Сб, 2024-04-27, 02:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 27 » Євросуд може сам приїхати до Тимошенко - експерт
12:04
Євросуд може сам приїхати до Тимошенко - експерт
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко не відкидає можливості приїзду Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) в Україну. Про це йдеться у коментарі щодо перспектив справи Тимошенко в Європейському суді.

У коментарі правозахисника наголошується: "Я не зважуся передбачати, чи вирішить Суд призначити місію в Україну, чи вирішить скористатися іншими можливостями дослідження фактів, приміром, шляхом допиту Юлії Тимошенко та інших причетних осіб у Страсбурзі". "І одну, й іншу можливість Суд має, оскільки Суд сам визначає місце, де він проводитиме дослідження доказів", - підкреслив Бущенко для УНІАН.

При цьому додав, що "процедура призначення місії щодо встановлення фактів не до кінця визначена, проте сторони можуть подати клопотання про проведення такої місії або інших заходів для встановлення фактів, навівши, звичайно, певні аргументи, чому без встановлення фактів самим Судом вирішення справи неможливе". За його словами, "клопотання сторони в будь-якому разі збільшує шанси призначення місії щодо встановлення фактів".

Бущенко підкреслив, що, відповідно до статті 38 Конвенції (Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод), держава зобов'язана надати Суду всі необхідні засоби для ефективного проведення розслідування, зокрема забезпечити доставку заявника, свідків та інші заходи, якщо цього вимагатиме Суд. "В українських справах Суд чотири рази проводив процедуру встановлення фактів, і щоразу уряд забезпечував усі необхідні можливості для цього", - повідомив правозахисник.

Бущенко підкреслив, що існує "відома презумпція про те, що якщо особа потрапила до рук агентів держави у доброму здоров'ї, а потім у неї виявлено тілесні ушкодження, то на державу лягає тягар доведення того, що держава не може бути визнана відповідальною за пошкодження". "Якщо держава не справилася з тягарем доведення, вона визнається відповідальною на підставі цієї презумпції", - додав він.

За його словами, є досить багато ситуацій, коли такої юридичної техніки недостатньо, аби дійти остаточного висновку, і у такому разі суд вдається до розслідування. "З того, що я знаю про справу Юлії Тимошенко в Європейському суді, таке можливе в рамках розгляду скарги згідно зі статтею 3 Конвенції. На жаль, з доступних документів неясно, чи включена скарга на обставини спричинення тілесних ушкоджень у квітні, коли Юлію Тимошенко транспортували в лікарню. Враховуючи дуже завуальовані обставини цього випадку, можна говорити про можливість встановлення фактів Європейським судом", - сказав Бущенко.

Як повідомлялося, ЄСПЛ наприкінці грудня 2011 року взяв до розгляду подану раніше скаргу Тимошенко про порушення норм Європейської конвенції з прав людини під час притягнення її до кримінальної відповідальності та вирішив розглянути її невідкладно.

16 травня Державна пенітенціарна служба (ДПтС) повідомила, що ЄСПЛ розглядає заяву Тимошенко щодо умов її утримання і лікування і вже звернувся з відповідним запитом до українського урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ.

Крім того, захисник Тимошенко Сергій Власенко раніше заявляв, що захист екс-прем'єрки має намір звернутися до ЄСПЛ зі скаргою на вирок стосовно Тимошенко у "газовій справі", не чекаючи рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касації.

Пізніше захист Тимошенко подав у Європейський суд з прав людини додаткові документи до її скарги від 2011 року, які стосуються порушення права на справедливий суд. 3 липня Міністерство юстиції України повідомило, що Україна як підписант конвенції виконувала й виконуватиме рішення Європейського суду з прав людини незалежно від того, чи стосується це рішення відомої особи в державі чи якоїсь іншої людини.

20 липня Європейський суд із прав людини анонсував публічні слухання за скаргою Юлії Тимошенко щодо її взяття під варту на 28 серпня.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1056 | Додав: adminA | Теги: Євросуд . приїхати до Тимошенко - е
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ