Сб, 2024-04-20, 16:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 19 » "День ікс" для Януковича
12:42
"День ікс" для Януковича
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Сьогодні, у п'ятницю, Верховна Рада України розглядає питання про скасування інавгурації обраного президента країни Віктора Януковича. Проект відповідної постанови напередодні зареєструвала в парламенті фракція Блоку Юлії Тимошенко.
Свою ініціативу в БЮТ обґрунтували тим, що Вищий адміністративний суд України (ВАСУ), де прем'єр Юлія Тимошенко оскаржить результат виборів, тимчасово призупинив рішення ЦВК про визнання Януковича переможцем. Відповідно, за логікою соратників Тимошенко, слід скасувати і рішення парламенту, який призначив інавгурацію на 25 лютого.

Однак сам ВАСУ відмовив Тимошенко у задоволенні її вимоги скасувати інавгурацію цього дня, оскільки Янукович "не є відповідачем у справі, у зв'язку з чим у суду немає правових підстав для заборони на вчинення ним певних дій ".

В результаті і справа "Тимошенко проти ЦВК", яку прем'єр ініціювала напередодні у зв'язку з "бездіяльністю ЦВК ", і постанова про скасування інавгурації будуть розглядатися синхронно.

При цьому і в ЦВК, і в Партії регіонів висловлюють сумнів в успіху обох ініціатив.

Будь-які дії, спрямовані на інавгурацію Януковича, будуть розцінені як спроба узурпації державної влади, заявив напередодні керівник Центрального виборчого штабу кандидата на посаду президента Тимошенко перший віце-прем'єр Олександр Турчинов .

Утім, в успіху голосування за скасування дати інавгурації сумніваються не лише у ЦВК, а й навіть віддані прихильники Тимошенко. І пояснюють, що будуть ставити питання на голосування "дивлячись по залу". Тобто залежно від того, чи буде гарантована більшість у 226 "багнетів".

До ранку четверга необхідна сума, як не крути, не набиралася . Про своє небажання підігравати Тимошенко оголосили представники Блоку Литвина.

Литвин наполягає на скромній інавгурації, як ув Хорватії

Ба більше, лідер фракції сам спікер Володимир Литвин вже активно обдумує саму інавгурацію.

Україні варто було б узяти до уваги досвід проведення церемоній інавгурації в Хорватії, тому що підстав для розкішних заходів у нашій країні немає, заявив він, прокоментувавши своє відвідування церемонії інавгурації новообраного президента Республіки Хорватія Іво Йосиповича , передає ЛІГАБізнесІнформ.

Литвин назвав особливістю інавгурації президента Хорватії її скромність. За словами спікера, Україні також варто скористатися прикладом "толерантності та спадкоємності влади".

Зазначимо, що незважаючи на те, що хоча дата інавгурації українського президента вже призначена, досі до кінця не ясно, звідки візьмуться гроші на цю церемонію.

2005 року на посвячення на посаду президента Віктора Ющенка було надано 4,3 млн грн. Досі в Україні залишається не прийнятим Держбюджет-2010.

Згідно з Держбюджетом-2009, за яким зараз живе держава, на організацію та здійснення офіційних заходів за участю президента України передбачено лише 10 млн. грн. Тобто, витрати на інавгурації можуть скласти практично половину суми, запланованої на весь рік.

Литвин, у свою чергу, зазначив, що процедуру інавгурації новообраного президента України потрібно використовувати "для демонстрації цивілізованості влади та її налаштованості на практичну роботу, а також спільної відповідальності та загальної провини за той стан, в якому опинилася країна".

Немає єдності в питанні скасування дати інавгурації вже традиційно і у фракції "Наша Україна - Народна Самооборона".

Поки "регіоналам" не вдалося переконати половину складу цієї фракції в необхідності створення нової коаліції на чолі з Партією регіонів. Але й одностайного бажання працювати з Тимошенко там також не спостерігається.

"Інавгурація відбудеться в ті терміни, які вже встановлено. Я впевнений, що голосів для скасування дати інавгурації в сесійній залі не буде", - заявив заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Біля стін ВАСУ - контролювати процес - зібралися прихильники Януковича

Що стосується можливого результативного результату за позовом прем'єра, що визначить засідання, яке вже почалося в стінах ВАСУ. Засідання відкрив суддя-доповідач у даній справі Олександр Нечитайло. Позов розглядає ВАСУ в повному складі.

Нечитайло повідомив, що представниками заявника в суді виступають перший президент України Леонід Кравчук, керівник юридичного департаменту штабу Тимошенко Андрій Портнов, представник Тимошенко в ЦВК Володимир Пилипенко , депутат БЮТ Валерій Писаренко, заступник керівника фракції БЮТ Сергій Соболєв, керівник кримського виборчого штабу Тимошенко Андрій Сєнченко, лідер Народного руху Борис Тарасюк, а також представник ВО "Батьківщина" Марина Гайдай.

За його словами, Янукович виступає в якості третьої особи, яка не заявила позовних вимог. Представниками Януковича виступають перший заступник голови парламенту Олександр Лавринович (обраний за списками Партії регіонів), депутат партії Вадим Колесніков, адвокати Тетяна Ківалова і Андрій Федур.

Також, за словами Нечитайла, заявив вимогу залучити його як третю особу громадянин Сергій Щетинін.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що позов Тимошенко, поки він перебуває на розгляді суду, ніяк не може перешкодити інавгурації Януковича. Інша річ, якщо суд все ж таки задовольнить претензії прем'єр-міністра.

Щодо останнього у більшості є великі сумніви. Річ у тім, що доказова база, яку зібрав штаб Тимошенко і вже виклав у відкритому доступі, практично не містить підстав для скасування результатів виборів.

Як превентивний захід "регіонали" вже посіяли чутки про те, ніби в БЮТ готуються дати суддям хабар у кілька десятків мільйонів доларів. Сам факт призупинення рішення ЦВК і прийняття позову Тимошенко до розгляду "регіонали" розглядають як неприємний, але необхідний процес, "щоб усе було за законом і без претензій до процедури".

І все ж таки у БЮТ вважають, що команда прем'єра і лідера фракції Тимошенко має шанси відстояти свою позицію з приводу виборів президента у Вищому адмінсуді.

Справа буде розглядатися колегією у складі всіх суддів ВАСУ (55 осіб), окрім суддів, відсутніх з поважних причин.

Тим часом кілька сотень прихильників Януковича зібралися вранці в п'ятницю в Києві біля будівлі Вищого адміністративного суду України.

Прихильники лідера Партії регіонів, якого ЦВК назвав обраним президентом України, вишикувалися по обидва боки вулиці Московська у кілька рядів.

Безпосередньо вхід до будівлі суду огороджено і закрито для перехожих.

Раніше й Тимошенко заявляла про намір привести своїх прихильників під будівлю суду, проте, як зазначає кореспондент агентства, вільного місця поблизу практично не залишилося.

Рух автотранспорту по вулиці Московська регулюють співробітники ДАІ. У районі також перебувають посилені патрулі міліції.

Поки ВАСУ думає над "третім туром", Янукович рветься "наводити лад у країні"

Тим часом протилежна до Тимошенко сторона не тільки не сприймає серйозно "біло-сердечну" боротьбу за владу, вважаючи її "блефом" , а й на повен голос розмірковує про свою діяльність після "години ікс" - закінчення судової війни та запланованої інавгурації.

Янукович особисто заявив, що його закордонні візити відбудуться після його офіційного вступу на посаду і після "наведення ладу в країні", передає "Інтерфакс-Україна".

"По-перше, сьогодні у мене ще немає повноважень, і Міністерство закордонних справ мені поки що не підпорядковане. Тому я не отримував офіційних пропозицій", - сказав він.

За словами Януковича, коли це відбудеться (вступ на посаду), коли будуть вирішені внутрішні проблеми, будуть проведені консультації, визначено зручний для сторін час, тоді візити і відбудуться.

Зокрема, лідер ПР зазначив, що не тільки він, а й багато хто з світових експертів відзначають "повний хаос", який панує сьогодні в країні.

"Влада не працює. І найголовніше - влада повністю втратила довіру людей... Не працює уряд, немає бюджету на 2010 рік і не фінансуються потреби місцевого самоврядування. Тимошенко свідомо знищує все, що ще не встигла знищити, завдаючи величезної шкоди країні, в тому числі й на міжнародній арені ", - сказав він.

На питання про те, в яку європейську столицю новий президент України здійснить першу поїздку - в Москву, Брюссель чи Вашингтон, - Янукович відповів: "Як у такій ситуації можна залишати людей? Думаю, що, перш за все, президент повинен навести лад у нашому домі. Це перше і дуже важливе завдання ".

Він також нагадав про свої зовнішньополітичні пріоритети. "Я - за збалансовану зовнішню політику. І саме цей фактор стане визначальним при прийнятті рішення (про візит за кордон - ред.)", - сказав Янукович.

Тим часом лідери і західних, і східних держав вже висловили своє бажання прибути 25 лютого до Києва на інавгурацію нового президента.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1403 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ