Чт, 2024-04-25, 03:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 9 » ЄС - за розділ Єрусалиму. Палестинці вітають. Ізраїль жалкує
10:42
ЄС - за розділ Єрусалиму. Палестинці вітають. Ізраїль жалкує
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

 
Глави МЗС 27 країн Євросоюзу в ході чергового засідання у вівторок, 8 грудня, в Брюсселі закликали владу Ізраїлю та Палестинської автономії вступити в переговори по статусу Східного Єрусалиму, передає http://navlasniochi.com/news/erusalim_misce_svitu/2014-08-18-21.
 

 

"Для досягнення справжнього перемир'я слід за допомогою переговорів знайти шлях для рішення щодо статусу Єрусалиму як майбутньої столиці двох держав", - йдеться в матеріалах за підсумками наради. У них підкреслюється, що ЄС "ніколи не визнавав анексію Східного Єрусалиму".
 

ЄС також закликав Ізраїль відкрити прикордонні переходи сектора Гази, а палестинських терористів негайно звільнити Гілада Шаліта.

Глава МЗС головуючої в ЄС Швеції Карл Більдт, зі свого боку, висловив від імені глав МЗС країн ЄС "зростаючу стурбованість відсутністю прогресу" на переговорах між ізраїльтянами та палестинцями, закликавши сторони утриматися від провокаційних дій.

 

У спробі розблокувати мирні переговори з палестинцями і вийти з-під закордонного тиску ізраїльський уряд запровадив 10-місячний частковий мораторій на будівництво в єврейських поселеннях Західного берега ріки Йордан.

 

Палестинці вважають поступки недостатніми для відновлення діалогу і продовжують наполягати на повному заморожування поселенської діяльності, у тому числі в межах Єрусалиму.

 

Зневірившись у перспективи переговорного процесу, палестинське керівництво розглядає можливість звернення до міжнародного співтовариства з проханням про визнання держави Палестина в межах червня 1967 зі столицею в Східному Єрусалимі.

 

Раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ держав-членів Євросоюзу збиралися цього тижня виступити з закликом до розділу Єрусалиму між ізраїльтянами та палестинцями.

 

Заява, яка була прийнята міністрами закордонних справ 27 країн ЄС, суперечить позиції Ізраїлю, що оголосив Єрусалим своєю "єдиною і неподільною" столицею, але відповідає вимогам палестинців, які хочуть бачити східні райони міста, зайняті ізраїльтянами в 1967 році, столицею власної держави.

 

Створити незалежну палестинську державу із столицею в Східному Єрусалимі у травні цього року пропонували США. Згідно з планом Вашингтона, Старе Місто перейде під контроль ООН.

 

Палестинська автономія вітає рішення ЄС

 

Глава палестинського уряду Салам Фаяд привітав у вівторок заклик ЄС до розділу Єрусалиму, назвавши його "торжеством законності і міжнародного права".

 

"Позиція ЄС є важливим етапом на шляху до прийняття світовим співтовариством безпосередню відповідальність за припинення окупації всіх палестинських територій, включаючи Східний Єрусалим. Така позиція дозволить палестинському народові створити свою незалежну повноцінну суверенну державу зі столицею в Східному Єрусалимі", - сказав Фаяд.

 

Палестинський прем'єр також подякував ЄС за засудження поселенської діяльності Ізраїлю, заклик до зняття блокади сектора Газа і підтвердження непорушності правових основ близькосхідного врегулювання.

 

Однак незадоволеними заявою Євросоюзу залишилися влади бунтівного сектора Газа. За словами офіційного представника руху ХАМАС Самі Абу Зухрі, це рішення стало "на щабель нижче необхідного рівня" і не в повній мірі відповідало сподіванням палестинського народу.

 

Ізраїль шкодує про рішення ЄС, яке "не сприяює відновленню регіонального мирного процесу"

 

МЗС Ізраїлю висловив у вівторок жаль у зв'язку з призовом Євросоюзу надати Єрусалиму шляхом переговорів статус столиці двох держав і підкреслив, що подібні декларації не сприяють відновленню регіонального мирного процесу. В Ізраїлі кажуть, що підсумковий документ не містить змін традиційної позиції ЄС щодо мирного врегулювання.

 

"Заява ... ігнорує основну перешкоду для врегулювання між Ізраїлем і палестинцями - відмову палестинської сторони повернутися за стіл переговорів. У світлі зусиль ізраїльського уряду, спрямованих на відновлення діалогу, Ізраїль шкодує, що ЄС визнав за можливе прийняти документ, який не містить у собі нічого нового, не сприяє відновленню переговорів ", - сказано в реакції МЗС Ізраїлю.

 

При цьому ізраїльські дипломати висловили задоволення тим, що заяву було прийнято в пом'якшеному варіанті в порівнянні з проектом, запропонованим головуючої в ЄС Швецією.

 

"Ізраїль вітає той факт, що врешті-решт голоси відповідальних і розумних країн ЄС взяли гору, збалансувавши і поліпшивши текст", - говориться в прес-релізі МЗС.

 

Як повідомила радіостанція "Коль Ісраель", загальний варіант резолюції носив менш антиізраїльський характер, ніж чернетка.

 

МЗС зазначає, що, разом з дружніми країнами в ЄС, домігся зміни початкового варіанта резолюції.

 

Чернетка резолюції вимагала, в тому числі, оголосити Східний Єрусалим столицею майбутньої палестинської держави, а також називала Палестинську автономію "Палестиною". Після довгих обговорень європейські міністри запропонували вказати замість цього, що, для настання справжнього перемир'я "статус Єрусалиму як майбутньої столиці двох держав" має вирішуватися на переговорах, і відмовилися від використання терміну "Палестина" стосовно Палестинської автономії.

 

Початковий варіант стверджував, що ЄС ніколи не визнає змін ізраїльських кордонів, що існували в 1967 році, в тому числі, в Єрусалимі, і закликав створити палестинську державу на Західному березі, у секторі Гази і Східному Єрусалимі.

 

МЗС Ізраїлю різко засудив чернетку резолюції. Президент Шимон Перес заявив, що не можна нав'язувати сторонам рішення конфлікту, тому що всі спірні питання повинні бути врегульовані за столом переговорів.

 

Проти чернетки шведської резолюції висловився МЗС Франції, що запропонував 30 застережень, а також деякі східноєвропейські держави, в тому числі, Литва.

 

Арабо-ізраїльський, або як його часто називають, Близькосхідний конфлікт, є найтривалішим з усіх неврегульованих конфліктів у світі. Його початок відноситься до 40-х років XX століття і пов'язаний з проблемою створення в Палестині єврейської і арабської держав. Таке рішення було ухвалено Генеральною Асамблеєю ООН 29 листопада 1947 року. Однак це рішення спочатку було відкинуто і сусідніми арабськими державами, і арабським населенням самої Палестини. Араби принципово не визнавали ідею повернення євреїв у Палестину, вважаючи цю територію своєю.

 

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1596 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ