. Згідно режиму припинення вогню, забороненого важкого озброєння в цьому районі не було, тому протистояти великому вогневому перевазі супротивника було нічим. Рішення на відхід було тактично виправданим.

Також жорстокому обстрілу танків піддалася всі навколишні будинки, всі висотні будівлі, включаючи Мар'їнську лікарню. У порожню лікарню і в деякі інші будинки вдалося зайти розвідгрупи російських найманців, однак щільний вогонь українських підрозділів зупинив подальше просування противника.

Противник зробив спробу вклинитися в українські позиції між Мар'їнкою та Красногорівкою.

У відповідь на порушення російським командуванням режиму перемир'я і для порятунку життів українських воїнів і мирних жителів Мар'їнки, командир 28-ї бригади полковник Лещинський був змушений ухвалити рішення про перекидання в демілітаризовану зону на допомогу 2-му батальйону батареї самохідних гаубиць "Гвоздика" і "Акація ", батареї реактивних систем залпового вогню "Град", а також підрозділи танкового батальйону бригади.

Після того, як українська артилерія відкрила точний вогонь по противнику, всі атаки були відбиті. Противник зазнав значних втрат у живій силі і техніці. На допомогу атакованому ділянці підійшов резерв - підрозділи танкістів 28-ї бригади і розвідрота.

Українські воїни спільно з бронетехнікою ведуть зачистку Мар'їнки від можливих залишкових груп супротивника. Положення відновлено, обстановка контролюється. На даний момент обстріл українських позицій триває, йде бій.

У штаб сектора "Б" прибуло керівництво Генерального штабу ЗСУ.

Підтверджено інформація про захоплення на одному з передових опорних пунктів пораненого російського солдата. Однак після надання йому першої медичної допомоги медпункт був накритий російської артилерією, поранений загинув від нових поранень. Було розбито медичний автомобіль 2-го батальйону 28-ї бригади.

За даними волонтерів на передових медичних пунктах за день бою серед українських військовослужбовців є жертви, але точне число не встановлено. Були повідомлення про 1 загиблого українських військовослужбовців. Двома рейсами військових вертольотів у Дніпропетровськ доставлено 19 поранених українських військовослужбовців з Мар'їнки. Також є поранені місцеві жителі, накриті вогнем російської артилерії в своїх житлових будинках.

Противник зазнав значних втрат у живій силі і техніці.

Сьогодні противник наносив артилерійські удари також по Піскам, Опитному, Водяному".

Бутусов вважає, що бойові дії в районі Мар'їнки і Красногорівки не є широкомасштабним наступом і прогнозує розширення фронту подібних атак.

"Значення атаки на Мар'їнку. З військової точки зору:

З військової точки зору це не широкомасштабний наступ. Це бої місцевого значення. Противник намагається поліпшити свої позиції, домогтися тактично більш вигідних умов. Мар'їнка, Піски - це передмістя Донецька. Після захоплення Донецького аеропорту противник намагається відсунути фронт якомога далі на захід. Російське командування турбує близькість українських позицій до Донецька, оскільки це вигідні плацдарми для раптового наступу і для вогневого впливу на штаби і бази постачання в Донецьку. Тому найманці робили і робитимуть спроби ліквідувати ці плацдарми і відігнати наші війська від Донецька.

З політичної точки зору:

Росія знову нахабно порушила Мінські угоди напередодні чергового раунду переговорів. І знову за брехню Путіна платять кров'ю українські воїни. Активізація бойових дій - це демонстрація Путіна України та міжнародним посередникам, що Росія як і раніше готова продовжувати війну і загрожувати українським позиціям. Кремль показує, що Україна не може самостійно зупинити військовий конфлікт без поступок Росії. І що у міжнародного співтовариства немає інструментів впливати на ситуацію за допомогою ОБСЄ.

Прогноз:

Противник буде продовжувати вести бої на тактичному рівні. Причому фронт таких атак буде розширюватися. Метою атак будуть українські плацдарми навколо Донецька. У кожному секторі оборони ЗСУ противник буде визначати одну-дві точки для атакуючих дій, щоб сковувати наш війська і не допустити маневру сил. Це війна на виснаження.

Путін зацікавлений використовувати постійно тліючий військовий конфлікт для продовження політичного тиску на Україну. Така війна не викликає різких протестів світової дипломатії, не призводить до посилення санкцій.

Найближчим часом слід очікувати нових локальних атак, спрямованих на конкретні опорні пункти, нападів диверсійних груп в прифронтовій зоні, інтенсивність обстрілів українських міст і позицій збережеться висока.

Імовірність широкомасштабного наступу російських військ на велику глибину як і раніше невелика".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: артилерію, Тилу, Через наступ бойовиків ЗСУ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ