Пт, 2024-03-29, 10:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 17 » До Асада Іран послав війська, а США залишать на кордоні винищувачі і ракети - гордіїв вузол по-сирійському
13:13
До Асада Іран послав війська, а США залишать на кордоні винищувачі і ракети - гордіїв вузол по-сирійському
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Ситуація в Сирії загострюється, роблячи все більш імовірним військове розв'язання конфлікту: сил більшає з обох сторін.

США оголосили, що після спільних навчань у Йорданії в цій країні біля кордону Сирії залишаться ракетні комплекси Patriot і винищувачі F-16. Іран, за даними британської преси, вже послав Башару Асаду війська, передає NEWSru.com.

А прем'єр Британії заявляє, що країна буде допомагати опозиції, навіть незважаючи на присутність у її лавах екстремістів - причому сталося це напередодні переговорів Девіда Кемерона з президентом РФ Володимиром Путіним. Єгипет, який підтримував Асада, розриває дипвідносини з Сирією і закликає скоріше запровадити над країною безполітну зону.

Військові навчання США та Йорданії пройдуть наприкінці червня цього року. Рішення про продовження терміну розміщення ЗРК Patriot і винищувачів на території Йорданії може свідчити про те, що США готуються до створення безполітної зони над Сирією, зазначає Wall Street Journal.

Напередодні інша газета - британська The Times - писала, що до Йорданії прибули 300 американських морпіхів. Офіційно - теж на навчання, але країну після їх закінчення військові не залишать.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров раніше заявив, що розміщення F-16 і встановлення безполітної зони над територією Сирії буде порушенням міжнародного права, навіть якщо ЗРК, що забезпечують її, перебуватимуть у Йорданії, нагадує ИТАР-ТАСС. Офіційна Москва все ще сподівається на те, що майбутня мирна конференція дозволить знизити градус протистояння.

За даними газети The Independent, США вже відрядили до Йорданії до 3 000 військових "радників". Видання відзначає і ще один небезпечний момент: всупереч бажанню США довелося визначитися не тільки в цьому конфлікті, і вийшло так, що на її боці опинилися тільки країни, в яких до влади прийшли мусульмани-суніти, а шиїти (Сирія, Іран) виявилися ворогами.

Президент Сирії Асад належить до релігійної громади алавітів, яка дотримується одного з напрямів ісламу шиїтського спрямовання. Більшість прихильників сирійської опозиції є радикальними прихильниками сунітського напрямку мусульманської релігії. Опозицію підтримують країни, де переважають суніти, - Саудівська Аравія, Катар, Туреччина.

У цій же публікації The Independent в рубриці "світової ексклюзив" повідомляє, що Іран вирішив направити до Сирії для підтримки урядових сил 4 тисяч військовослужбовців Корпусу "вартових ісламської революції".

При цьому зусилля США зовсім не стабілізують обстановку в регіоні, очікує видання. Як вказала газета, "на Близькому Сході є недовіра до запевнень США, що вони зможуть розподіляти зброю, яка, найімовірніше, буде включати протиповітряні ракети, серед бійців світської сунітської опозиції, представленої так званою Сирійською вільною армією.

За даними видання, панівне становище в таборі повстанців посідає організація "Джебхат ан-Нусра", що є союзницею "Аль-Каїди", яка "зможе без зусиль отримати американську зброю від своїх товаришів у Сирійській вільній армії", цитує ИТАР-ТАСС.

Велика Британія має намір надавати допомогу сирійській опозиції, незважаючи на присутність у її лавах екстремістів. Про це заявив британський прем'єр Кемерон в інтерв'ю телеканалу Sky News. Інтерв'ю вийшло перед зустріччю Кемерона з Путіним, яка, у свою чергу, передує саміту "Великої вісімки". Сирія, очевидно, стане однією з найважливіших його тем.

Прем'єр-міністр Великобританії повторив, що його країна поки що не ухвалила почати постачання зброї антиурядовим силам у Сирії. Однак він визнав, що Британія і Захід загалом хочуть допомогти сирійської опозиції домогтися успіху в боротьбі проти президента Асада.

За словами Кемерона, метою скасування ембарго ЄС на постачання зброї Сирії було чинення тиску на президента Сирії Асада.

"Я думаю, було правильно дати зрозуміти Асаду, що він не зможе виграти цей конфлікт військовими засобами, - заявив Кемерон. - Він повинен відчути, що на нього чиниться тиск. Необхідно змусити режим сісти за стіл переговорів".

"Я хочу допомогти сирійської опозиції домогтися успіху, - заявив Кемерон. - Я визнаю, що в лавах сирійської опозиції є елементи, які нам дуже не подобаються, які дуже небезпечні, дуже екстремістськи налаштовані. Але ми не маємо з ними справи. Ми хочемо, щоб їх вигнали з Сирії. Вони пов'язані з "Аль-Каїдою"... Але серед сирійської опозиції є елементи, які хочуть, щоб Сирія була вільною, демократичною, плюралістичної країною, де поважають права меншин, зокрема християн".

У відповідь мер британської столиці Борис Джонсон попередив прем'єр-міністра Кемерона, що Великобританія не повинна використовувати Сирію як "арену для гри м'язами". На думку Джонсона, будь-яка зброя, надана сирійській опозиції, може опинитися в руках терористів "Аль-Каїди", повідомила електронна версія газети The Daily Telegraph.

У листі, адресованому виданню, мер зазначив, що єдиним варіантом вирішення ситуації в Сирії є "загальне припинення вогню".

"Настав час для Росії, ЄС, Ірану, Саудівської Аравії, США, Туреччини та всіх міжнародних гравців скликати міжурядову конференцію, щоб спробувати зупинити бійню. Ми не можемо використовувати Сирію як арену для гри мускулами, і ми не отримаємо перемир'я, передавши зброї до рук маніяків", - підкреслив він.

Слова Джонсона пролунали після того, як кілька провідних фігур Сполученого Королівства виступили проти будь-якого рішення з боку Кемерона підтримати президента США Барака Обаму і озброїти повстанців, які виступають проти режиму сирійського президента Асада, вказує ИТАР-ТАСС.

Раніше повідомлялося, що Обама вперше розпорядився постачати сирійським повстанцям американську зброю. А військові джерела повідомили The Wall Street Journal, що над Сирією запропоновано оголосити обмежену безполітну зону уздовж кордону з Йорданією - одним з ключових союзників США в цьому регіоні.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: гордіїв вузол по-сирійському: Іран, винищувачі і ракети, США, Асада війська
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ