Сб, 2024-04-20, 04:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 29 » Для порятунку галузі тарифи на електроенергію піднімуть удвічі
10:53
Для порятунку галузі тарифи на електроенергію піднімуть удвічі
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) розробила новий механізм поетапного підвищення тарифу на електроенергію для населення до економічно обґрунтованого рівня. Для громадян, що споживають щомісячно більш ніж 150 кВт/год, тариф може збільшитися удвічі. Це дозволить енергогенерувальним компаніям скоротити збитки, вважають експерти, пише "КоммерсантЪ-Украина".
Заступник начальника управління цінової політики в електроенергетиці НКРЕ Руслан Кайдаш учора, 28 квітня, повідомив про плани комісії ввести дворівневий тариф на електроенергію для населення. За його словами, буде встановлений поріг споживання 150 кВт/год на місяць, які громадяни зможуть оплачувати за тарифом, що діє, - 0,2436 грн/кВт/год (з ПДВ).

При перевищенні цього порогу електроенергія коштуватиме дорожче. Необхідність підвищення тарифу Кайдаш пояснює тим, що нинішній його розмір компенсує витрати на виробництво і постачання електроенергії лише на 27%. При цьому ініціатива торкнеться всього 25% роздрібних споживачів. Зараз це питання вивчається всіма міністерствами економічного профілю.

За словами джерела в НКРЕ, тариф може бути підвищений вдвічі: "Ми вивчаємо можливість поетапного збільшення тарифу до економічно обґрунтованого рівня. Планується, що за перевищення встановленого порогу споживачі платитимуть близько 0,5 грн/кВт/год. Надалі тариф може бути збільшений до 0,75-0,8 грн/кВт/год". Напередодні президент НАК "Енергетична компанія України" Петро Омеляновський повідомив, що економічно обґрунтований тариф повинен становити 0,84 грн/кВт/год.

Учасники ринку упевнені, що збільшення тарифу частково вирішить проблеми енергогенерації. "Населення споживає більш як 30% всієї електроенергії. Економічно обґрунтована вартість кіловата становить не менше 0,75 грн. Збільшення тарифу до 0,5 грн дозволить компаніям скоротити свої збитки. Але для остаточного вирішення проблем галузі необхідно зменшити ціну енергоресурсів", - говорить член наглядової ради "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов. Необхідність підвищення тарифу визнають і в комітеті Верховної Ради з ПЕК: ціна електроенергії для населення в період з 1999 по 2008 рік зросла всього на 88%, тоді як ціна газу збільшилася на 418%.

За словами аналітика ІК Astrum Investment Management Яна Ліпчинського, прогнозна оптова ринкова ціна електроенергії в травні може збільшитися на 4% і становити близько 0,47 грн/кВт/год без ПДВ: "За нашими підрахунками, збільшення тарифу до 0,4 грн/кВт/год для населення буде достатньо для того, щоб вивести компанії теплової генерації на беззбиткове виробництво".

Колишній голова правління "Полтаваобленерго" Володимир Чернявський вважає, що підвищення тарифу відкриє могутнє джерело фінансування модернізації підприємств галузі. "Навряд чи збільшення тарифу для населення зменшить навантаження на промислові підприємства, за рахунок яких покривається тарифна різниця. Ці кошти, швидше за все, направлять на вирішення проблем енергогенерувальних компаній, - говорить аналітик ІК BG Capital Олександр Паращій.- Крім того, існує ризик, що НКРЕ може знову відмовитися від реалізації подібних ініціатив".

У березні 2009 року НКРЕ вже підвищувала тариф: громадянам, що споживають понад 400 кВт/год на місяць, пропонувалося платити за них 0,75 грн/кВт/год. Проте через два тижні комісія несподівано скасувала своє рішення.

Як повідомлялося, у Світовому банку (СБ) впевнені, що збільшення тарифів в Україні не уникнути, до того ж, на відміну від минулого року, тарифи вже необхідно збільшувати не поступово, а одразу на 100%. Про це повідомив 23 березня на прес-конференції старший економіст представництва СБ в Україні Пабло Сааведра.

Сааведра наголосив, що істотного збільшення тарифів в Україні на газ, опалювання й електроенергію не було, починаючи з 2006 року. За цей час сформувався істотний фінансовий тиск на енергетичний сектор, і зараз поступове збільшення тарифів вже не вирішить проблеми.

Він нагадав, що у 2009 році Світовий банк рекомендував поступове збільшення тарифів, але у 2010 році, на думку фахівців банку, вже необхідне разове істотне збільшення тарифів. Сааведра нагадав, що СБ рекомендує збільшити тарифи на 100%, і якщо цифра буде істотно нижчою, результатів таке збільшення не дасть.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1565 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ