Пт, 2024-04-19, 10:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Липень » 31 » До Польщі українці не можуть повторно в’їхати: що сталося
11:03
До Польщі українці не можуть повторно в’їхати: що сталося
Інші останні Новини про відпочинок і туризм на сайті holosUA.com/

Українці у соцмережах масово скаржаться, що не можуть повторно в’їхати до Польщі. При цьому користувачі обговорюють інформацію від польських прикордонників, що нібито під час повторного перетину українсько-польського кордону за біометричним паспортом у проїзді відмовлять, якщо використані усі 90 днів перебування на території Польщі і загалом ЄС.

Про це повідомляє ЗМІ.

Від початку повномасштабної війни вже минуло більш як 90 днів. А громадяни України із біометричним паспортом, почали скаржитися на те, що під час повторного перетину кордону начебто виникають складнощі, а обіцяна пільга вільного перетину – на ділі не працює.

Частина людей, які вимушено покинули Україну, проїжджали через Польщу транзитом, але чимало залишились у сусідній країні.

12 березня у Польщі було підписано спец-уставу про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на території тієї держави. Вона передбачає матеріальну допомогу українцям, які легально перетнули кордон після 24 лютого 2022 року, надання медичних послуг, доступ до роботи, доступ українських дітей до польських шкіл і садочків й найголовніше – можливість законного перебування на території сусідньої країни упродовж 18 місяців, тобто до 24 серпня 2023 року.

При цьому положення щодо легального перебування й перетину кордону гарантує мігрантам право повторного в’їзду зі збереженням усіх пільг, якщо громадянин повернеться до Польщі протягом 30 днів. Якщо більше ніж один місяць, то позбавлять права 18-місячного перебування та інші пільги.

Простіше кажучи, згідно зі спец-уставою, громадяни України можуть вільно поїхати, приміром, додому, на термін до 1 місяця, і повернутися до Польщі зі збереженням усіх пільг. Якщо довше, то всі пільги втрачаються.

На що скаржаться українці

Українці у соцмережах скаржаться, що нібито польські прикордонники кажуть, що право поїхати і повернутися до Польщі із збереженням пільг діяло лише протягом перших 90 днів безвізу. Після того, як біометрія закінчилася, то, мовляв, всі пільги теж закінчилися. А потрапити до Польщі можна лише після “коридору” у 90 днів або після відкриття візи.

Ось, що пишуть українці у Мережі:

“Я дзвонила і писала у всі ці інстанції, мені кругом відповіли, якщо пройшло 90 днів і я виїду з Польщі, то назад тільки на підставі візи, просто так не пустять, якщо минули 90 днів”;
“Плюс, наразі ситуація виглядає так, що заїхати назад в Польщу, коли вже вичерпалися 90 днів безвізу, не можна”;

“З останньої відповіді від стражу я зрозуміла, що 30 днів, то стосується лише пільг, і прикордонників це не цікавить, то інший орган. який то контролює, їх цікавить чи не перебували ви на території шенгену більше 90 днів, якщо цей час ви вибрали, то до Польщі вас вже не пустять”;

“Отримала відповідь від страж граничної, згідно з якою право побуту на 18 місяців не дає права подорожей до інших країн в строк понад 90 днів. Якщо кількість днів безвізу використана, потрібно чекати 90 днів до наступного в’їзду”.

“Процес виїзду і збереження пільг прописаний в спецзаконі. А от процес в’їзду – не прописаний…Тому питання в’їзду залишається відкритим і чи пропустять Вас назад до Польщі, якщо Ваші дні безвізу вичерпані – на розсуд прикордонника…”

Що кажуть польські прикордонники

Окремі українці зверталися за роз’ясненням до прикордонників Польщі і ось, що там відповіли:

«Довідка про тимчасовий захист не є посвідкою на проживання і не замінює візу. Тимчасовий захист гарантує біженцям законне перебування протягом 1 року. Так само, зареєстрований номер PESEL дає право перебувати в Польщі протягом 18 місяців, однак він не замінює візу чи карту проживання, чи біометричні дані. Це не дає права їздити в інші країни, оскільки біометричні дані вже вичерпані.

Якщо хтось вичерпав усі біометричні дані в Польщі протягом 90 днів, він повинен зачекати 90 днів за межами Шенгену, щоб знову в’їхати до Польщі на основі біометричних даних у безвізовому режимі, або повинен отримати національну візу типу D».

Тобто, польська прикордонна служба до 24 травня офіційно відповідала громадянам, що заїхати до Польщі повторно вони зможуть на умовах Шенгену, які попри спец-уставу залишаються незмінними.

Ось вже 26 травня Якуб Дудзяк, прессекретар Офісу у справах іноземців у коментарі Ukrayina.pl повідомив:

“Підтверджую, що легальне перебування в Польщі протягом 18 місяців від 24 лютого 2022 року стосується тих осіб, які заявили про намір залишитися в нашій країні. Виїзд громадянина України з території Польщі на термін понад 1 місяць позбавляє його цього права”.

А поручниця Прикордонної Служби, керівниця пресгрупи Головного командувача прикордонної служби (Straż graniczna) Анна Міхальська на уточнювальне запитання 30 днів – це стосується одноразової поїздки чи це загальна сукупність днів, які людина може провести в Україні протягом 18 місяців, відповіла: “Йдеться саме про одноразову поїздку на термін понад 1 місяць”.

Ті, хто в’їхав по звичайному (не біометричному) закордонному паспорту чи внутрішньому паспорту громадянина України після 24 лютого і оформив PESEL.ukr, щоразу під час прикордонного контролю на в’їзд до Польщі будуть з’ясовуватися обставини щодо застосування підстав для дозволу в’їзду за особливою процедурою. Рішення про отримання дозволу на в’їзд ухвалюється в індивідуальному порядку, пояснила Міхальська.

Позиція Євросоюзу

За відповідною Директивою ЄС всі українці, які тікають до ЄС від війни, мають право на тимчасовий захист щонайменше на рік. Тобто, до 24 лютого 2023 року. Чи дорівнює це дозволу на тимчасове проживання? Так. Проте важливо зазначити, що відповідна Директива встановлює чіткі часові рамки дії відповідного дозволу: до 24 лютого 2023 року з можливістю продовження ще на два роки.

Разом із тим, кожна країна-член ЄС має право встановлювати додаткові правила. Польща визначила свій термін легального перебування українців – 18 місяців. Тобто, протягом цього терміну ви в будь-який час можете в’їхати до Польщі.

Після цього протягом 60 днів, якщо точно вирішили залишатися в Польщі, ви маєте зареєструватися в міграційних органах. Якщо вам треба поїхати до України і повернутися назад, зробити це можна. Однак про цю поїздку вам треба буде заздалегідь попередити відповідні міграційні органи місця вашого перебування. Надто, якщо ви отримуєте тимчасову грошову допомогу від держави.

Реакція України

У посольстві України в Польщі підтвердили факт інциденту. Там повідомили, що знають про ситуацію і вже звернулися за роз’ясненнями до польської сторони.

“На адресу посольства надходять багато звернень і скарг про те, що польські прикордонники не пропускають на територію Польщі громадян України, аргументуючи це тим, що вони використали 90 днів безвізу. У зв’язку з цим Посольство звернулось за відповідними роз’ясненнями до компетентних органів Республіки Польща”, – йдеться в повідомленні.

Роз’яснення фахівців

Юрист Василь Ільницький пояснює, що повторний в’їзд до Польщі для українців цілком легальний, але з чинним закордонним біометричним паспортом. Якщо їдете з дітьми – у них вони теж повинні бути.

За словами юриста, згідно з цією спец-уставою, в українців, в яких закордонний біометричний паспорт не протермінований, але разом з тим вичерпані усі 90 днів безвізу, – пропустять на кордоні.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини про відпочинок і туризм | Переглядів: 501 | Додав: adminA | Теги: українці, повторний в’їзд, Польща
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ