Сб, 2024-04-20, 13:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 4 » Екологи знайшли занедбану уранову шахту: радіація там вища, ніж у Чорнобилі
09:40
Екологи знайшли занедбану уранову шахту: радіація там вища, ніж у Чорнобилі
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Група незалежних екологів знайшла місце в Дніпропетровській області, де рівень радіоактивного випромінювання вищий, ніж біля чорнобильського реактора. Влада регіону спростовує цю інформацію, зазначаючи, що екологи користуються не сертифікованими на Україні приладами для виміру радіації.

Як повідомив виданню регіональний представник міжнародного екологічного фонду Олексій Ведмідський, пустир в 500 квадратних метрів з напівзруйнованими будівлями, розташований в селі Довгівці Нікопольського району, являє собою занедбану уранодобувну шахту, повідомляє "Сегодня".

"Про цю шахту я дізнався від нікопольського колеги Юрія Бабініна, який давно займається цим об'єктом. Мабуть, 27 років тому, коли видобуток урану став нерентабельним, шахту закрили, вивезли обладнання", - сказав він. Зараз шахта сильно "фонить", стверджує еколог.

"Якщо норма випромінювання 30 мікрорентген на годину, то там мій датчик зафіксував 2611 мікрорентген на годину. Навіть у Чорнобильській зоні поблизу реактора місцями фіксується 500-600 мікрорентген на годину. Ця радіація відразу людей не вб'є - все залежить від часу, протягом якого ви перебуваєте біля такого потужного джерела випромінювання. Але там немає ніяких попереджувальних знаків ", - пояснив він.

Еколог Бабінін розповів, що на слід залишеної шахти він вийшов, коли з'ясовував причини радіоактивного зараження місцевої річечки Кам'янки.

"12 років тому в ній знайшли підвищений вміст цезію, почали встановлювати джерело - прийшли сюди. Влада тоді ніяк не відреагувала на наші запити, але, за нашою інформацією, тут під землею поховано сім мільйонів тонн небезпечних технологічних розчинів. А зараз верхній шар землі знімають мисливці за металом - відкопують занедбані шахтні комунікації", - повідомив Бабінін.

В околицях шахти живе майже п'ять тисяч осіб, а на самому пустирі місцеві жителі випасають овець. "Ми знали, що тут колись була шахта, але не знаємо, що здобували. Коли вона закрилася, деяким працівникам дали квартири в Жовтих Водах - вони поїхали звідси. А ті, хто залишився, особливо не поширювалися про свою роботу, зараз вони вже всі повмирали ", - розповів місцевий житель.

На інформацію екологів відреагувала обласна влада. Два дні тому туди за розпорядженням губернатора виїхала спеціальна група, до якої увійшли представники санстанції, МНС, фахівці з випромінювання. Нічого небезпечного вони там не знайшли. "Ті люди, які піднімають тривогу, користуються не сертифікованими в Україні приладами для вимірювання випромінювання", - повідомив начальник управління преси та інформації Дніпропетровської обласної держадміністрації Сергій Мілютін.

Ведмідський же пояснив, що він користується лічильником Гейгера, випущеним американською фірмою, - світовим виробником таких вимірювальних приладів. "Мій лічильник дійсно не сертифікований на Україну. Я користуюся ним у різних країнах і в його свідченнях впевнений. Можливо, у нас різняться дані через те, що лічильники держструктур вловлюють якесь одне випромінювання, а мій - і альфа-, бета -, гамма-, і рентгенівське випромінювання", - повідомив еколог.

Зазначимо, що 2011 рік буде оголошено в Україні роком вирішення проблем Чорнобиля. Про це заявив президент України Віктор Янукович в інтерв'ю журналістам у Нью-Йорку в середу (у ніч на четвер за київським часом) після зустрічі з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1082 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ