Сб, 2024-04-27, 06:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Червень » 11 » Європа бачить для себе російську загрозу в Чорному морі
14:49
Європа бачить для себе російську загрозу в Чорному морі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Європейський парламент стурбований нарощування військової присутності Росії у басейні Чорного моря і попереджає про підвищену небезпеку ескалації.

Про це йдеться у резолюції ЄП щодо стратегічної військової ситуації в басейні Чорного моря після анексії Криму Росією, яка підготовлена на основі доповіді депутата Іоана Пашку, і яка була проголосована у четвер в Страсбурзі під час пленарного засідання парламенту, передає власний кореспондент УНІАН.

"(ЄП) глибоко стурбований нинішнім оборонним та наступальним військовим нарощуванням Росії у Чорному морі та запланованим розширенням і модернізацією російського Чорноморського флоту, до якого залучені шість нових сучасних дизельних підводних човнів та шість нових фрегатів; нагадує, що позиціювання наступальних засобів ВПС і модернізація кримської військової інфраструктури підвищить наступальні військові позиції Росії, а також її здатність простягнути свою владу за межі своєї території", - йдеться в резолюції.

ЄП також вважає, що зміна геостратегічного ландшафту, розвиток військової ситуації в басейні Чорного моря і насильницька анексія Криму Росією свідчать про "широкі і системні проблеми після холодної війни". "(ЄП) вважає, що ЄС і держави-члени повинні мати відповідь на ці проблеми і мають переглянути свою зовнішню політику та політику безпеки, що має бути відображено в Європейській стратегії безпеки, стратегії морської безпеки та в Стратегії ЄС для Чорного моря; стурбований посиленням тиску Росії на східному кордоні ЄС, у тому числі з Румунією, Польщею та країнами Балтії, що є серйозною небезпекою", - наголошується в резолюції.

В ЄП також вважають, що прольоти російських літаків-винищувачів поблизу військових кораблів НАТО і розвідувальних платформ у Чорному морі є "чітким сигналом більш агресивної російської позиції в басейні Чорного моря, і попереджає про підвищену небезпеку ескалації; закликає до прямих військових ліній зв`язку, щоб уникнути трагічних непорозумінь.

ЄП із стурбованістю зазначає, що незаконна анексія Криму спричинила значні зміни в стратегічному ландшафті Чорноморського басейну і прилеглій території. "(ЄП) вважає, що агресивні дії Росії є поверненням до ворожого підходу; попереджає, що зайнявши півострів, Росія отримала дуже важливий стартовий майданчик як щодо заходу (Балкани, Придністров`я та гирло Дунаю), так і щодо півдня (Східне Середземномор`я), де вона створила постійну військово-морську групу, і що незаконна анексія Криму є для Росії "Південним Калінінградом", іншим форпостом, який безпосередньо межує з НАТО", - йдеться в документі.

Крім того, в резолюції зазначається, що потенціал Росії у розгортанні військових систем подвійного призначення в Криму "викликає сумнів у добрих намірах Росії, коли мова йде про досягнення прогресу в сфері ядерного роззброєння та підриває зусилля, вжиті в цьому напрямку". У цьому зв’язку ЄП глибоко стурбований заявою президента Росії Володимира Путіна про готовність привести російські ядерні сили в бойову готовність.

"(ЄП) твердо підтримує невизнання анексії Криму; знову підтверджує свою прихильність незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України та підкреслює необхідність для ЄС та держав-членів говорити у відносинах з Росією єдиним голосом", - наголошується в резолюції.

ЄП також привітав рішення Франції відкласти постачання Росії військових кораблів типу "містраль" та очікує, що ці домовленості будуть повністю скасовані.

Європарламент заявляє, що відносини ЄС з РФ може бути нормалізовано тільки после повернення Криму Україні

Європейський парламент заявляє, що відносини між Євросоюзом і Росією може бути нормалізовано тільки в разі виконання нею Мінських домовленостей і повернення Криму Україні.

ЄП підкреслює, що відносини з Росією повинні у довгостроковій перспективі бути спрямовані на співпрацю, а не конфронтацію, однак вважає, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі через брак довіри до Росії відновлення співпраці має бути засновано: по-перше, на стратегічних гарантіях НАТО безпеки своїх східних країн, по-друге, на зміні російської політики стосовно України, зокрема повному і безумовному виконанні Мінських домовленостей та поверненні Криму Україні, і, таким чином, відновленні статус-кво і контролю української влади над територією країни в рамках міжнародно визнаних кордонів, йдеться в резолюції.

У зв’язку з цим депутати Європарламенту висловили переконання, що ЄС має продовжити і посилити дію санкцій проти РФ у разі невиконання російською владою Мінських домовленостей, продовження дестабілізації ситуації на сході України і нелегальної анексії Криму. Тому європарламентарі закликають держави ЄС дотримуватися єдності у питанні санкцій проти Росії.

Крім того, ЄП засудив пряму та непряму підтримку Росією терористів на Донбасі, в тому числі постачання їм зброї, озброєння і вербування, що "призводить до продовження війни".

"(ЄП) стурбований повідомленнями про військові злочини, скоєні в регіоні, який контролюється підтримуваними Росією сепаратистами, у тому числі розстрілом цивільного пасажирського літака MH-17, і наполегливо закликає РФ негайно вивести всі свої війська з території України та дотримуватися Мінських домовленостей", - зазначається в резолюції.

Європарламент також закликав Росію і всі сторони "використати свій вплив, щоб зупинити бойові дії і запобігти подальшим військовим злочинам та новим жертвам".

"(ЄП) висловлює сподівання, що сторони дотримуватимуться домовленостей щодо припинення вогню, щоб забезпечити час для переговорів з метою пошуку політичного рішення, і висловлює занепокоєння з приводу численних свідчень про порушення угод російською стороною та сепаратистами", - йдеться в документі.

Раніше представник України при ЄС, посол Костянтин Єлісєєв заявив, що нарощування Росією військової присутності в Чорному морі становить загрозу для країн регіону.

Зазначимо, Європейський парламент вважає, що Росія надалі не може розглядатися Європейським Союзом як стратегічний партнер, і готовий до тривалої конфронтації.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 985 | Додав: adminA | Теги: для себе, російську загрозу в Чорному морі, Європа
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ