Пт, 2024-03-29, 16:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 7 » Фінансові піраміди не бояться кримінальної відповідальності
11:22
Фінансові піраміди не бояться кримінальної відповідальності
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Охочі до легких грошей мають насторожитися. В Україні хочуть притягувати до кримінальної відповідальності організаторів і учасників фінансових пірамід. Відповідний законопроект, розроблений нацкомісією з регулювання ринків фінансових послуг, нині узгоджують профільні міністерства. Документ передбачає, що особи, які допомагають організовувати піраміди, несуть таку ж відповідальність, як і організатори. Окрім самих учасників фінансової піраміди під закон потрапляють і громадяни, які надають організаторам піраміди приміщення, транспорт, допомагають рекламувати чи залучати активи. Всім їм, за законопроектом, загрожують штрафи до чотирьох тисяч гривень, або навіть позбавлення волі на три роки.

Аби задовольнити електорат?

Екс-голова нацкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов зауважує, що законопроект прописаний не чітко і під кримінальну відповідальність елементарно потрапляють банківські працівники чи співробітники страхових компаній. «Важко визначити що саме є «фінансовою пірамідою». Майже будь-яка фінансова установа, яка залучає гроші громадян часто не встигає на них заробити і залучає під них інші кошти. Це стандартна процедура. Тому від цих норм можуть постраждати звичайні комерційні структури», - прокоментував Deutsche Welle Суслов. Він називає законопроект популістським, який написаний виключно під вибори. «Спроба ввести відповідальність за фінансові піраміди продиктована крахом МММ-2011», - впевнений Віктор Суслов. З ним погоджується і фінансовий аналітик Ерік Найман. На його думку, розробити такий законопроект нацкомфінпослуг доручили «зверху». «Багато українців постраждали від МММ-2011. А це електорат, який бажає помститися за втрачені гроші», - сказав Найман.

Піраміди живуть і процвітають

Однак самі учасники МММ-2011 часто не вважають себе постраждалими і охоче вступають в нову фінансову піраміду «МММ-2012». Як розповів Deutsche Welle колишній «сотник» минулорічної «піраміди Мавроді», а нині активний учасник нової Василь Станкевич (прізвище змінено), всі хто вступає у подібні піраміди усвідомлюють ризики і готові втрачати гроші. Нові законодавчі ініціативи уряду з заборони фінансових пірамід вважає нісенітницею і запевняє, що розробники МММ-2012 прорахували наперед ймовірність подібних заборон. «У новій піраміді немає «сотників». Їх прибрали. Тепер люди просто відкривають картковий рахунок в банку, кладуть на нього гроші і коли надходить вказівка перераховують їх на рахунок іншої людини. Пізніше їй за це повертаються її гроші, але вже з відсотками», - пояснив Василь Станкевич. Він не боїться, у випадку ухвалення цього законопроекту, що його можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

«Ніхто не зможе довести, що це фінансова піраміда. Я просто перераховую гроші на картку іншій людині. Хіба це заборонено?» , - запитує учасник фінансової піраміди. За його словами, про участь у піраміді людина може зізнатися лише сама, але їй буде це невигідно, оскільки її посадять. Тож, Станкевич впевнений, що подібні заборони ще більше сприятимуть міцності таких пірамід.

"Заборона потрібна"

Попри цей скепсис, Ерік Найман переконаний, що законодавча заборона таких пірамід потрібна. «Це є фінансове шахрайство. Ті хто захоче вступити в такі піраміди вже будуть думати. Чи варто, адже можна потрапити за ґрати», - прокоментував фінансовий аналітик.

Однак допоки МММ-2012 в Україні тільки росте, стверджують її учасники. За їхніми оцінками, зараз у цій фінансовій піраміді беруть участь до п’яти мільйонів українців. Приблизний обіг коштів у цій піраміді - до п’яти мільярдів доларів.

Отже, опитані експерти зазначають: крім законодавства, яке встановлює відповідальність за такі види шахрайства, потрібно також більше роз’яснювальної роботи з боку правоохоронців.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1204 | Додав: adminA | Теги: кримінальної відповідальності, Фінансові піраміди
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ