Сб, 2024-04-20, 06:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 1 » Дотримання принципів демократії дасть право Україні подати заявку на долучення до ЄС
17:49
Дотримання принципів демократії дасть право Україні подати заявку на долучення до ЄС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна може подати заявку на вступ до ЄС за умови дотримання принципів демократії, а Угода про асоціацію з ЄС стане інструментом для досягнення цієї мети, йдеться в резолюції Європейського парламенту (ЄП), повідомляє "Інтерфакс-Україна"

"Україна є європейською державою і, відповідно до статті 49 Договору про ЄС, може подати заявку на членство в ЄС, як це може зробити будь-яка європейська держава за умови, якщо дотримується принципів демократії, поваги прав людини та основних свобод, прав меншин та верховенства права", - йдеться у вступній частині резолюції.

- Європарламент зібрався визнати прагнення України увійти до ЄС
- Європарламент допоможе Україні в газових переговорах з Росією
- Європарламент закликає владу України забезпечити реалізацію прав Тимошенко на участь її у політичному процесі
- ЄП хоче, щоб Угоду про асоціацію з Україною парафували в цьому році, а ратифікували до кінця 2012 року
- У Європі хочуть мати право припиняти Угоди про асоціацію Україна-ЄС
- ЄП пропонує Україні допомогу Євросоюзу при проведенні реформ у судовому та виборчому законодавстві
- Європарламент - за встановлення безвізового режиму між Україною та Євросоюзом, але за умови
- ЄП виступає за забезпечення доступу до українських архівів секретних служб комуністичного режиму
- Європарламент хоче допомоги Україні в реформі Конституції та виборчого законодавства

У зв'язку з цим ЄП вважає, що укладення Угоди про асоціацію "матиме важливе значення для європейської перспективи України".

Зазначаючи, що політичне і державне керівництво України неодноразово підтверджувало свою прихильність європейській інтеграції і такі довгострокові амбіції дозволять Україні стати членом ЄС, ЄП вважає, що Угода про асоціацію буде ключовим інструментом у досягненні цієї мети і робота з просування європейської перспективи України має бути продовжена.

У ЄП підкреслюють, що європейська перспектива України має ґрунтуватися "на політиці систематичних і необоротних реформ в низці важливих інституційних, політичних, економічних і соціальних галузей". "Угода про асоціацію буде для України найважливішим інструментом модернізації та дорожньою картою для управління внутрішніми реформами, а також інструментом для національного примирення, який допоможе країні подолати останні негативні тенденції, об'єднати українське суспільство на основі демократичних цінностей, верховенства права, прав людини та належного управління", - мовиться в документі.

Як відомо, 19 грудня заплановано саміт Україна-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту пропонує, щоб Європарламент рекомендував Європейській комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною, "якщо це можливо, до кінця 2011 року".

Зазначимо, що міжнародні і європейські інститути останнім часом виявляють все більше системних диспропорцій у відносинах між владою і громадянським суспільством. Найвразливіші, на їхню думку, ключові інструменти державної машини - силові структури і судова система, корупція у бюрократичному апараті, непрозорість бізнесу, переслідування опозиціонерів, моноцентризм.

Як повідомлялося, 23 листопада низка ЗМІ з посиланням на джерело у секретаріаті ЄврАзЕС повідомили, що Янукович візьме участь у 32-му засіданні Міждержавної ради ЄврАзЕС 19 грудня у Москві, а цього дня у Києві має відбутися саміт Україна - Євросоюз.

24 листопада Янукович на запитання журналістів, чи поїде він до Москви 19 грудня, заявив, що він перебуватиме там, де це буде необхідно. Європарламент закликає владу України забезпечити реалізацію прав Тимошенко на участь її у політичному процесі

Європейський парламент закликає українську владу забезпечити реалізацію прав екс-прем'єр-міністра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко та інших опозиційних лідерів брати участь у політичному процесі, зокрема і в майбутніх виборах.

Такий заклик міститься в резолюції Європейського парламенту (ЄП), схваленої в четвер у Брюсселі на основі рекомендацій Ради ЄС, Європейської комісії та Європейської служби зовнішніх відносин, підтриманих раніше парламентським комітетом з питань закордонних справ. Доповідачем рекомендацій виступив депутат Ришард Легутко (група європейських консерваторів і реформаторів, Польща), співдоповідачем з економічної частини документа (зони глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі) - Павел Залевський (група європейських народників, Польща).

"Закликати президента і владу України привести політичну, правову і адміністративну ситуацію в країні відповідно до того, що було узгоджено в Порядку денному асоціації, а також сприяти належному управлінню та повазі верховенства права, як фундаментальних принципів у контексті відносин між ЄС і України, гарантувати, що Юлія Тимошенко та інші лідери опозиції мають право реалізувати своє право повноцінної участі в політичному процесі, як тепер, так і в майбутніх виборах в Україні", - йдеться в документі.

ЄП нагадує, що вирок, винесений Тимошенко, викликав серйозну стурбованість ЄС і "широко розглядається або як акт помсти, або як спроби засудити і ув'язнити опозиціонерів, щоб усунути їх від участі в парламентських виборах наступного року, чи в президентських, які пройдуть в 2015 році".

"Закон, вибірково застосований проти Тимошенко, датований радянським часом і передбачає кримінальне переслідування за політичні рішення, тоді як статті 364 і 365 цього закону, які в даний час знаходяться на розгляді Верховної Ради, не відповідають стандартам ЄС і ООН", - наголошується в резолюції.

ЄП також висловлює стурбованість щодо свободи ЗМІ, громадянського суспільства, проведення виборів і верховенства права в Україні, коли "нинішня політична ситуація в Україні, надто в сфері громадянських свобод і верховенства закону, йде в розріз з духом Угоди про асоціацію, за якою ведуться переговори". "ЄС рішуче виступає за стабільну і демократичну Україну, яка поважає принципи соціальної ринкової економіки, верховенство закону (в тому числі незалежну судову систему), права людини, захист меншин і яка гарантує основні права", - наголошується в резолюції.

ЄП хоче, щоб Угоду про асоціацію з Україною парафували в цьому році, а ратифікували до кінця 2012 року

Європейський парламент (ЄП) висловлюється за якнайшвидше парафування Угоди про асоціацію з Україною - якщо можливо, до кінця нинішнього року - з тим, щоб ратифікувати його, в разі подолання наявних перешкод, до кінця 2012 року.

Таке положення міститься в резолюції Європарламенту.

"Досягти необхідного прогресу для якнайшвидшого парафування України та ЄС Угоди про асоціацію переважно, якщо це можливо, до кінця 2011 року. У той же час, забезпечити виконання вимог, що містяться в резолюції парламенту від 27 жовтня 2011 року щодо того, що це важлива ініціатива в рамках Східного партнерства поряд із зобов'язаннями України в плані здійснення необхідних реформ та зміцнення демократичних цінностей, прав людини і верховенства права", - йдеться в документі.

ЄП вважає за необхідне докладати зусиль до того, щоб Угода була підписана Радою ЄС у першій половині 2012 року, і підготувати документи, необхідні для її ратифікації Європейським та національними парламентами, до кінця 2012 року за умови, що "всі заклики щодо поваги верховенства права та інших вимог, викладених у резолюції ЄП від 27 жовтня, буде виконано".

ЄП знову висловлюється за проведення "недавно відкладеної зустрічі з Януковичем напередодні саміту (саміт Україна-ЄС, запланованого на 19 грудня), бо її слід розглядати як важливу можливість для розв'язання серйозних проблем і відновлення конструктивного діалогу, який може привести до парафування Угоди про асоціацію за наявності значного прогресу у подоланні технічних і політичних перешкод, які все ще залишаються".

У Європі хочуть мати право припиняти Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Європейський парламент (ЄП) висловлюється за розробку можливого механізму призупинення Угоди про асоціацію Україна-ЄС на випадок, якщо будуть порушуватися його фундаментальні принципи.

Таку пропозицію закладено в резолюції Європейського парламенту, ухваленій у четвер у Брюсселі на основі рекомендацій Раді ЄС, Європейської комісії та Європейської службі зовнішніх відносин, підтриманих раніше парламентським комітетом з питань закордонних справ.

"Розробити чіткі захисні заходи і можливий механізм для тимчасового призупинення Угоди в цілому у випадку, якщо істотні і фундаментальні принципи ігноруються або свідомо порушуються", - йдеться в резолюції.

Разом з тим, ЄП пропонує розглянути питання про створення консультативної групи ЄС високого рівня для надання допомоги Україні в її зусиллях привести своє законодавство у відповідність до законодавства ЄС.

Крім того, Європейський парламент рекомендує відкрити найближчим часом в Україні інформаційний офіс ЄС, який працюватиме для підвищення обізнаності українського суспільства про функціонування ЄС, його політику і цінності.

ЄП пропонує Україні допомогу Євросоюзу у проведенні реформ у судовому та виборчому законодавстві

Європейський парламент (ЄП) виступає за надання допомоги Україні Європейським Союзом при проведенні реформ у судовому та виборчому законодавстві, а також внесення змін до Основного закону.

У своїй резолюції ЄП наголошує на необхідності надати Україні допомогу "задля досягнення прогресу в проведенні всеохопної реформи в судовій системі відповідно до стандартів ЄС, аби не допустити вибіркового використання правових процедур і гарантувати незалежний, справедливий, неупереджений процес".

"Встановити спільний механізм за участю українських і європейських експертів з представниками Венеціанської комісії для додаткового навчання та обміну програм у сфері правосуддя, внутрішніх справ задля реалізації кращої практики ЄС у сфері верховенства права", - йдеться в документі.

ЄП також висловлюється за надання допомоги українській владі "відповідно до пропозицій Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини)" при внесенні змін до Конституції країни і проведення реформи виборчого законодавства. "Забезпечити... імплементацію цих рекомендацій із залученням опозиційних партій та громадянського суспільства для того, щоб запобігти хибам, які мали місце в попередніх виборчих кампаніях. У зв'язку з цим відзначити важливість свободи преси та громадянського суспільства, забезпечити, щоб українська влада утрималася від будь-яких спроб контролю, прямого або непрямого, змісту новин національних ЗМІ", - наголошується в резолюції.

Крім того, ЄП вважає за необхідне "підтримувати всі необхідні реформи в сфері боротьби з корупцією". "Забезпечити, що українська влада приділяла першочергову увагу розробці антикорупційної політики, у тому числі з відповідним законодавством про конфлікт інтересів", - підкреслюється в документі.

Європарламент за встановлення безвізового режиму між Україною та Євросоюзом, але за умови

Європейський парламент висловлюється за встановлення безвізового режиму між Україною і Євросоюзом за умови виконання Києвом всіх необхідних для цього умов, а не орієнтуватися на довгострокову перспективу, раніше запропоновану ЄС.

"Активно працювати в напрямку створення безвізового режиму між Україною та ЄС, а не підтримувати довгострокову перспективу, за умови, що Україна виконає всі необхідні технічні умови, закладені в плані дій щодо лібералізації візового режиму", - йдеться в резолюції Європарламенту по Україні, проголосованої в четвер.

Європарламент вважає, що в якості випробувального прикладу для безвізового режиму може бути використано проведення Євро-2012. "Передбачити відповідні заходи під час чемпіонату Європи з футболу для того, щоб використовувати цей особливий випадок як випробувальний термін для безвізового режиму", - підкреслюється в резолюції.

Крім того, Європарламент пропонує встановити проміжні цілі для України задля скасування чинних візових зборів.

ЄП виступає за забезпечення доступу до українських архівів секретних служб комуністичного режиму

Європейський парламент виступає за забезпечення доступу до українських архівів секретних служб комуністичного режиму. Про це йдеться у схваленій сьогодні доповіді щодо рекомендацій Європарламенту Раді ЄС, Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх дій про переговори щодо угоди про асоціацію з Україною.

"Забезпечити, щоб українська влада зробила архіви колишніх комуністичних секретних служб доступними для суспільства, оскільки це є основним для успішного національного примирення, зокрема, з урахуванням жорстокостей, що мали місце в XX столітті", - написано в документі.

Нагадаємо, що Парламентська асамблея Ради Європи своєю резолюцією "Про злочини комунізму та потребу їх засудження" №1481 у 2006 році, Празька декларація "Про Європейську свідомість та комунізм" від 3 червня 2008 року, резолюція Європарламенту від 2 квітня 2009 року "Про європейську свідомість та тоталітаризм" висловили своє ставлення до комуністичних злочинів, комуністичної практики та ідеології, і, головне, прирівняли комунізм до нацизму.

А Парламентська асамблея ОБСЄ 01.07.2009 року виступила із резолюцією "Возз'єднання розділеної Європи", в якій не лише прирівняла сталінізм до нацизму, а й закликала до засудження цих двох тоталітарних режимів на міжнародному рівні.

ОБСЄ запропонувала встановити загальноєвропейський День пам'яті жертв сталінізму та нацизму і відзначати його 23 серпня, тобто в день підписання Московського пакту 1939 року, відомого як пакт Молотова-Ріббентропа, що розділив Європу і поклав початок Другій світовій війні.

Європарламент хоче допомоги Україні в реформі Конституції та виборчого законодавства

Європейський парламент хоче допомоги Україні в реформі Конституції та виборчого законодавства.

"Допомогти українській владі в процесі реформування Конституції країни та виборчого закону, відповідно до пропозицій Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро з демократичних інституцій та прав людини – ред.)", - написано в документі.

При цьому депутати висловилися за забезпечення всебічної реалізації цих рекомендацій за участю опозиційних партій та громадянського суспільства з метою уникнення проблем, які були помічені під час попередніх виборчих кампаній.

У цьому зв'язку Європарламент також наголосив на важливості свободи ЗМІ та свободи громадянського суспільства і на необхідності української влади утримуватися від будь-яких спроб прямо чи опосередковано контролювати зміст інформаційних повідомлень національних засобів масової інформації.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 744 | Додав: adminA | Теги: долучення до ЄС, Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ