Сб, 2024-05-04, 21:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Квітень » 22 » Єврокомісія звинуватила "Газпром" у монополії
19:05
Єврокомісія звинуватила "Газпром" у монополії
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

  Європейська комісія сформулювала своє повідомлення про претензії до "Газпрому", який підозрюється Брюсселем у зловживанні панівним становищем на європейському ринку газу, заявила член ЄК з питань конкуренції Маргрете Вестагер. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Всі компанії, які працюють на європейському ринку - незалежно від того, є вони європейськими чи ні - повинні грати за нашими правилами ЄС", - сказала Вестагер в середу, 22 квітня, на прес-конференції в Брюсселі.

Претензії Єврокомісії, що проводила розслідування за скаргою Литви з 2012 року, стосуються поділу європейського ринку та перешкоджання вільному переміщенню газу між державами-членами ЄС, перешкоджання диверсифікації постачань газу і встановлення несправедливих цін на газ, зокрема, за рахунок формули прив'язки ціни газу до ціни нафти.

У відповідь на це в Росії вже прозвучали думки, що "розслідування спрямовано на те, щоб просто знизити ціну на російський газ".

Російському газовому монополістові "Газпром" може загрожувати штраф в розмірі понад 10 мільярдів євро, якщо Єврокомісія доведе, що російський газовий холдинг винен у порушенні антимонопольного законодавства Євросоюзу.

"Газпром" вважає звинувачення Єврокомісії необґрунтованими

"Газпром" вважає необґрунтованими звинувачення, висунуті Єврокомісією в рамках антимонопольного розслідування діяльності компанії в ЄС, що тепер триває.

Про це повідомляється у заяві компанії.

"При цьому прийняття Європейською комісією "заяви про заперечення" (statement of objections) є лише одним з етапів проведеного антимонопольного розслідування і не означає визнання ВАТ "Газпром" винним у якомусь порушенні антимонопольного законодавства ЄС", - підкреслює компанія.

У заяві запевняється, що "Газпром" суворо дотримується всіх норм міжнародного права та законодавства в країнах, де працює, зокрема тих, що стосуються ціноутворення на газ.

"Ми розраховуємо на те, що в рамках розслідування будуть належним чином дотримані наші права і законні інтереси, які випливають з права ЄС, так і міжнародного права, а також буде взято до уваги, що "Газпром", заснований за межами юрисдикції ЄС, є компанією, наділеною відповідно до російського законодавства публічно значущими функціями і статусом стратегічної організації, контрольованої державою", - зазначають у компанії.

Як наголошується, "Газпром" очікує вирішення ситуації з урахуванням домовленості, досягнутої раніше між російським урядом і Європейською комісією.

Повідомлення ЄК про претензії до "Газпрому" є початком тривалої процедури, вважає єврокомісар

Спрямування повідомлення Єврокомісії про претензії до "Газпрому" - це перший етап доволі тривалої процедури, заявила у Брюсселі член ЄК з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

"Те, що зроблено сьогодні, - "Газпрому" надана можливість захищатися, заперечувати", - сказала єврокомісар на прес-конференції в середу 22 квітня.

"Повідомлення про претензії можна кваліфікувати як попередню стадію. Досьє відкрито. Чекаємо відповіді "Газпрому". В нього є 12 тижнів, щоб відповісти нам письмово", - пояснила Вестагер.

Вона повідомила, що "Газпром" може також просити усного слухання цього питання, під час якого захищатиме свою позицію.

У Єврокомісії, звісно, чекають відповіді "Газпрому", але також хотіли би вступити в діалог з його керівниками, зазначила єврокомісар.

Вестагер коротко виклала передісторію питання, формальна процедура щодо якої почалася наприкінці літа 2012 року.

За її словами, в Єврокомісії встановили, що "Газпром" використав на єдиному ринку ЄС стратегію, за якою застосовував у своїх угодах територіальні обмеження на постачання газу, виступаючи на цьому ринку в різній манері щодо різних країн.

Єврокомісар вказала на те, що "Газпром" пов'язував низку своїх клієнтів угодами, які не давали змоги реекспортувати газ до інших держав-членів ЄС. Користуючись такою схемою, пояснила, Вестагер, "Газпром" виставляв завищені рахунки, не дозволяв газу вільно переміщуватися з однієї країни в іншу, не давав можливості ринку вигідно користуватися цінами.

"Ми бачимо, що "Газпром" виставляє надто високі ціни в п’яти країнах: Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Болгарії. У цих угодах ціни на газ прив'язані до цін на нафту", - зазначила член Єврокомісії. При цьому Вестагер уточнила, що в повідомленні немає претензії до індексації цін газу за цінами нафти, вона дозволена. Але у цих країнах спосіб її використання "Газпромом" призвів до ситуації неадекватних цін.

У цьому повідомленні зазначено, що "Газпром" використовує домінуюче положення таким чином, що вимагає від своїх клієнтів необгрунтованих зобов'язань у тому, наприклад, що стосується інфраструктур. Єврокомісар навела як приклад ситуації з газопроводами "Ямал-Європа" в Польщі та "Південний потік" у Болгарії.

На завершення Вестагер звернула увагу на те, що "справа "Газпрому" не відрізняється надзвичайними ознаками від інших подібних антимонопольних справ.

"Ми бачимо поведінку, яка призвела до зловживання домінуючим положенням у п'яти країнах, що вилилося в неадекватні ціни й незаконну тарифну політику", - сказала член Європейської комісії з питань конкуренції.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 798 | Додав: adminA | Теги: монополії, Газпром, Єврокомісія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ