Чт, 2024-03-28, 19:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 14 » Фірташ став власником концерну "Стирол"
15:37
Фірташ став власником концерну "Стирол"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

   Дмитро Фірташ став власником найбільшого виробника азотних міндобрив в Україні - концерну "Стирол". Вчора, 13 вересня, Group DF, що належить бізнесменові, повідомила про входження в холдинг підприємства, вартість якого експерти оцінюють в 650-750 млн дол. Засновник "Стиролу" Микола Янковський продав контрольний пакет акцій компанії, але залишився її співвласником. Продати актив його змусило погіршення фінансових показників, викликане зростанням ціни газу, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За інформацією джерел, близьких до операції, основний власник "Стиролу" - народний депутат Микола Янковський (Партія регіонів) - продав контрольний пакет акцій заводу, але зберіг частку в компанії. У Group DF і концерні "Стирол" від коментарів відмовилися. Янковський, що досі заперечував факт переговорів про продаж компанії, також не надав коментарів.

У Ostchem Group вже входять три виробники азотних добрив: "Рівнеазот", Tajik Azot в Таджикистані і Nitrofert в Естонії. "Консолідація активів дозволить зміцнити позиції підприємств на зарубіжних ринках карбаміду і аміачної селітри", - вважають у Group DF. У групі розраховують на синергетичний ефект завдяки централізації інвестдіяльності, стандартизації фінансових операцій і звітності, оптимізації закупівель устаткування і матеріалів, об'єднання ремонтно-монтажних і ремонтно-будівельних робіт. У ІК Concorde Capital 100% "Стиролу" оцінюють в 650-750 млн дол.

Янковський почав шукати інвестора для "Стиролу" практично відразу після початку зростання цін на імпортний природний газ для України - ще в 2006 році, каже керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Дмитро Гордійчук. На сьогодні ціна природного газу для хімпідприємств - 374 дол за тисячу кубометрів. Для порівняння: російським хімпідприємствам газ обходиться не більше ніж у 140 дол за тисячу кубометрів, європейським - трохи більше 200 дол, заводам в США - в 140-160 дол.

"Природний газ займає до 95% собівартості виробництва аміаку і є найбільшою статтею витрат у виробництві азотних добрив", - зазначає аналітик Concorde Capital Руслан Патлавський.

Зростання цін на газ позначилося на фінансових показниках "Стиролу". Якщо в 2008 році компанія отримала чистий прибуток у розмірі 519 млн грн (виручка - 4,4 млрд грн), то 2009 рік компанія закінчила зі збитком в 324 млн грн (1,9 млрд грн).

Найближчим часом основний власник Group DF - Дмитро Фірташ - може дістати змогу постачати дешевий природний газ на українські активи Ostchem Group. Компанія "РосУкрЕнерго", в якій Фірташу належить 50% (ще 50% у "Газпрому"), відсудила в України 12 млрд кубометрів газу. "Враховуючи, що в найкращі роки "Стирол" споживав приблизно 2,2 млрд кубометрів газу на рік, а "Рівнеазот" - близько 1 млрд кубометрів, цього обсягу вистачить для постачання підприємств впродовж кількох років", - зазначає Гордійчук. Руслан Патлавський не виключає, що в майбутньому власники Group DF зможуть також домовитися з російським "Газпромом" про постачання газу на підприємства групи в Україні.

Консолідація активів у хімічній галузі - світова тенденція. Так, російські компанії "Уралкалій" і "Сильвініт" розглядають можливість злиття для підвищення конкурентоспроможності на ринку калійних добрив. Обговорюється можливість поглинання корпорацією ВНР Billiton канадського виробника калійних добрив Potashcorp. На думку топ-менеджера одного з найбільших українських виробників азотних міндобрив, у хімічній промисловості України також настають зміни.

За даними співрозмовника, зараз з власниками ще одного виробника азотних міндобрив - черкаського "Азоту" - представники зокрема Group DF і російських компаній ведуть переговори про купівлю активу. Але в компанії DCH, яка контролює "Азот", спростували можливість продажу активу. У Group DF це не коментують.

Як повідомлялося, в серпні 2009 року "Стирол" припинив роботу, але вже у вересні відновив виробництво аміаку і карбаміду. На "Стиролі" зупинку потужностей пояснювали нерентабельністю виробництва хімічної продукції. На той момент вартість газу для хімпідприємств становила 246 дол за 1 тис куб м, а тонна аміаку на зовнішніх ринках - 245 дол (співвідношення при виробництві – 1:1).



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1039 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ