Чт, 2024-03-28, 19:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 21 » Доісторичний Facebook виявили британські науковці. ФОТО
16:45
Доісторичний Facebook виявили британські науковці. ФОТО
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У Росії та Швеції виявлено наскальні малюнки, що слугували аналогом сучасних соціальних мереж для первісних людей бронзової доби, повідомляє The Daily Mail.

Британські науковці переконані, що знайдені первісні "полотна", кожне розміром з футбольне поле, використовувалися стародавніми племенами для спілкування одне з одним: малюнки давали змогу нагромаджувати знання і ділитися порадами, наприклад, з полювання, і навичками виживання. Крім того, на думку археологів, давні люди протягом тисячоліть поверталися до одних і тих же місцях, оскільки таке спілкування давало їм комфорт і відчуття зв'язку з іншими, передає NEWSru.com.

Кембриджський археолог Марк Сепуелл, що займається аналізом різних типів зображень, упевнений: виявлені малюнки були для наших предків чимось особливим. "Я думаю, що люди йшли туди, оскільки знали, що і до них там були люди, - розповідає Сепуелл. - Як і сьогодні, люди завжди хотіли відчувати зв'язок одне з одним, і до появи писемної мови в ранніх суспільствах висловлювали свою індивідуальність за допомогою наскальних малюнків".

"Подібно статусу в Facebook, наскальне мистецтво здається дуже соціальним і також відкрите для коментарів", - продовжує він.

Сьогодні науковець досліджує дві ділянки наскального живопису, що містять близько 2500 зображень, - в російській Залаврузі, найбільшому осередку наскальних зображень на Білому морі, і шведському Немфорсені в провінції Онгерманланд і Танум у Бохуслені. Використовуючи новітнє аналітичне програмне забезпечення, він порівнює малюнки, розділяючи їх на "шари" з тим, щоб зрозуміти на основі наявних зображень, як змінювалася свідомість людей.

"Видозмінюються малюнки, з одного боку, копіюють ті, що їм передували, а з іншого - є їхньою новою інтерпретацією, відповідями різних племен мисливців, які наносили протягом сотень і навіть тисяч років", - уточнює Сепуелл.

Крім того, як вдалося з'ясувати дослідникам, розвиваючись, доісторичне мистецтво ставало "мобільним". "Зійшовши" зі скель, воно стало з'являтися на інструментах і посуді. При цьому подібні предмети виявляються переважно на берегах річок, що свідчить про те, що пересувалися первісні люди на човнах, підкреслює Сепуелл.

"Кам'яне мистецтво, яке я вивчаю, було знайдено поблизу порогів і водоспадів, де необхідно було залишити річку і подорожувати, переносячи своє каное зі шкіри тварин на спині, - пояснює археолог. - Це природні місця привалів, де і залишаються сліди перебування первісних людей". Нещодавно археологи виявили найдавніший порнографічний малюнок в печері Абрі Кастаньо на південному заході Франції, вік малюнка оцінюється в 37 тисяч років. Малюнок являє собою коло з рискою, який, як припускають науковці, є зображенням жіночих геніталій.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1005 | Додав: admin | Теги: доісторичний Facebook
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ