Чт, 2024-03-28, 17:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Липень » 11 » До боротьби зі зміною клімату вчені хочуть "залучити" гриби
17:49
До боротьби зі зміною клімату вчені хочуть "залучити" гриби
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

білий гриб Науковці з Товариство захисту підземних мереж (SPUN) розпочали проєкт із картографування та збереження підземних грибкових мереж планети, щоб боротися зі зміною клімату.

Гриби можуть уповільнити швидкість повернення вуглецю з лісових ґрунтів в атмосферу, допомагаючи лісам довше утримувати вуглець у деревах і ґрунтах, повідомляє The European Sting.

Вчені з Бостонського університету, США, зазначають, що гриби відіграють вирішальну роль у допомозі лісам поглинати вуглець і боротися з потенційними наслідками зміни клімату.

Гігантська підземна мережа грибів, що живуть у лісах, стала відомою як "Wood Wide Web", але про неї та її роль у боротьбі зі зміною клімату відомо дуже мало. Науковці вважають, що мікоризні гриби є однією з найбільших невикористаних областей науки про клімат.

"Мільярди тонн вуглекислого газу щороку надходять із рослин у ці грибкові мережі. Ці потоки вуглецю допомагають зробити ґрунти другим за величиною поглиначем вуглецю після океанів", — каже SPUN.

Знищення лісів створює майже стільки ж викидів парникових газів, скільки глобальні автомобільні перевезення. За даними ООН щороку знищується близько 12 мільйонів гектарів.

Грибні мережі знаходяться під загрозою через розширення сільського господарства, використання хімічних добрив і пестицидів, вирубку лісів і урбанізацію. Також вони не можуть вижити без своїх рослин-партнерів.

"У 2012 році ми об’єднали понад 150 партнерів, які працюють у Латинській Америці, Західній Африці, Центральній Африці та Південно-Східній Азії, щоб створити Альянс тропічних лісів 2020, глобальне державно-приватне партнерство для сприяння інвестиціям у системні зміни", – йдеться в матеріалі.

Альянс допомагає виробникам, торговцям і покупцям товарів, яких часто звинувачують у вирубці лісів, у створенні ланцюгів поставок без вирубки лісів. Вони також ведуть боротьбу з вирубкою лісів, що пов’язана з виробництвом олії, яловичини, сої та целюлози та паперу.

Експерти-міконавти, збирають тисячі зразків, щоб скласти цю глобальну карту грибкових мереж. Потім SPUN використовуватиме машинне навчання, щоб створити картину цих мереж і визначити їх ролі як поглиначів вуглецю.

Це картографування використовуватиметься для визначення пріоритетних місць, які можуть накопичувати більше вуглецю та виживати в екстремальних кліматичних явищах.

"Краще розуміння підземних екосистем – це велика можливість для ініціатив у сфері біорізноманіття та клімату", – сказав член правління SPUN Марк Терчек. – "Грибкові мережі лежать в основі життя на Землі. Якщо дерева є “легенями” планети, то грибкові мережі є “циркуляційними системами”. Ці мережі здебільшого не вивчені, але залишаються одним із найбільших невикористаних важелів у науці”.

Гриби також можуть підвищити ефективність сільського господарства, адже засівання ґрунту “дружнім грибком” розглядається як перспективна технологія для сталого землеробства. Так арбускулярні мікоризні гриби можуть сприяти збільшенню родючості ґрунту та знижувати рівень CO2 в атмосфері.

"Глобальна карта грибкових мереж може дати нам усім більш стійкий шлях у майбутнє", – підкреслили в матеріалі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 346 | Додав: admin | Теги: клімат, Зміна, Гриб, боротьба
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ