Пт, 2024-03-29, 07:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 14 » Freedom House радить США і ЄС пильно стежити за Януковичем
15:50
Freedom House радить США і ЄС пильно стежити за Януковичем
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У міжнародній правозахисній організації Freedom House стурбовані концентрацією влади в Україні у руках Партії регіонів. Про це сказав виконавчий директор Freedom House Девід Кремер, представляючи сьогодні у Києві звіт Freedom House "Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні", передає УНІАН.

За його словами, також в організації стурбовані тим, як влада використовує суди та СБУ для "вибіркового правосуддя".

У звіті наголошується, що Янукович централізував владу. Freedom House зазначає, що президент та його оточення наполягають на тому, що така централізація необхідна для того, щоб влада, нарешті, отримала шанс ефективно керувати Україною та здійснювати економічні реформи.

"Хоча дисципліна уряду Януковича є позитивною зміною, бо репрезентує відхід від нескінченних суперечок часів Ющенка-Тимошенко, вона також виявила авторитарні тенденції", - йдеться у звіті.

У Freedom House наголошують, що негативні наслідки охоплюють запровадження суворіших умов для ЗМІ, вибіркове переслідування представників опозиції, тривожні випадки втручання СБУ в політичне життя України.

Також стурбованість у Freedom House викликає недотримання в повній мірі міжнародних стандартів при проведенні місцевих виборів у жовтні 2010 року, "слухняний парламент та руйнування базових свобод – слова та зібрань".

У звіті звертається й увага на те, що корупція і надалі спустошує Україну, і є серйозні передумови для погіршення ситуації.

Як зазначають у Freedom House, тенденції, що виникли за нинішнього керівництва України, можуть привести державу у бік дедалі більшої централізації та консолідації влади, тобто в бік авторитаризму.

Тому Freedom House дає низку рекомендацій, зокрема і для нинішньої влади.

Серед іншого, у Freedom House рекомендують стримувати офіційні переслідування та спостереження за діячами громадянського суспільства та опозиції, обмежити роль СБУ задля забезпечення її відповідності демократичним практикам та захисту громадянських свобод, зупинити політично вмотивовані переслідування, здійснювати судові переслідування колишніх високопосадовців без урахування їхньої політичної приналежності.

Також у звіті міститься ряд рекомендацій щодо проведення майбутніх парламентських виборів, забезпечення свободи слова, а також спрощення діяльності громадських організацій в Україні.

У звіті Freedom House містяться рекомендації і для США та Європейського Союзу. Головною рекомендацією є збільшення уваги міжнародної спільноти до процесів, які відбуваються в Україні, і допомога у демократизації українського суспільства.

Герман обіцяє, що Янукович зробить висновки зі звіту Freedom House

Радниця президента України Ганна Герман обіцяє, що глава держави Віктор Янукович зробить висновки зі звіту Freedom House. Про це вона сказала, коментуючи звіт міжнародної правозахисної організації Freedom House "Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні" під час його презентації сьогодні у Києві.

"Я передам звіт Януковичу, і ми зробимо висновки", - сказала Герман.

За її словами, Україна перебуває у процесі справжніх глобальних реформ, і тому розмови про демократію під час таких процесів не бувають зайвими.

"Ви правильно написали, що влада отримала державу, яка роздиралася конфліктами, у якій був брак ефективного урядування і широко розповсюджена корупція. Для подолання цих наслідків ми повинні були взятись за швидкі реформи, а під час реформ, очевидно, не можна було обійтись без помилок", - сказала Герман.

Водночас вона наголосила, що влада не хоче зміцнюватись коштом звуження свободи прав людини чи свободи преси.

Герман нагадала, що вже здійснено низку кроків, спрямованих на розвиток демократії в Україні, зокрема, вона звернула увагу на ухвалення закону про доступ до інформації.

Вона підкреслила, що нинішня влада вміє робити висновки і виправляти свої помилки. "Я не знаю влади, яка не робить помилок, але хотіла б, щоб ми були владою, яка виправляє помилки і враховує думки громадськості", - сказала вона.

Крім того, Герман запропонувала Freedom House відкрити представництво в Україні.

478 чиновників притягли за корупцію, заявила Герман

Ганна Герман заявляє, що 478 діючих державних службовців були притягнуті до кримінальної відповідальності за корупцію. про це вона сказала, коментуючи звіт Freedom House.

Герман відкинула звинувачення на адресу нинішньої української влади у вибірковості переслідувань за корупційні дії.

"478 діючих державних чиновників найвищого рангу, починаючи від міністрів, заступників міністрів, голів податкової адміністрації притягнуті до кримінальної відповідальності за корупцію. Я не пам’ятаю, щоб така кількість діючих чиновників була притягнута до відповідальності за минулої влади", - сказала Герман, зауваживши, що вона принесла із собою список чиновників, притягнутих до відповідальності.

Вона передала цей список представникам Freedom House, які поширили його серед журналістів.

Після цього слово взяв екс-віце-прем’єр-міністр України, заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря, який назвав заяву Герман "контрпропагандою".

За його словами, на камеру влада говорить одне, а насправді робить зовсім інше.

Як сказав Немиря, Герман заявила, що передала список притягнутих до відповідальності чиновників, а насправді роздала аналітичну записку СБУ, яка починається словами: "Вже не вперше представники "четвертої влади" намагаються надати політичного забарвлення правозастосовній діяльності спецслужби. Окремі представники ЗМІ порівнюють керівників правоохоронних органів з іспанським генералом Франко, у якого був принцип "друзям усе, ворогам – закон".

Водночас, наголошується у записці СБУ, при всій повазі до журналістів, необхідно зауважити, що вони не завжди звертають увагу на те, що вчинення злочинів та притягнення особи до кримінальної відповідальності не співпадають у часі. "Тому в СБУ вважають цілком природнім, що на початку дільяності нового уряду правоохоронці розслідували кримінальні справи стосовно посадовців, протиправна діяльність яких мала місце в період роботи попереднього уряду. Логічно, що співробітники спецслужби не могли виявити і припиняти те, чого ще не відбулося", - наголошується в записці СБУ.

У СБУ зазначають, що у першому півріччі 2010 року спецслужба почала викривати правопорушників з числа службових осіб новосформованого уряду.

В записці наводяться відомості про притягнення до кримінальної відповідальності високопосадовців Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Міністерства економіки, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, Державного комітету ветеринарної медицини та інших установ.

Зазначимо, після першого року правління президента Віктора Януковича в Україні спостерігаються утиски демократії та погіршення ситуації з дотриманням прав людини. Про це йдеться у звіті про стан демократії і прав людини в Україні, підготовленому міжнародною правозахисною організацією Freedom House.

Як уже повідомлялося, 27 квітня Freedom House опублікував звіт про стан демократії та дотримання прав людини в Україні, в якому відзначив, що за перший рік президентства Віктора Януковича Україна стала менш демократичною і продовжує рухатися до авторитаризму.

Крім того, в січні у власному рейтингу Freedom House понизив Україну з "вільної" до "частково вільної" країни. Після цього МЗС попросило Freedom House допомогти українській владі "зміцнити демократію" в країні.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 964 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ