Чт, 2024-03-28, 12:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Січень » 28 » Експерти дали прогноз на позачергове засідання Ради
11:46
Експерти дали прогноз на позачергове засідання Ради
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Експерти покладають великі надії на позачергове засідання Верховної Ради 28 січня, яке, на їхню думку, може покласти початок виходу з нинішньої політичної кризи в Україні. Зокрема, вони сподіваються, що буде скасовано скандальні закони 16 січня, ухвалено рішення, після яких припиняться переслідування протестувальників, розглянуто питання повернення до Конституції 2004 року, відставки Кабміну тощо, пише "Главред".

Утім, опитані політологи зазначають, що залишається і ймовірність того, що Рада несподівано проголосує закони, які тільки збільшать градус протистояння в країні. Наприклад, ухвалить рішення про запровадження надзвичайного стану. Хоча ще 24 січня спікер парламенту Володимир Рибак підкреслив, що питання про оголошення НС розглядатися не буде.

Експерти розповіли, чого чекати від сьогоднішнього засідання Верховної Ради і чи будуть ухвали, прийняті нею, сприяти розвязанню нинішніх проблем України.

Заступник гендиректора Центру Разумкова Юрій Якименко: депутати можуть загострити ситуацію

На засідання Верховної Ради покладаються великі надії в тому, що прийняття рішень зменшить протистояння. Однак залишається ймовірність того, що Рада прийме рішення, які, навпаки, загострять ситуацію. Багато в чому це залежатиме від того, що влада внесе до порядку денного, а також наскільки завдання, поставлене перед Партією регіонів, буде відповідати меті зниження градуса протистояння. Перед цим засіданням, думаю, представники влади та протестувальники хоча б означать ключові позиції.

Якщо сторони все ж таки будуть налаштовані на досягнення компромісу, то буде можлива постановка питання про скасування законів 16 січня та інших актів, які могли б сприяти припиненню переслідування учасників протестів. Але якщо ситуація буде розгортатися безкомпромісно, не виключено, що будуть запропоновані рішення, які призведуть до силового варіанту.

Які рішення ВР можуть загострити ситуацію? Насамперед, це стосується ухвалення рішення про запровадження надзвичайного стану. Такий крок не розв'яже проблеми, а тільки поглибить конфлікт і збільшить протистояння. Імовірність введення НС залишається, враховуючи, що деякі представники уряду заявляли про намір звернутися до президента з проханням ухвалити відповідне рішення.

Чи будуть конфлікти між опозиційними депутатами і представниками провладної більшості? Це залежатиме від загальної тональності, генеральної лінії. Якщо буде бажання, щоб ВР приймала рішення, що сприяють розрядці ситуації, то такі конфлікти будуть суперечити загальній логіці розвитку подій. Якщо ж буде реалізовуватися протилежний варіант, то такі конфлікти в Раді не виключені.

Експерт Віталій Бала: варто запросити священиків, щоб окропили зал засідань

Верховна Рада вперше за останній час має шанс проявити себе як майданчик, з якого мають почати вирішувати проблеми, що є в країні. Мова йде не тільки про голосування стосовно тих законів (ухвалених "ручним" голосуванням 16 січня 2014 року - ред.). На мій погляд, Верховна Рада має бути реально переформатована, в результаті чого має з'явитися більшість не за опір, не за опозицію, а більшість за Україну. Вона має сформуватися, насамперед, за рахунок мажоритарників. Інакше я собі слабо уявляю, як ці мажоритарники приїдуть в ті регіони, де їх обрали.

Адже зараз скрізь, крім Донецької, Луганської, Харківської областей та АР Крим, масові протестні рухи - десь обладміністрації захопили, десь штурмують, десь штурмуватимуть. Як ці мажоритарники повернуться до себе додому, як будуть себе вести, як буде їхнім сім'ям... Цей інстинкт самозбереження - не тільки політичного, а й природного - повинен відіграти позитивну роль для України. Сподіваюся, що так і буде, і вони приймуть необхідні рішення і окреслять план необхідних кроків (і вибори, і повернення до Конституції 2004 року, і т.д.).

Якщо цього не станеться, то ситуація стане справді некерованою. Якщо ж будуть прийняті рішення, які загострять ситуацію, то я не заздрю депутатам. Вони повинні зрозуміти, що всі їхні ігри або, як вони люблять говорити, "розводи як кошенят", закінчилися. Це їхній останній шанс. Тому що люди до влади ставляться вже так категорично, що якщо влада цих кроків з налагодження ситуації не зробить, то перестане існувати для людей. Годі уявити, що депутати будуть приймати закони, які будуть загострювати ситуацію - це все одно, що підливати олії до вогню.

Будемо сподіватися, що здоровий глузд візьме гору. Здається, що коли кожен наш депутат сам по собі - всі розумні, а коли вони збираються всі разом - ніби з розуму сходять. Може, варто запросити священиків, щоб ті окропили це місце, щоб парламентарі, нарешті, почали приймати розумні рішення. Може, там, як кажуть у народі, "пороблено"?

Політолог Володимир Цибулько : потрібно скасувати весь пакет законів, які підірвали внутрішню ситуацію

Депутати зараз розуміють, що за будь-яке неправильне рішення їм доведеться розплачуватися своїм коштом, а не коштом людей, як раніше. Майдан і увесь нинішній рух зводиться до того, що настав час платити багатим - за помилки, за реформи. Сподіваюся, що зараз парламент буде більш гнучким і здатним на компроміси. Здавалося, що можна і далі тягнути час, і все само собою вирішиться, але фактично це призвело до кривавого сценарію. Якщо кров пролилася, то частина політичного класу повинна готуватися до того, що бумеранг, вчасно не зупинений, повернеться в їхній бік.

Для початку Раді потрібно скасувати весь пакет законів, які підірвали внутрішню ситуацію, повернутися до законодавчого статус-кво, а вже потім починати говорити про формування нової більшості. Це буде або меморандум, або міжфракційна угода, або, як свого часу Ющенко підписав з Януковичем, універсал. Неважливо, як буде цей документ називатися, але важливо, щоб він був сформульований в таких рамках і формах контролю, щоб його було неможливо не виконати.

Думаю, що ВР не ризикне ухвалювати рішення, які потягнуть за собою черговий виток загострення ситуації. Адже зараз конфлікти перемістилися зі столиці в регіони, і тепер вони зачеплять мільйони людей. Якщо спочатку здавалося, що акція проходить в рамках одного Києва, то тепер ситуація кардинально змінилася. Тепер у кожній області ми спостерігаємо окремий сюжет, своїх гравців. І це врешті може взагалі призвести до хаосу.

У нас є надія, що криза розв'яжеться. Тому що продовжувати конфлікт і далі вже ні у кого немає ресурсів. Доведеться брати кошти у найбагатших. Але той політичний клас, який заходив у політику, щоб свій бізнес-досвід помножити на можливості, які дає політика, кінцевою метою їхнього приходу в політику є, перш за все, їхнє особисте збагачення, а вже потім знаходження якоїсь моделі співіснування з суспільством. А суспільство з цим миритися не хоче.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: прогноз, експерти, позачергове засідання Ради
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ