Пт, 2024-04-19, 17:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 20 » Створіння, які вже мільйон років розмножуються без сексу
17:32
Створіння, які вже мільйон років розмножуються без сексу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Група вчених з Канади дійшла висновку, що деякі види комах-паличників проіснували більш ніж мільйон років без сексу.

Як повідомляє Бі-бі-сі, вчені провели аналіз ДНК комах із сімейства тімематідів, що мешкають на західному узбережжі США, і з'ясували, що два підвиди розмножуються нестатевим шляхом протягом сотень тисяч років. Результати генетичного аналізу можуть дати відповідь на питання, що давно турбує вчених: як можна існувати без сексу?

Раніше було відомо, що цей вид паличників (також відомих як примарні) розмножується нестатевим шляхом. Самки цих комах в результаті нестатевого зачаття виробляють генетичних клонів.

Доктор Таня Швандер разом з колегами вирішили перевірити довговічність тімематідів за допомогою аналізу ДНК, щоб дізнатися, коли вони стали самостійним видом. Результати їх вразили: п'ять підвидів примарних існували останні 500 тисяч років, а два інші - ще довше.

"Усе зводиться до того, що обидва підвиди, Timema tahoe і Timema genevievae, існують вже більш ніж мільйон років без сексу, - говорить Швандер. - Наші дослідження додадуть ваги ідеї про те, що безстатеве розмноження не завжди призводить до вимирання виду".

У минулому було прийнято вважати, що безстатеве розмноження неминуче створює тупикову гілку еволюції. Багато в чому причиною становлення цієї теорії був вкрай короткий родовід досліджуваних організмів.

Також не дав однозначної відповіді аналіз скам'янілих останків деяких дрібних безхребетних. Спочатку вчені дійшли висновку, що так звані бделоїдні коловертки і дарвінулідні остракоди існують без статевого розмноження протягом багатьох тисяч років.

Проте результати інших досліджень поставили цю ідею під питання, оскільки асексуальність могла розвинутися у цих видів порівняно недавно. Порівнюючи кілька видів паличників, як одностатевих, так і різностатевих, вчені встановили, що безстатеве розмноження було притаманне деяким видам протягом тисячоліть.

"Тімематіди дійсно є найдавнішим видом комах, щодо яких є переконливе свідчення того, що вони були асексуальними протягом довгого часу", - говорить глава дослідницької групи.

У безстатевого розмноження є свої переваги, вважають вчені. Наприклад, воно сприяє неймовірно швидкому поширенню організму. Однак є і очевидний недолік: постійне клонування одних і тих же генетичних матеріалів призводить до зубожіння генофонду. "Науці поки невідомо, яким чином цим видам вдалося протриматися так довго, всупереч усім негативним і побічним ефектам нестатевого розмноження", - дивується Швандер.

Нагадаємо, що схоже явище останній раз було відкрите вченими з університету Арізони, які виявили амазонських мурашок, що відмовилися від сексу і живуть в колоніях виключно із самок. У звіті, опублікованому в журналі Proceedings of the Royal Society B, мовиться, що ці мурашки розмножуються клонуванням, і всі самки є точними копіями своєї королеви.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 899 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ