Сб, 2024-04-20, 07:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 7 » Ево Моралес упевнено перемагає на президентських виборах
10:39
Ево Моралес упевнено перемагає на президентських виборах
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент Болівії Ево Моралес заявив про свою перемогу на виборах президента країни. Вочевидь він буде залишатися на чолі держави ще п'ять років, передає Бі-Бі-Сі .

За даними опитувань на виході з виборчих дільниць, 50-річний Моралес вже у першому турі отримує щонайменше 61% голосів, упевнено випереджаючи своїх конкурентів з числа консерваторів.

Моралес, який свого часу пообіцяв підсилити держконтроль над економікою, кажуть, що тепер його обов'язком є "прискорення темпу реформ".

Проведений нещодавно референдум дозволив президентам Болівії обиратися на другий п'ятирічний термін.

У Болівії, екзит-поли також говорять про те, що від опозиції до президента перейде контроль над верхньою палатою конгресу країни.

Як очікується, офіційні результати виборів будуть оприлюднені найближчими днями.

Моралес, перший в Латинській Америці глава держави з індійськими коренями, спирається перш за все на підтримку бідного корінного населення, що становить 65% від загального населення країни.

Суперники Моралеса за президентськими перегонами звинувачували його в наявності тоталітарних амбіцій і в тому, що він несе відповідальність за зростання виробництва кокаїну, любов до якого Моралес демонстрував не раз.

У свою чергу, Моралес заявив на останньому перед виборами мітингу: "є два шляхи: продовжувати реформи або повернутися у минуле".

Індієць-аймара Ево Моралес, який очолює партію "Рух до соціалізму", пройшов шлях до вершини болівійського політичного Олімпу буквально з самих низів: від пастуха лам до глави держави, зазначає ИТАР-ТАСС.

Він народився 26 жовтня 1959 року в містечку Оріноко (департамент Оруро), де в той час не було ані електрики, ані водопроводу, ані медпункту. Його мати була неписьменна, а батько ледь вмів читати і писати. У їхній бідній індіанської сім'ї було семеро дітей, четверо з яких померли від голоду та поневірянь в ранньому віці.

Були часи, коли їм не було що їсти, окрім кукурудзи. Юному Ево часто доводилося допомагати батькові пасти лам і овець. Середню школу він так і не закінчив, хоча вчителі відгукувалися про нього як про здатному хлопчика. У 16 років він разом з родиною переїжджає до адміністративного центру департаменту - місто Оруро.

Там майбутнього президента призвали на військову службу, де він навчився грати на трубі. Однак справжньою пристрастю Моралеса був і залишається футбол. Він і зараз не втрачає можливості поганяти футбольний м'яч.

На початку 1980-х років, коли в країні вибухнула посуха, Ево опинився, за його власним визнанням, "в пошуках шматка хліба" в центральному болівійському районі Чапаре (департамент Кочабамба), який славиться великими плантаціями коки.

Поступово він стає на чолі руху так званих "кокалерос" - селян, які займаються вирощуванням кущів коки, листя якого є основою для виробництва кокаїну.

За його словами, вирощування коки в Болівії не має ніякого відношення до наркобізнесу, оскільки ця рослина традиційно використовується місцевим населенням в лікувальних цілях, а також як тонізуючий засіб, вгамовує голод і додає сили. "Ні кокаїн, ні наркоторгівля не є частиною болівійскої культури", - стверджує Моралес.

З його історичною перемогою на виборах у грудні 2005 року Болівія пішла шляхом націоналізації підприємств стратегічних секторів економіки. 1 травня 2006 Ево Моралес підписав указ про передачу вуглеводневих ресурсів в руки держави.

Іноземні нафтогазові компанії повинні були укласти нові контракти з болівійським урядом на менш вигідних для себе умовах або залишити країну.

Пізніше в руки держави перейшли також декілька іноземних нафтогазових і металургійних компаній, на черзі - націоналізація електроенергетичних підприємств і залізниць. Крім націоналізації, болівійське уряд йде також шляхом створення державних підприємств. Згідно з планами влади, частка держави в економіці буде доведена до 35%.

Президент Болівії Ево Моралес, який є другом і соратником венесуельського лідера Уго Чавеса, вважає соціалізм рішенням усіх світових проблем. "Який толк від капіталізму, якщо він несе лише фінансову, енергетичну, продовольчу криза і кліматичні зміни?" - заявляє він.

Одним з досягнень і виконаних обіцянок Моралеса стало ухвалення в січні цього року нової конституції Болівії, що надає більше прав корінному індіанському населенню, яке має бути ширше представлена в різних органах влади. Крім іспанської, офіційною оголошуються мови всіх індіанських народностей Болівії. Держслужбовці зобов'язані будуть володіти щонайменше двома державними мовами.

У серпні минулого року проходив референдум, на якому болівійці висловили довіру своєму лідерові. Моралеса підтримало 53% населення.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1356 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ