Чт, 2024-04-18, 21:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 1 » ЄС та США запровадили санкції проти чиновників Білорусі
09:36
ЄС та США запровадили санкції проти чиновників Білорусі
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Глави МЗС країн Євросоюзу підтримали рішення заморозити активи більше 150 білоруських посадових осіб, включаючи президента країни Олександра Лукашенка, і ввести заборону на видачу їм в'їзних віз.

Ці заходи стали відповіддю ЄС на жорсткі репресії відносно політичних опонентів Лукашенко і розгін мітингу в Мінську, що послідували за президентськими виборами 19 грудня.

До числа білоруських чиновників, яких стосуються санкції, потрапили сини Олександра Лукашенка - Віктор і Дмитро, а також міністр оборони Юрій Жадобін і голова КДБ країни Вадим Зайцев, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

- Мінськ звинувачує ЄС в заохоченні екстремізму і обіцяє дати адекватну відповідь на санкції

Обмеження не розповсюдилися на главу МЗС Білорусі Сергія Мартинова і віце-прем'єра Віктора Семашко.

Разом з тим ЄС не почав вводити економічних санкцій проти Білорусі, як до того закликали Польща і Швеція.

Раніше Варшава випередила рішення на рівні ЄС, ввівши власні візові санкції проти білоруських чиновників в односторонньому порядку.

В понеділок санкції проти білоруських чиновників також ввели Сполучені Штати.

За заявою американського Державного департаменту, відтепер громадянам США заборонено укладати операції з двома найбільшими білоруськими нафтохімічними підприємствами - ВАТ "Лакокраска" і ВАТ "Полоцк Стекловолокно".

Крім того, значно розширений список білоруських чиновників і членів їх сімей, яким заборонений в'їзд в США і на яких накладаються фінансові санкції.

"Ці заходи не направлені проти жителів Білорусі", - сказано в заяві американського зовнішньополітичного відомства.

В суботу, напередодні наради міністрів закордонних справ країн ЄС, білоруська влада змінила запобіжний захід із утримання в СІЗО на домашній арешт екс-кандидатові в президенти Володимиру Некляєву і журналістці Ірині Халіп, дружині ще одного опозиційного кандидата, Андрія Саннікова.

Санніков і ще два колишні кандидати в президенти залишаються в СІЗО білоруського КДБ.

Звільнення арештованих опозиціонерів висувалося в заяві Європарламенту 12 січня як найважливіша умова для того, щоб уникнути санкцій.

Керівник білоруського МЗС підкреслив, що всі заарештовані переслідуються не за свої політичні погляди, а за організацію масових безладів.

"Звинувачення їм висунено через можливу участь в організації масових безладів і застосування насильства до представників влади, а не просто через вираження політичних поглядів - за таке людей не заарештовують", - сказав Мартинов.

У 2006 році, після попередніх президентських виборів в Білорусі, Євросоюз вже вводив санкції проти Лукашенко і ще приблизно 40 посадових осіб, звинувачених в причетності до фальсифікації результатів голосування, але в 2008 році стосовно майже всього цього списку їх дія була припинена.

ЄС не тільки відновить всі припинені санкції, що зачіпають і особисто Лукашенка, але і додасть в список більше 100 інших "офіційних осіб, замішаних в репресіях", говорили до введення санкцій європейські дипломати.

Цей список готувався посольствами країн ЄС в Мінську.

Польща, Швеція і ще деякі країни пропонували і інші рішучі заходи, такі як економічні санкції або принаймні загрозу ембарго на постачання білоруських нафтопродуктів і калійних добрив.

Супротивники подібних заходів вважають, що, втративши доходи від цих ключових статей експорту, Білорусь стане більш залежною від Росії.

Мінськ звинувачує ЄС в заохоченні екстремізму і обіцяє дати адекватну відповідь на санкції

Влада Білорусі має намір відповісти на санкції, прийняті Євросоюзом відносно низки високопоставлених білоруських чиновників.Про це сказано у заяві, яку в понеділок, 31 січня, оприлюднив МЗС Білорусі.

У заяві висловлюється "глибоке співчуття" рішенням Ради ЄС, проте підкреслюється, що тепер білоруське керівництво вимушене "піти на пропорційні і адекватні заходи, які будуть направлені на зміцнення суверенітету Білорусі, збереження стабільності і консолідації білоруського суспільства".

Разом з тим, про які саме заходи йдеться, не уточнюється.

У заяві МЗС сказано також, що Рада ЄС, ухвалюючи рішення про санкції, проігнорувала "ясне волевиявлення білоруського народу" і спробувала втрутитися в справи суверенної держави, повідомляє " Лента".

Крім того, повідомляється, що підтримка Євросоюзом білоруських опозиціонерів, що порушили закон, розцінюється керівництвом країни як "заохочення ззовні беззаконня і екстремізму".

За офіційними даними, Лукашенко, який правив Білоруссю з 1994 року, був переобраним, набравши майже 80% голосів; 21 січня він офіційно прийняв присягу. Мирні акції протесту опозиції були жорстоко придушені, що викликало жорстку реакцію західних країн.

ЄС вимагає від Мінська звільнення політв'язнів, зокрема, опозиційних лідерів, затриманих під час мітингів в грудні 2010 року. Кримінальні справи були порушені відносно 30 осіб, включаючи декількох суперників Лукашенка.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 984 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ