Сб, 2024-04-20, 15:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 3 » Експерти закликають пом'якшити антинаркотичне законодавство
13:39
Експерти закликають пом'якшити антинаркотичне законодавство
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Сьогодні Independent присвячує цілу серію статей проблемі наркоманії. Інформаційним приводом стала вчорашня заява групи відомих політичних діячів - вони висловили думку, що війна з наркотиками зазнала невдачі, і закликали до кардинальних реформ. В окремих матеріалах газета розглядає ситуацію в Афганістані, Росії та Португалії.

"Звучать заклики легалізувати каннабіс і "екстазі" - так називається основна стаття блоку. Глобальна війна з наркотиками провалилася, що має катастрофічні наслідки для окремих людей і соціумів по всьому світу. Терміново необхідні кардинальні реформи", - заявила вчора Глобальна комісія ООН з питань політики в сфері наркотиків. Комісія закликала до найбільшого за півстоліття перегляду законів, що стосуються наркотичних речовин, зазначає журналіст Гай Адамс.

Комісія, до якої входять екс-генсек ООН Кофі Аннан, а також колишні президенти Бразилії, Мексики та Колумбії, вважає, що тепер урядам слід поекспериментувати з "легальним регулюванням наркотичних речовин".

Пропонується перевести "екстазі" у більш м'яку категорію, тому що лікарі вважають, що цей наркотик набагато менш небезпечний, ніж легальні нікотин і алкоголь. "Осіб, які вживають наркотики, слід просвіщати й лікувати, а не садити у тюрми в країнах, які наполягають на "поліцейському" підході до злочинів, пов'язаних з наркотиками.Слід кинути основні сили на затримання великих наркоторговців, а не на арешти простих кур'єрів і вуличних продавців", - переказує газета поради комісії.

Для багатьох експертів ці рекомендації - щось очевидне, але вони йдуть урозріз з офіційною політикою більшості західних країн, відзначає видання. І все ж прихильники реформ сподіваються, що доповідь задасть новий тон дебатів про політику щодо наркоконтролю.

Основа поточної політики різних країн у цій сфері - Єдина конвенція ООН про наркотичні засоби від 1961 року, нагадує видання. "Судячи з соцопитувань, населення далі схвалює нинішнє жорстке законодавство", - пише газета. Тому не слід очікувати, що США і інші великі країни підуть слідом за рекомендаціями комісії, зауважив американський експерт Брюс Беглі.

"Країна-виробник: як наркоіндустрія Афганістану пережила "джихад". У 2004 році новообраний президент Хамід Карзай оголосив "джихад" місцевій наркоіндустрії з багатомільярдним товарообігом, нагадує у своїй статті Джуліус Кевендіш. Власне, кампанія тривала з 2002-го по 2009 рік і тільки британським платникам податків обійшлася в 850 млн фунтів.

"Однак торік у доповіді ООН повідомлялося: афганські кола наркоторговців "пов'язані шляхом платежів і заступництва з високопоставленими політиками, які надають їм необхідний захист", - пише газета. Наслідки корупції поглиблюються неефективністю, поганим взаєморозумінням і розбратами в міжнародному співтоваристві.

До 2009 року американці енергійно обстоювали знищення макових плантацій в Афганістані пестицидами. Але потім дипломат Річард Холбрук заявив, що ці заходи "не завдали жодної шкоди талібам, зате залишили фермерів без роботи". "Сьогодні Афганістан є постачальником понад 90% героїну в світі", - зазначає газета.

"Країна-споживач: мільйони російських наркоманів ризикують заразитися на ВІЛ" - так назвав свою статтю журналіст Шон Уолкер. Росія лежить прямо на трасі, якою героїн надходить з Афганістану до Європи, і давно потерпає від "найгіршої на континенті" епідемії героїнової наркоманії, пояснює він. Багато правозахисних організацій та групи підтримки наркоманів обстоюють гуманізацію державної політики: дозвіл замісної терапії, роздачу чистих шприців для профілактики поширення ВІЛ.

Зі свого боку, глава ФСКН Віктор Іванов каже, що приплив героїну до Росії - наслідок невдалої політики НАТО в Афганістані. "Росія звинувачує в проблемі Захід, і мало хто схвалює методи лікування наркоманії, презирливо поіменовані "західними". Головним заходом проти епідемії, мабуть, залишиться примусове лікування в суворих реабілітаційних центрах", - мовиться в статті.

Матеріал про Португалію називається "Країна, де проведено лібералізацію: після пом'якшення законів смертність знизилася". З 2001 року Португалія перестала кваліфікувати вживання наркотиків як злочин, нагадує журналіст Дейл Фукс. Тоді висловлювалися побоювання, що країна стане магнітом для "наркотуризму", зросте вживання наркотиків серед місцевої молоді. Однак наркотуристи так і не нахлинули, а в 2009-му Cato Institute (Вашингтон) зробив висновок на основі свого дослідження в Португалії: рівень вживання наркотиків не підвищився, а в багатьох випадках, наприклад, що стосується марихуани, є одним з найнижчих в Європі. "Смертність від вживання героїну знизилася вдвоє, а кількість тих, хто лікується від наркоманії, збільшилася більш ніж удвічі. Правда, більше підлітків курить марихуану, але вживання героїну серед підлітків знизилася", - переказує автор дослідження.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 948 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ