Ср, 2024-04-24, 02:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 2 » Експерт - корупцію в Україні можна викорінити за прикладом Гватемали
12:22
Експерт - корупцію в Україні можна викорінити за прикладом Гватемали
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Подолати корупцію в Україні в умовах, коли система суду та прокуратури вважаються наскрізь корумпованими можна лише створивши спеціальну установу, яка мала би ознаки міжнародного трибуналу.

Таку думку на сторінках впливового видання The Foreign Policy висловив колишній співробітник Агенції США з міжнародного розвитку USAID, який у час перебування на посаді займався менеджментом економічних реформ у державах колишнього СРСР, Джош Коген.

"Хоча громадськість продовжує вимагати, щоб влада реально боролась із корупцією, представники "старої гвардії" в уряді та парламенті продовжують боротись... із змінами на кожному кроці. То що можна зробити у такій ситуації? Навдивовижу найкориснішим для України прикладом могла би стати маленька та далека від України центральноамериканська країна Гватемала", - пише Коген.

Експерт звертає увагу на досвід роботи Міжнародної комісії проти безкарності у Гватемалі CICIG (International Commission Against Impunity in Guatemala).

Цій установі, створеній спільними зусиллями уряду країни та ООН, було надано унікальні повноваження, а уряд фактично відмовився від частини суверенних повноважень заради надання CICIG реальних повноважень для ефективної боротьби із корупцією.

У результаті CICIG від початку своєї роботи у 2006 році розслідувала понад 200 справ щодо корупції на вищих щаблях влади та висунула звинувачення проти 160 чинних та колишніх чиновників.

Серед притягнутих до відповідальності: впливові бізнесмени, колишні генерали, колишні міністри оборони та внутрішніх справ, колишні очільники поліції, колишній президент та навіть чинний на той час президент. Президент Отто Перез Моліна подав у відставку, а у вересні йому було висунуто офіційні звинувачення у справі про корупцію на митниці на 120 мільйонів доларів", - пише Коген.

На його думку, в Україні агенція має почати працювати з мандатом щонайменше на 5 років, який має поновлюватись автоматично, за винятком припинення повноважень агенції спеціальним законом.

США та західні донори мають наперед профінансувати перші 5 років роботи організації. Це 200 мільйонів доларів.

"Щоб не довелось покладатись на такого, як Шокін українська CICIG має мати можливість самостійно порушувати кримінальні справи на додачу до мандату на їхнє розслідування. Агенція має бути виведена за межі української судової системи, оскільки українські судді повністю корумповані", - пише Коген.

На думку дослідника, "наслідування прикладу Гватемали може бути єдиною надією на політичне майбутнє для надзвичайно непопулярного президента України Порошенка".

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пропонував створити Міжнародну антикорупційну місію, яка була б наділена правом порушувати справи проти українських чиновників і за межами України.

Зазначимо, Україна і далі залишається в списку найкорумпованіших країн світу, посідаючи 142-ге місце з 175 у рейтингу Transparency International.

Жозе-Мануель Баррозу, який очолював Єврокомісію у 2004-2014 роках, заявляв, що розв'язання проблеми корупції має стати першочерговим завданням української влади, інакше довіру міжнародних партнерів буде втрачено. Серед ключових завдань він вказав на реформування Держслужби в цілому і Державної фіскальної служби, зокрема повернення виведених активів, трансферне ціноутворення, продовження реформ в енергосекторі.

Нагадаємо, раніше із заявами про причетність політиків і чиновників до корупційних схем виступав голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Зокрема, мова йшла про те, що через корупційні схеми з України щорічно проходить близько 5 млрд доларів, а держпідприємства втрачають близько 120 млрд гривень у вигляді втрачених вигоди і прибутку.  

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 654 | Додав: adminA | Теги: Україна, Корупція, Експерт, приклад Гватемали
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ