Сб, 2024-04-27, 07:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 21 » Чому активісти заявляють про рейдерське захоплення - столична влада не розуміє. Війна за Гостиний двір - преса
12:12
Чому активісти заявляють про рейдерське захоплення - столична влада не розуміє. Війна за Гостиний двір - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Учора, 19 грудня, в столиці на Контрактовій площі відбулися сутички між активістами, що захищають Гостиний двір, з якого планується зробити торговельно-офісний центр, і представниками однієї з приватних охоронних структур. Охоронці організації, яка має вести реконструкцію, застосувавши силу і сльозогінний газ, вибили активістів з території Гостиного двору.

Протистояння почалося рано-вранці. Як повідомив член "Коаліції учасників Помаранчевої революції" Олександр Місюра, близько 5.00 у внутрішній двір увірвалося близько 60 чоловік у чорній уніформі і почали виштовхувати з кімнат групу музикантів, що готувалися до концерту, і декількох активістів: "Хтось встиг забарикадуватися в приміщенні, але нападники застосували сльозогінний газ. Потім вони вибили двері та вікна, побили нас і викинули в підворіття!"

За словами ще одного учасника подій Вадима Торопова, "прибулі співробітники міліції не реагували".

"Коли ми від безсилля почали закидати сніжками закриті ворота, міліціонери сказали, що ми порушуємо громадський порядок!" - повідомив пан Торопов.

Вибивши активістів з території Гостиного двору, нападники загнали у двір самоскиди, підйомний кран і гусеничну машину, залишивши біля воріт КамАЗ.

Конфлікт навколо Гостиного двору точиться вже тривалий час. Як відомо, у квітні Київрада дозволила ПАТ "Укрреставрація" розробити проект землевідведення для реконструкції будівлі під торговельно-офісний центр. Прийняте рішення викликало протести громадськості - на території комплексу активісти організували цілодобове чергування. Незважаючи на це, у листопаді "Укрреставрація" отримала дозвіл на проведення будівельних робіт.

Вранці єдиний прохід у внутрішній двір будівлі був заблокований самоскидом і поламаними меблями, а ближче до полудня люди в чорній уніформі з наполовину закритими обличчями почали зміцнювати барикаду біля воріт.

"Обережно з творами мистецтва!" - кричали активісти, коли розбите вікно почали закладати картинами.

У відповідь понеслася добірна лайка.

"Відпустіть заручників!" - вимагали активісти.

Як з'ясувалося, настоятель одного з київських храмів Григорій Янковський разом з дружиною закрився від охоронців у своїй машині на території Гостиного двору. Тільки до 13.00 наряд міліції зумів його звільнити.

На сайті МВС з'явилося повідомлення, що почався вночі конфлікт "переріс у штовханину, яка закінчилася з прибуттям співробітників міліції". Як повідомили в МВС, було встановлено, що дирекція "Укрреставрації" "має всі необхідні документи для проведення реконструкції та договір з охоронною структурою", а члени громадської організації "заважали використовувати техніку для реставраційних робіт".

Як повідомили представники МВС, в Подільське РУВС надійшли заяви від "Укрреставрації" про те, що "активісти заважають їм здійснювати законну діяльність", а також "відомості про застосування сльозогінного газу і нанесення тілесних ушкоджень деяким громадянам".

О 14.00 до Гостиного двору прибули кілька представників партії "УДАР" на чолі з лідером цієї політичної сили народним депутатом Віталієм Кличком. Отримавши таке солідне підкріплення, активісти знову спробували потрапити на внутрішній двір. Зокрема, Вадим Торопов вирішив проникнути всередину через закладене дошками вікно.

"Може, тобі ще кувалду дати?" - почулося з іншого боку барикади.

На активістів знову направили струмінь газу з віконного отвору. Незважаючи на опір, захисники Гостиного двору все ж змогли пробитися у внутрішній двір через вхід до бібліотеки. Охоронці відступили на протилежний бік двору.

Зустрів представників УДАРу директор ПАТ "Укрреставрація" Дмитро Ярич пояснив ситуацію: "Сьогодні вночі на Гостинний двір напали невідомі особи (активісти), які хотіли потрапити назад. Від них ми й охороняли об'єкт".

Втім, активістам вдалося домовитися з керівництвом "Укрреставрації".

"Будуть визначені громадські організації, які отримають право влаштовувати культурні заходи в Гостиному дворі, кількість людей і місце їх розміщення, а також призначені відповідальні, щоб сюди не пропускали кого попало", - заявив пан Ярич.

"Ми найняли фірму - вона охороняє територію. Це вони прийшли на роботу. А так звані активісти - це провокатори, - заявив Дмитро Ярич. - У нас є всі дозволи на початок реконструкції".

З цим ніхто і не сперечається. Півроку тому на засіданні містобудівної ради архітектор і депутат Київради Андрій Миргородський представив проект реконструкції Гостиного двору. Триповерхова будівля залишається в рамках нинішнього фундаменту, а над внутрішнім двориком облаштують дах. Зовні, судячи по картинках, будівля стане більше нагадувати торговий центр, ніж пам'ятку Подолу, як тепер.

До 16.00 ворота були розблоковані.

Представник громадського руху "Збережи старий Київ" Ігор Луценко заявив, що сьогодні, 20 грудня, активісти прийдуть на засідання Київради.

"Опозиція збирається вносити проект рішення про скасування землевідведення під реконструкцію Гостиного двору. Ми прийдемо, щоб спостерігати за голосуванням", - зазначив Луценко, пише Ірина Лопатіна в статті "Гости пришлись не ко двору" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Цікаво, що після нічних подій невідомі (ймовірно, співробітники тієї самої охоронної фірми) забарикадувалися з технікою у внутрішньому дворі. А вже з дня на день там почнуть забивати палі. У тому, що Гостинний двір стане черговим торговельно-офісним центром, тепер немає сумнівів.

"Приміщення Гостиного двору вже понад 20 років орендує "Укрреставрація". І фундамент, і стіни, і покрівля у жахливому стані. Орендар звернувся до нас з пропозицією без зміни зовнішнього вигляду і поверховості провести реконструкцію. Всі фахівці узгодили цей проект. Після ремонту будівля буде торговельно-офісним центром. Вхід до неї як у громадське місце буде вільний, - вважає заступник голови Київської адміністрації Михайло Кучук.

Історик і києвознавець Михайло Кальницький заявляє, що Гостинний двір уже не є пам'яткою архітектури, але його можна вважати пам'ятником містобудування як реалізацію проекту початку XIX століття.

"За проектом реконструкції передбачається надбудова даху, мансарди вище рівня нинішньої, ліквідація внутрішньої арочної галереї, заскління її. Я вважаю цей проект неприпустимим, адже зміниться вигляд будівлі. Та й створювати на Подолі місце тяжіння транспорту - неправильно. Що, іншого немає місця для торгівлі?"- обурюється Кальницький, пише Дмитро Дерій у статті "Гостинний двір з бійками захопили... його власники?" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Активісти запевняють, що будуть стояти до перемоги, хоча цей протест виглядає дивно. За проектом реконструкції чітко видно, що добудовувати ніхто нічого не збирається.

"Ми розберемо лише прогнилі дерев'яні конструкції мансарди і поставимо металеві. Зовні фасад не зміниться, тільки здалеку буде видно скляний дах, яким ми накриємо двір", - каже автор проекту Андрій Миргородський.

Заступник голови КМДА Михайло Кучук додає: "У рішенні прописано - без підвищення поверховості. Ми не допустимо зміни проекту, який пройшов містораду. Ця будівля належить Фонду держмайна, вона в оренді в "Укрреставрації". Вони не мають права там щось перебудовувати всупереч проекту", пише Сергій Гальченко у статті "Мерія:"Рейдерське захоплення Гостиного двору не було. Власники почали реконструкцію" в газеті "Сегодня".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1276 | Додав: adminA | Теги: Гостиний двір, рейдерське захоплення
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ