Пт, 2024-04-19, 02:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 22 » "Екобензин" може не бути дешевшим за "звичайний"
13:01
"Екобензин" може не бути дешевшим за "звичайний"
Інші останні Автоновини: авто та транспорт на сайті holosUA.com/

Парламент почав перейматися якістю палива, яке заливають українці в баки своїх авто. Згідно з рішенням Ради, вже з наступного року рекомендована частка біоетанолу (спирту) в бензині повинна складати 5%. А в 2014-2015 рр. ця норма стане обов'язковою. Така ініціатива могла б знизити вартість палива, проте може негативно позначитися на технічних характеристиках авто, пише "Сегодня".

Теоретично, нововведення парламенту має знизити вартість бензину на автозаправках. "Однозначно добавки зменшать вартість бензину десь на 2-3%", - вважає Олег Назаренко, Генеральний директор Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів.

З такою думкою згодні, правда, не всі. Директор Консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн впевнений, що ніякого здешевлення чекати не доводиться. "Все буде залежати від технологій: скільки спирту будуть додавати, де і як. Ми вже мали досвід у Західній Україні, коли ціни підняли, а якість погіршилася. Одне точно можна сказати з упевненістю: здешевлення не буде. Питання тільки на стільки він подорожчає", - зазначив експерт.

Юрій Корольчук з Інституту енергетичних досліджень прогнозує навіть невелике підвищення вартості палива. "Виробники будуть пояснювати зростання ціни, за рахунок "якості" біоетанолу", - зазначив він.

Хоча саме "якість" може завдати відчутної шкоди українським автомобілістам. "На українському ринку немає контролю якості, і він на 30% заповнюється не тим, - говорить Куюн. - Спирт вимагає технологічної культури, а у нас її немає. Від таких нововведень якість бензину може тільки погіршиться".

Теоретично, хороший біоетанол в Україні могли б виробляти в Кременчуці і Лисичанську, вважає Корольчук. Проте в Україні немає відповідної техніки. "В Європі є добавки кращі, ніж у нас", - відзначає експерт.

На його думку, нововведення спрямоване на стимулювання спиртової промисловості. Адже для того, щоб налагодити виробництво біоетанолу в Україні потрібно 100 млн євро. Справді, вартість будівництва спиртзаводу і сучасного автозаправного комплексу приблизно однакові - 2-3 млн дол, розповідає Куюн.

Однак, навіть якісний біоетанол не гарантує українцям спокійного існування. Адже до біопалива пристосовані в основному нові машини, випущені після 2008-го року. Саме на таких в основному їздять в Європі.

В Україні ж такого немає. "80-90% авто випущені до 2008-го року. Існує небезпека, що новий бензин може пошкодити бензобаки. Нам потрібно спочатку перейти на сучасні автомобілі, - пояснює Назаренко. - Якщо волів напоїти бензином, це може погано закінчиться".

Нагадаємо, Верховна Рада України 19 червня ухвалила в першому читанні за основу урядовий законопроект № 10572-1, що передбачає поступове збільшення виробництва і використання біопалива. До 2016 року вміст біоетанолу в бензині може збільшитися до 7%.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Автоновини: авто та транспорт | Переглядів: 1061 | Додав: admin | Теги: екобензин
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ