Сб, 2024-04-20, 13:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 24 » Світовий Банк вважає Бєларусь банкрутом
16:55
Світовий Банк вважає Бєларусь банкрутом
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Бєларуська модель економіки вичерпала свої можливості, заявив директор відділу Світового банку (СБ) по Україні, Бєларусі та Молдові Мартін Райзер на брифінгу в Мінську в п'ятницю, 24 червня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Попри соціальні досягнення минулих років, економічна модель Бєларусі вичерпала свої можливості. В умовах наявних макроекономічних дисбалансів тимчасові рамки для досягнення необхідного коригування значно скорочені", - сказав Райзер.

- Бєларусь шукає нові джерела фінансування

Райзер 22-24 червня проводив переговори з урядом і Нацбанком Бєларусі щодо соціально-економічного розвитку країни.

Наприкінці 2010 року Бєларусь і СБ почали підготовку нової стратегії співпраці. Цього року закінчується стратегія, що діє, яка була затверджена на період 2008-2011 років. В рамках цієї стратегії Світовий банк припускав надання Бєларусі близько 100 млн дол у вигляді довгострокових позик.

Бєларусь стала членом Світового банку в 1992 році. За цей час країні було виділено 865 млн долл на реалізацію 12 проектів. Близько 30 національних програм отримали гранти на загальну суму 22,8 млн дол. В даний час Бєларусь отримує фінансування по 5 інвестпроектам - по реконструкції дорожньої інфраструктури, підвищенню енергоефективності, поліпшенню якості водопостачання і управління відходами, розвитку інфраструктури в районах, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС.

Бєларусь шукає нові джерела фінансування

Міністр фінансів Бєларусі Андрій Харковець заявив, що офіційний Мінськ веде переговори про залучення нового зовнішнього фінансування на додаток до кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС. "Ми працюємо над залученням можливого зовнішнього фінансування окрім Антикризового фонду ЄврАзЕС", - сказав Харковець сьогодні, 24 червня, в Мінську.

При цьому міністр відмовився уточнити можливого кредитора, але заявив, що це будуть "цивілізовані форми". "Поки йдуть переговори. Це будуть не державні позики, інші форми, але цілком цивілізовані", - сказав Харковець.

Коментуючи надходження до Бєларусі 800 млн дол з Антикризового фонду ЄврАзЕС, Харковець сказав, що "ми не маємо наміру використовувати ці кошти для фінансування дефіциту бюджету, ці ресурси враховані у складі золотовалютних резервів".

Коментуючи вплив нових запозичень на виконання нормативів безпечного функціонування економіки, міністр підкреслив, що ці показники не доведеться коригувати, і у разі залучення нових позик співвідношення держборгу до ВВП не перевищить 40%, що є допустимою межею за бєларуськими нормами.

"Оцінюючи вплив нових запозичень, треба враховувати, що ми перерахували обсяг ВВП цього року, і розрахунки показують, що визначені на сьогодні параметри не доведеться коригувати", - сказав Харковець.

Він нагадав, що на початок 2011 року держборг Бєларусі становив 61 трлн бєларуських рублів, або 37% ВВП.

Міністр фінансів також констатував пряму залежність залучення ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ) від швидкості і глибини макроекономічних реформ.

"Щодо МВФ питання не в сумі (яку запитує Мінськ), питання - як швидко зміниться макроекономічна політика. Йдеться про збалансований розвиток економіки", - Харковець.

"Якщо заходи, які реалізуються в економіці, структурні реформи будуть продовжені для коректування макроекономічної політики, МВФ надасть фінансову підтримку", - сказав міністр.

За його словами, при цьому обсяг ресурсів МВФ, на які Бєларусі в цьому випадку може розраховувати, визначатиметься потребою фінансування розриву рахунку поточних операцій.

Тим часом міністр дав зрозуміти, що в даний час офіційний Мінськ робить основний акцент на зростання експорту як засобу компенсації дефіциту поточного рахунку.

При цьому він припускає поглиблення структурних реформ у Бєларусі, які узгоджені з Антикризовим фондом ЄврАзЕС. "Ми не побачили несподіваних пропозицій від МВФ щодо коригування макроекономічної політики. Цілком логічно, що ці заходи (що реалізовуються за підтримки Антикризового фонду ЄврАзЕС) з якісно іншими відмінностями можна реалізувати і з МВФ. Тут питання в глибині цих заходів і оцінці їхньої ефективності з боку МВФ", - сказав міністр.

За його оцінкою, зростання ВВП Бєларусі в 2011 році сповільниться до 4,5% з 7,6% в 2010 році.

"У нас є свій розрахунок ВВП, бюджет орієнтується, що номінально він становитиме 233 трлн бєларуських рублів, що відповідає зростанню в реальному вираженні на 4,5%", - сказав Харковець.

Він нагадав, що бюджет формувався, виходячи з ВВП в 200 трлн рублів, що відповідає його зростанню на 9-10% в реальному вираженні.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 996 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ