Вт, 2024-04-23, 14:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 27 » "Допитливіcтю" по марсіанському бездоріжжю"вирішили вдарити" NASА і дізнатись про життя
13:16
"Допитливіcтю" по марсіанському бездоріжжю"вирішили вдарити" NASА і дізнатись про життя
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Новий марсохід NASA 26 листопада стартував до Червоної планети. Запуск апарату MSL (він же Curiosity, "Допитливість") транслювався в прямому ефірі на сайті американського космічного агентства. Шлях до Марса, згідно з планами NASA, займе у марсохода 9 місяців; у серпні 2012 року MSL повинен буде опинитися в кратері Гейла, передає Lenta.Ru.

Як і планувалося, ракета Atlas-5 з пересувною космічною лабораторією на борту злетіла з пускового майданчика 41 Центру космічних польотів імені Кенеді, розташованого на мисі Канаверал o 10:02 за часом східного побережжя США, повідомляє IТАР-ТАСС.

Мета апарату - пошук слідів життя на Марсi і вивчення геологічної історії планети. MSL обладнаний трьома камерами і чотирма спектрометрами. Головний спектрометр називається SAM і призначений для пошуку органіки. Апарат Chemin призначений для аналізу порід, з його допомогою можна буде встановити, чи була колись вода на поверхні Марсу.

Відмінна риса станції - величезна за мірками рукотворних космічних терміналів вага в 1 тонну і велика кількість сенсорів. Як джерело енергії Curiosity використовує термоелектричний генератор, що працює на плутонії, який дозволяє йому бути незалежним від наявності сонця над горизонтом. Вартість амбітного проекту - 2,5 млрд доларів.

Успішний запуск Curiosity різко контрастує з російськими досягненнями в сфері вивчення Марсу. 9 листопада з Байконура була запущена міжпланетна станція "Фобос-грунт" (перша за 15 років російська АМС), призначена для доставки зразків грунту зі супутника Марсу. Але після успішного запуску маршева рухова установка станції a href="/world/11nov2011/fobosdown.html">не включилася і не змогла перекласти апарат на траєкторію перельоту до Марсу. Зв'язок із станцією, яка зараз знаходиться на опорній навколоземній орбіті, встановити не вдається.

Втім, російським ученим вдалося прийняти участь і в проекті Curiosity: один з приладів марсохода вагою в одну тонну створений в Росії. Прилад ДАН, розроблений в Інституті космічних досліджень РАН за замовленням Роскосмоса, шукатиме воду. Точніше - сліди водню, фіксуючи динамічне альбедо нейтронів. Прилад зондуватиме верхній шар грунту Марса на глибину до 1 метра з метою пошуку води і сполук, що містять воду, передає Iнтерфакс.

В даний час продовжує дію інша марсіанська програма NASA - Mars Exploration Rover (MER), що складається з двох марсоходiв, Spirit і Opprtunity. Обидва роботи були відправлені на Червону планету в 2003 році; зв'язок з Spirit був остаточно втрачений в 2010-му.

Раніше в серпні 2011 року марсохід Oppotunity ("Можливість") Американського космічного агентства після трьох років у дорозі досягнув своєї чергової мети - кратера Endevour ("Зусилля"), де він вивчатиме глинисті матеріали, що раніше не попадалися йому, які сформувались в часи, коли Марс був теплим і вологим.

Марсоходи Oppotunity і Spirit ("Дух") були висаджені на Червону планету в січні 2004 року. Розраховані на 90 днів роботи, близнята весною 2010 року подолали рекорд тривалості місії на поверхні Марса, встановлений "Вікінгом-1", - шість років і 116 днів. В кінці травня NASA офіційно оголосило про завершення місії марсохода Spirit і про перехід проекту на одиночний режим - роботу з Opportunity, що залишився наодинці. Opportunity.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: марсохід NASA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ