Пт, 2024-04-26, 00:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 29 » Дев’ять правил, як захистити українську мову, написав Балога
16:04
Дев’ять правил, як захистити українську мову, написав Балога
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Народний депутат Віктор Балога запропонував у Facebook дев’ять простих правил, як захистити українську мову, передає UNN.

"Ми можемо розмовляти про те, як захистити українську мову, а можемо просто робити це кожного дня, бо це - наша мова. Шануймося, бо ми того варті, - написав Балога. - Це може зробити кожен. Треба лише здолати стереотипи й байдужість і дотримуватися дев’яти простих, але дуже важливих правил".

1. Просто говори українською

Завжди розмовляй українською. Роби це в усіх середовищах, де ти живеш, працюєш чи буваєш. Не бійся помилятися чи здаватися диваком – це лише стереотипи, яких можна швидко позбутися.

Якщо чомусь не можеш говорити українською всюди, роби це хоча б у публічних місцях - роблячи покупки в магазині чи замовлення в кафе, просячи про зупинку в маршрутці чи розпитуючи дорогу на вулиці.

Ніколи не переходь з української мови на іншу. Дивне уявлення, що з російськомовними співвітчизниками "культурно" переходити на російську - шлях до тотальної русифікації. Культурно в Україні говорити українською. Якщо співрозмовник цього не робить – це його справа, але не привід тобі підлаштовуватися під нього. Насправді "культурно" й логічно переходити на чужу мову лише з іноземцями, які не розуміють української.

2. Налаштуй мову сайтів та техніки

Встанови українську мову в налаштуваннях електронної пошти, у соціальних мережах та налаштуваннях пошуку Google.

Обери і встанови українську мову на мобільному телефоні. Щоразу, користуючись платіжним терміналом чи банкоматом, обирай українську мову.

На кожному сайті, де є українська версія чи вибір мови, обирай українську, навіть якщо тобі все одно. Ці прості дії дадуть реальний ефект. Зміна мови Google автоматично полегшує пошук українських текстів і піднімає їхній рейтинг. Вибір української мови на технічних пристроях чи сайтах є чітким сигналом бізнесу: на цьому ринку слід працювати українською.

3. Пиши українською

Пиши українською електронні листи, короткі текстові повідомлення (ктп-смс), повідомлення в соціальних мережах чи блогах. Завжди пиши українською письмові заяви, угоди та інші документи, навіть якщо тобі підсовують російськомовний бланк

4. Шукай українською

Завжди набирай пошукові запити в Google чи інших пошуковиках українською. І лише якщо не знайдеш того, що шукаєш, переходь на іншу мову.

У Вікіпедії користуйся українською версією. Якщо інформації за якоюсь темою тобі буде замало, перейти на іншомовну версію завжди встигнеш. Ці прості дії сприятимуть поширенню україномовних текстів у Мережі і легшому доступу до них для всіх користувачів.

5. Спілкуйся українською із владою та сервісними службами

Спілкуйся з представниками влади, комунальних та сервісних служб лише українською. Люди, які живуть з наших грошей, мають поважати нашу мову.

Говори українською, коли викликаєш таксі, телефонуєш мобільному оператору чи в будь-який call-центр.

6. Підтримай українську культуру та медіа

Купуй книги та пресу українською мовою, запитуй їх у книгарнях, кіосках та на розкладках. Не купуй книжки іншою мовою, якщо така ж є українською, а вітчизняні неукраїномовні журнали й газети не купуй зовсім.

Переглядай у кінотеатрах і купуй лише фільми, дубльовані (або субтитровані з оригінальної версії) українською.

Якщо купуєш сувеніри з написами, то краще, щоб вони були українською. Поширюй інформацію про українське мистецтво й культуру.

7. Вбережи дітей від русифікації

Завжди говори з дітьми українською. Маленькі діти мають чути пісні, казки, вірші, ігри лише українською. Купуй дітям лише україномовні книги та дитячі журнали. Мультики в кінотеатрі, на телебаченні чи на диску дитина має дивитися лише українською. Якщо дитину піддають русифікації в садку чи школі, вимагай від педагогів спілкуватися і давати матеріал українською. Русифікація не має нічого спільного зі "знанням багатьох мов". У відповідному віці дитині корисно вчити англійську, російську та інші мови, але вони не мають витісняти рідну мову зі спілкування в сім’ї чи школі.

8. Твори український простір

Час від часу роби щось від себе задля поширення української мови - встанови українську пісню на телефон, чемно повісь українське оголошення замість російського у під’їзді чи офісі, замов українську музику на радіо, зміни щось на користь української мови на роботі, вдома чи в колі друзів.

9. Запроси інших робити те саме

Пошир цю інформацію серед якомога більшого кола людей. Не лінуйся! Без тебе багато хто не дізнається, як захистити нашу мову, і не почне діяти. При нагоді запрошуй інших перейти на українську. Цю думку слід пропонувати, але не нав’язувати - кожна людина вільна робити власний вибір.

Почни нагайно!

Знай, що у тебе багато однодумців, разом з якими ти зможеш захистити і змінити на краще свою Україну!

Зазначимо, що Верховна Рада ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект про державну мову, який набув чинності 10 серпня і передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1131 | Додав: adminA | Теги: дев’ять правил, українську мову, Балога
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ