Пт, 2024-04-19, 21:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 29 » Діти вже в 8 місяців розуміють, хто в сім'ї сильний, а хто - слабкий
22:02
Діти вже в 8 місяців розуміють, хто в сім'ї сильний, а хто - слабкий
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Немовлята віком менше року розуміють принципи сили і підлеглості, на яких заснована соціальна ієрархія, повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі Science, передає Синьхуа.

Група психологів під керівництвом Сьюзан Кері з Гарвардського університету після низки експериментів дійшла до висновку, що людина може бути від народження "запрограмована" на розуміння різниці в силі між людьми, що допомагає немовляті орієнтуватися у структурі суспільства.

"Наша робота показує, що немовлята практично з народження володіють можливістю абстрактно сприймати прояви соціального світу довкола них", - говорить Кері.

Попередні роботи на тему сприйнятливості немовлят до того, що відбувається навколо, показали, що вже в 10 місяців дитина здатна розрізняти типи соціальних взаємодій між людьми і визначати, чи має місце конфліктна ситуація, чи допомагають люди один одному, чи коли хтось намагається перешкодити своєму конкурентові.

В ході експерименту 144 немовлята, віком від 8 до 16 місяців, сидячи на колінах у своїх матерів, вивчали події, які розгорталися на екрані монітора. Учені за допомогою мультиплікаційних фільмів моделювали конфліктні ситуації між людьми.

Як моделі виступали прямокутні блоки, наділені людськими ознаками - очима і ротом, - які рухалися по екрану з одного кінця в іншій. Використання простих фігур, а не зображень людини, на думку учених, дозволило сконцентрувати увагу немовлят на суті того, що відбувається, не відволікаючи їх другорядними деталями.

Спочатку по екрану зліва направо просувався великий блок, в наступному ролику йому назустріч висувався маленький, зустрічаючись в центрі екрану, блоки зупинялися один напроти одного, моделюючи соціальний конфлікт. Далі ситуація могла розвиватися двома способами - вперед просувався один з блоків, тоді як другий йому поступався.

Якщо поступався маленький блок, то після закінчення ролика немовлята продовжували уважно спостерігати за екраном ще одну-дві секунди, після чого переключалися на що-небудь ще в кімнаті. Якщо ж в конфлікті перемагав маленький блок, то немовлята продовжували дивитися на екран ще п'ять-десять секунд після закінчення ролика.

Учені вважають, що це є результатом несподіваного для немовлят результату, коли домінуючий в конфлікті об'єкт поступається суперникові. Це має на увазі наявність якихось додаткових причин, які діти і намагаються вловити, спостерігаючи за екраном додатковий час.

Важливість соціального характеру спостережуваного немовлятами конфлікту учені виявили в серії додаткових експериментів, коли блоків позбавили людських атрибутів (очей і рота). В цьому випадку різниця в часі спостереження у разі різних результатів зникла. При цьому експерименти з немовлятами 4-6 місяців не давали аналогічних результатів. Учені дійшли до висновку, що здатність розрізняти домінуючу і підлеглу сторону в конфлікті з'являється у дітей у віці 8-10 місяців.

"Одним з основних завдань науки про людську свідомість є розуміння витоків багатих можливостей мозку для побудови абстрактних концепцій спостережуваних явищ. Визначення початкового стану, наочно-образотворчих здібностей немовлят, є частиною цього завдання", - говорить Кері.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 984 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ