Пт, 2024-03-29, 01:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 24 » Десятинну церкву будуть будувати осторонь від її фундаментів
15:32
Десятинну церкву будуть будувати осторонь від її фундаментів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Спорудження відроджуваної Десятинної церкви та музейного комплексу провадитиметься не на фундаменті стародавньої Десятинної церкви, а неподалік від нього. Про це газеті Вечірній Київ повідомив головний архітектор міста Сергій Целовальник.

"Разом з керівником робочої групи Юрієм Мірошниченком та архімандритом Гедеоном я побував з макетом всього дитинця і пропозицією можливого спорудження храму поруч з фундаментом у Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана). Я пояснив йому, що не можна ставити церкву на фундаменті, і Володимир благословив значне зміщення нового храму з цього місця", - запевнив Целовальник. Головний архітектор столиці України також розповів, що конкурс на благоустрій території біля Національного історичного музею, який було проведено у травні, не передбачає швидкого початку будівництва.

"Насправді конкурс був тільки на концепцію, він ні до чого не зобов'язує і не дає нам можливості ні будувати, ні навіть думати про будівництво. Йдеться лише про подальше проектування. Ще має бути сформульовано й затверджено програму того, що ми робимо. Ми ведемо мову не про храм або монастир, а про комплекс кремля, дитинця, в якому має бути проведено музеєфікацію залишків фундаменту Десятинної церкви, організовано місця для виконання туристичних функцій, відправлення релігійних потреб і протокольних заходів", - повідомив головний архітектор Києва Целовальник.

Нагадаємо, що питання про відновлення Десятинної церкви в Києві викликає запеклі дискусії.

Десятинну церкву було побудовано великим князем київським Володимиром І в 990-і роки як кафедральний храм митрополитів київських і всієї Руси. Її було зруйновано під час облоги Києва татаро-монгольським військом Батия в грудні 1240 р. (тоді вона стала останньою лінією оборони захисників міста).

У ХІХ ст. на місці колишньої Десятинної церкви було побудовано новий храм у зовсім іншому стилі, згодом, у 1930-і рр.., зруйнований під час більшовицької "реконструкції Києва".

Коли наприкінці 1980-х рр.. постало питання про відновлення Десятинної церкви, археологи, а також кілька істориків і архітекторів висловили свою незгоду з такими планами. По-перше, як насправді виглядала Десятинна церква до 1240 р. - невідомо, тому незрозуміло, за яким проектом її можна відновлювати. По-друге, при будівельних роботах з відновлення неминуче буде знищено так званий культурний шар найдавнішої частини Києва, який ще міг би містити важливу археологічну інформацію про минуле міста в перший період його історії.

Разом з тим низка представників церков України, а також діячі культури вважали відновлення храму на місці стародавніх його фундаментів можливим і бажаним.

Раніше головний архітектор Києва Сергій Целовальник також гарантував, що над фундаментом Десятинної церкви нічого побудовано не буде. Він пояснював, що на цьому місці будувати щось заборонено, а відновити церкву неможливо, оскільки невідомо, як вона виглядала.

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов підписав розпорядження про оголошення бліц-конкурсу з визначення кращої містобудівної концепції культурного, архітектурного та художнього відновлення пам'ятки археології національного значення "Дитинець стародавнього Києва VIII-X ст. з фундаментом Десятинної церкви X в". Конкурс тривав від 25 лютого до 25 квітня 2011 року.

19 травня конкурсна комісія з визначення подальшої долі залишків фундаментів Десятинної церкви в Києві назвала двох переможців конкурсу. Один із проектів - Андрія Миргородського, - передбачає накриття залишків фундаменту "скляним хрестом" та спорудження невеликої каплиці, другий (Ольги Кругляк) - будівництво великої середньовічної церкви.

Комісія запропонувала цим двом творчим групам об'єднатися для створення спільного варіанту.

Проте 25 травня близько 23:00 до фундаменту Десятинної церкви у Києві під'їхали 6 вантажівок з будівельними вагончиками, які згодом розпочали вивантажувати. Люди, що приїхали на вантажівках, відмовилися показати документи й проігнорували заборону міліції на роботу крана.

До очевидців того, що відбувалося, з дерев'яного храму Московського Патріархату, що знаходиться поруч, вийшов священик і повідомив, що вагончики необхідні для початку будівництва Десятинної церкви.

26 травня голова КМДА Олександр Попов запевнив, що ніяких будівельних робіт на залишках фундаменту Десятинної церкви без наявності відповідних дозволів і документації провадити не будуть. За його словами, зараз на місці і далі працюють археологи.

Водночас у Київраді ініціюють ухвалення рішення про демонтаж і перенесення на інше місце церкви, влаштованої біля залишків Десятинної церкви.

На початку червня колишні президенти України Леонід Кравчук (1991-1994 рр.) та Віктор Ющенко (2005-2010 рр.) просили у відкритому листі до нинішнього глави держави Віктора Януковича втрутитися в ситуацію навколо Десятинної церкви в Києві та зупинити будівництво на її місці.

"Якщо вже духовні святині стають предметом рейдерства, то постає багато питань, насамперед, до влади. Хіба можливе таке в цивілізованій країні?" - наголошували у своєму листі Кравчук і Ющенко.

"Спроба так званого відтворення Десятинної церкви є прямим порушенням норм світового охоронного законодавства: Міжнародної хартії з консервації та реставрації пам'яток і визначних місць (Венеція, 1964 р.), Хартії з охорони і використання археологічної спадщини (Лозанна, 1990 р.), Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини (Валетта, 1992 р.), Конвенції ЮНЕСКО про захист світової культурної та природної спадщини, підписаних і ратифікованих Україною", - переконані автори звернення.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1001 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ