Пт, 2024-04-19, 20:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 10 » ЄС пом'якшав, аби зберегти європейські шанси України
10:42
ЄС пом'якшав, аби зберегти європейські шанси України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Сьогодні, 10 грудня, Рада ЄС оприлюднить умови підписання Угоди про асоціацію (СА) з Україною. Євросоюз пом'якшить свою позицію, щоб зберегти шанс на підписання СА в 2013 році. До списку вимог увійшли розробка Виборчого кодексу, продовження судової реформи і ліквідація наслідків виборчого правосуддя - Брюссель чекає, що лідери опозиції Юлія Тимошенко і Юрій Луценко вийдуть на свободу після рішення Європейського суду з прав людини. Між тим, ряд джерел вважає, що виконанню плану завадить потепління українсько-російських стосунків. За деякими даними, вже 17-18 грудня у рамках ще не анонсованого візиту президента Віктора Януковича в Москву може початися розворот вектору інтеграції України, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Чергове засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ - органу, до компетенції якого входить вироблення стратегії взаємин Євросоюзу з зовнішніми партнерами, відбудеться сьогодні, 10 грудня, у Брюсселі.

До порядку денного включено і українське питання. Представники країн-членів ЄС повинні визначити, як розвивати відносини з Україною після парламентських виборів, що викликали неоднозначну оцінку Заходу, і чи варто підписувати Угоду про асоціацію з Україною в умовах, що склалися.

Проект рішення Ради ЄС, затверджений у минулу середу, поки не оприлюднюється. Але співрозмовники в європейських структурах запевнили, що Брюссель вирішив дати Києву ще один шанс.

"Євросоюз ставить питання не про те, чи підписувати угоду з Україною, а про те, коли її підписувати. Адже ми вклали стільки сил в переговори з Україною не для того, щоб відмовитися від цього документа. Хоча це не відміняє існування умов підписання СА", - пояснив один зі співрозмовників газети.

Раніше представники ЄС називали три ключові вимоги до України, при виконанні яких стане можливе підписання Угоди, - проведення вільних і чесних виборів; відмова від практики виборчого правосуддя і ліквідація її наслідків; прогрес у проведенні реформ.

Два останні пункти досить неконкретні і допускають двояку оцінку їх виконання, а перший вже застарів - вибори відбулися і викликали критику багатьох спостерігачів.

За інформацією газети, Євросоюз пом'якшить свою позицію, щоб зберегти шанс на підписання СА в 2013 році. Так, у рішенні Ради ЄС буде міститися оновлений список умов.

Зокрема, Брюссель вирішив погодитися з доводами офіційного Києва про те, що джерелом проблем при проведенні виборів стало неідеальне виборче законодавство. Рада ЄС вимагатиме від України розробити новий всеосяжний Виборчий кодекс, причому з урахуванням думки опозиції.

Загальна вимога про продовження реформ в Україні буде конкретизована - оцінка Євросоюзом виконання даного пункту буде ґрунтуватися на прогресі у реалізації судової реформи.

Такий підхід лобіювали представники східноєвропейських країн, які виступають за якнайшвидше підписання СА. Відзвітувати про виконання цієї вимоги Києву буде нескладно. На минулому тижні адміністрація президента вже передала в Конституційну асамблею проект змін основного закону, що одержав схвалення керівництва Венеціанської комісії.

У списку залишиться умова, пов'язана з проблемою виборчого правосуддя. Співрозмовники газети стверджують, що в ньому не згадуються конкретні прізвища, проте Європа чекає перегляду вироків екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-глави МВС Юрія Луценка.

"Про це не говориться прямо, але Рада ЄС дає Україні шанс скасувати їхні вироки на підставі майбутніх рішень Європейського суду з прав людини", - вважає один із співрозмовників газети в Брюсселі.

На сьогоднішньому засіданні буде обговорюватися також можлива дата саміту Україна-ЄС. "Мова скоріше йде про кінець лютого або навіть про березень", - пояснив європейський дипломат. За однією з версій, Брюссель може дочекатися проведення перевиборів у Раду у п'яти мажоритарних округах.

Експерти відмічають, що ЄС, дещо конкретизувавши умови, все ж залишив можливість для суб'єктивної оцінки їх виконання. "Якщо, наприклад, Юлію Тимошенко відпустять після рішення ЄСПЛ і тут же засудять у іншій справі, чи дасть це можливість для підписання СА"? - ставить питання науковий директор Інституту евро-атлантической інтеграції Олександр Сушко.

В той же час Сушко побоюється, що складні стосунки між Євросоюзом і українською владою можуть привести до непідписання Угоди про асоціацію з ЄС в принципі, повідомляє "Голос Америки".

"Якщо Угода про асоціацію з ЄС не буде підписана в 2013 році, то я прогнозую, що вона не буде підписана", - додав він.

Директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук додала, що при ухваленні рішення про підписання СА "для ЄС буде важлива думка опозиції і громадянського суспільства".

Незважаючи на пом'якшення вимог Брюсселю, в українському уряді виражають невдоволення самим фактом висунення Європою умов підписання СА. "Це безпрецедентний крок - ставити умови підписання вже погодженого і парафованого документу..., який в короткостроковій перспективі більше вигідний ЄС, ніж Україні", - заявив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський, відмітивши, що йому відома суть підготовленого рішення Ради ЄС.

Між тим джерела в МЗС відмічають, що на подальший розвиток подій можуть вплинути не стільки вимоги Брюсселю, скільки діалог Києва з Москвою. Один із співрозмовників повідомив, що на 17-18 грудня запланований ще не анонсований візит президента Віктора Януковича в Москву. Одним з головних питань порядку денного стане можливість участі України в східному інтеграційному процесі, відмічає джерело.

Експерти також вважають, що шанси на зближення України з Митним союзом Росії, Бєларусі і Казахстану (МС) в умовах величезного дефіциту бюджету і невизначеності європейських перспектив стають усе більш реальними.

Москва також оптимістично оцінює перспективи зближення з Києвом. "Ми ведемо велику роботу з Україною, намагаючись переконати українське керівництво увійти до Митного союзу. Сподіватимемося, що до 2015 року це завдання буде вирішено", - заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв, який в 2009-2012 роках займав пост відповідального секретаря МС.

Втім, деякі експерти дотримуються думки, що заяви про можливий вступ в МС ніколи не переростуть в конкретні дії. Вони пояснюють це тим, що проти зближення з Росією виступають найбільші українські фінансово-промислові групи, що підтримують контакт з президентом і його адміністрацією і побоюються за свій бізнес.

Як повідомлялося, у червні 2011 року Президент України Віктор Янукович висловився за підписання рамкової угоди щодо співпраці України з Митним союзом Бєларусі, Казахстану і РФ у форматі "3+1", але Росію це не влаштовує.

Зазначимо, у Європейському парламенті зареєстровано 6 проектів резолюцій щодо ситуації в Україні, які були представлені шістьма політичними групами Європарламенту з семи. У відповідності з процедурою, на базі зареєстрованих проектів європарламентарі повинні розробити консолідований текст резолюції, який буде виставлено на голосування під час пленарного засідання у Страсбурзі 13 грудня.

Як повідомлялося, депутати Європарламенту та високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон проведуть дебати і ухвалять резолюцію щодо України 13 грудня.

Нагадаємо, резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) від 26 січня 2012 містила посилену рекомендацію Києву провести негайні зміни в системі юстиції. Депутати висловилися за впровадження в Україні відповідних міжнародних стандартів щодо розділення політичної та кримінальної відповідальності, що дозволило б вирішити тривалу у країні політичну кризу, викликану політичним судилищем над лідерами опозиції, екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

Довідка

Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році, і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня цього року угоду було парафовано сторонами.

14 листопада глава польського уряду Дональд Туск після зустрічі з німецьким канцлером Ангелою Меркель висловив сподівання, що Україна та ЄС зможуть підписати парафовану навесні Угоду про асоціацію в листопаді 2013 року.

У свою чергу, Меркель заявила, що влада України повинна створити умови, які дозволять підписати Угоду про асоціацію з ЄС. "Умови, за яких Угоду про асоціацію може бути підписано, наразі відсутні, але ми перебуваємо в процесі. Коли справа доходить до нашої думки, ми готові її підписати, якщо буде створено такі умови", - сказала Меркель.

Перешкодою до підписання Угоди про асоціацію, як згадувалося, є вибіркові юстиція і правосуддя, а також недостатня незалежність судової системи та усунення лідерів опозиції від участі у виборчому процесі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1108 | Додав: adminA | Теги: шанси України, ЄС пом'якшав
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ