Пт, 2024-04-26, 12:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 1 » ФСБ відомі організатори терактів. Розпочалися допити й арешти
20:19
ФСБ відомі організатори терактів. Розпочалися допити й арешти
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/


Стали відомі особи організаторів терактів у Москві та Кизлярі, повідомив глава Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков на нараді у президента Медведєва.
Їхніх імен поки що не розголошують. На даний момент проводиться оперативно-розшукова діяльність. За словами Бортнікова, "одержано певні матеріали, затримано низку осіб, ведуться допити, отримані речові докази, проводяться експертизи", пише сьогодні NEWSru.com.

Отже, підтверджується версія, згідно з якою теракти у столичному метро і вибухи у Дагестані мають спільне коріння, що веде до бандугруповань, пов'язаних з Північним Кавказом. Про зв'язок між цими подіями говорили напередодні і президент, і прем'єр-міністр РФ.

Бортніков підкреслив, що робота з розслідування обставин цих терактів "буде проводитися до кінця, чого б це не коштувало". Він повідомив, що вдалося усунути 26 бандитів, але втрат уникнути спецслужби не змогли: загинули 23 співробітники.

Діяльність свого відомства Бортніков має намір зробити більш зрозумілою для суспільства, оскільки тоді, на його думку, і результат цієї роботи буде кращим: "Що доступнішою і зрозумілішою буде наша робота, то кращий результат".

Глава ФСБ наголосив і на ролі населення у боротьбі з тероризмом. Він закликав "переконувати людей, схиляти тих, хто пішов у гори, в ліс не по своїй волі, повернутися". Він сказав про важливість роз'яснювальної роботи, закликавши до сприяння в тому числі релігійних лідерів і тих, хто має авторитет у суспільстві.

Також Бортніков підкреслив важливість роботи "на випередження можливих терактів". Він закликав керівників регіонів і правоохоронних структур Північно-Кавказького округу "чітко використовувати інформацію і правильно нею розпоряджатися".

ЗМІ: терористки їхали до Москви з Кизляра обкладені вибухівкою

ЗМІ, крім того, писали про те, що смертниці могли потрапити до Москви саме через Кизляр, оскільки він розташований недалеко від чеченського кордону і при посадці на автобус до столиці документів ніхто не перевіряє.

Московські спецслужби відстежили шлях терористок-смертниць, які підірвалися на станціях Московського метрополітену "Луб'янка" і "Парк культури", стверджує Life News. Згідно з даними слідства, дві терористки-смертниці прибули до Москви автобусом з міста Кизляр Республіки Дагестан, причому всю дорогу терористки були обвішані вибухівкою, пише інтернет-видання.

У ніч перед вибухом близько двох годин автобус Кизляр - Москва прибув на автовокзал біля спорткомплексу "Лужники". Оперативники допитали всіх пасажирів і водія цього автобуса. "Ми добре запам'ятали цю трійцю, - розповіли свідки. - Вони всі сиділи в різних місцях і один з одним не спілкувалися".

За свідченнями очевидців було складено фоторобот чоловіка, який супроводжував терористок.

Вони також розповіли, що всі троє після прибуття до Москви залишилися спати в автобусі до відкриття метро. "Це звичайна практика, - розповів водій автобуса. - Дорога довга. Зазвичай водій, коли приїхали вночі, лягає спати прямо в салоні і дозволяє пасажирам дочекатися ранку теж в автобусі. Близько 6 години ранку, коли я прокинувся, вони вже зникли".

Деякі пасажири автобуса під час допитів згадали, що під куртками обидві жінки щось приховували. "Дівчата начебто нетовсті, але фігури їхні виглядали дивно", - повідомили свідки. За припущеннями спецслужб, до Москви терористки приїхали вже обкладені вибухівкою. Наскільки це реально, ще належить перевірити. Дорога від Кизляра до Москви займає понад півтора дня, їхати весь цей час з "поясом смертника" на тілі досить проблематично.

Тим часом водії, які працюють на рейсах Москва - регіони, запевняють, що провезти вибухівку на їхніх автобусах терористки не могли. За їхніми словами, автобус п'ять-шість разів перевіряють у дорозі на всіх постах ДІБДР, а потім на в'їзді в "Лужники" весь багаж обстежують міліціонери з собаками.

Усупереч словам водіїв про перевірки рейсових автобусів співробітники ДІБДР повідомляють, що такі автобуси досі не перевірялися регулярно на провезення заборонених предметів і документів у них на жодному етапі поїздки не вимагали.

Одна із зупинок автобуса була в Кизлярі. І саме там в автобус підсіла передбачувана терористка. Її проводжав чоловік, який і "голосував", а оскільки місця в салоні були, шофер зупинився. При посадці пасажирці не довелося пред'являти жодних документів. До речі, одна з пасажирок автобуса заявила, що раніше не раз бачила цю дівчину на рейсі.

Втім, є й інша версія, згідно з якою терористка сіла в автобус, так би мовити, офіційним шляхом. І при оформленні квитка навіть назвала своє справжнє прізвище.

Другу смертницю поки що ніхто з водіїв не впізнав.

Медведєв несподівано приїхав у Дагестан і назвав п'ять умов успіху в боротьбі проти тероризму

Тим часом сьогодні президент Росії Дмитро Медведєв несподівано прибув до Дагестану, де напередодні терористи-смертники вбили 10 людей.

Медведєв заявив, що методи боротьби з тероризмом в усьому світі повинні бути більш жорстокими і превентивними. "Перелік заходів боротьби з тероризмом повинен бути розширений, вони мають бути не тільки більш ефективними, а й жорсткими, жорстокими і превентивними. Треба карати", - підкреслив глава російської держави. Він зазначив, що його пропозиції стосуються всіх країн, залучених до антитерористичної боротьби.

Медведєв наголосив, що потрібно продовжувати міжнародне співробітництво в боротьбі з терористами, але "головна відповідальність на нас з вами".

Президент пообіцяв, що всі ватажки терористів будуть знайдені і покарані. На нараді в Махачкалі глава держави зазначив, що за останній час у боротьбі з тероризмом вдалося зробити чимало. "Відкрутити голови найбільш одіозним бандитам, але, мабуть, цього мало. У будь-якому разі всіх знайдемо і всіх покараємо. Тільки таким чином", - підкреслив він.

Разом з тим Медведєв закликав у боротьбі з терором "не ображати людей за національною та географічною ознакою" і окремо зажадав від ЗМІ "не вносити в суспільство розбрат".

"Треба, щоб всі розуміли - і не тільки розуміли, а використовували відповідної термінологічний апарат, - що тут, на Кавказі, живуть такі ж наші люди, громадяни Росії, вони вихідці з Північного Кавказу", - заявив глава держави. "Це не іноземна провінція, це наша країна", - додав Медведєв.

Він зазначив, що "і добропорядні люди, і бандити живуть і на Північному Кавказі, і в інших регіонах країни". "Ми повинні використовувати правильні терміни, говорити коректно, - заявив він. - Інакше ми ослабнемо, з нації, яка починає відроджуватися, перетворимося на місиво".

Медведєв позначив п'ять основних завдань боротьби з тероризмом на Кавказі. "Це зміцнення правоохоронних органів, МВС, ФСБ, суден; треба завдавати гострих кинджальних ударів по терористах, знищувати їх і їхні пристановища; допомагати тим, хто вирішив порвати з бандитами; розвивати економіку, освіту, культуру; зміцнювати моральну і духовну складову", - заявив президент.

На його думку, "тільки за наявності цих п'яти компонентів ми справимося". "Ми більші, ми сильніші, за нами долі людей, а головне - за нами правда", - підкреслив президент.

На нараді Медведєв нагадав про реформування МВС, в результаті якого "повинно бути сильніше професійне міністерство, з іншими професійними кадрами, іншими грішми, іншим екіпіруванням". Але у реформуванні територіальних підрозділів відомства на Кавказі буде враховуватися специфіка регіону, пообіцяв він.

"До рішень, які будуть робитися на Кавказі, потрібно ставитися з особливою увагою, щоб не відштовхувати людей, які ризикують своїми життями", - сказав Медведєв. Від міністра та представників регіонів, за його словами, мають надійти пропозиції, "які перетворення проводити, яка конфігурація була б оптимальною".

Медведєв сказав, що чекає пропозицій щодо вдосконалення роботи Національного антитерористичного комітету. "Треба подивитися, як працює ця структура, в принципі, будь-яка організація не ідеальна", - відзначив глава держави на нараді в Махачкалі.

Крім того, він нагадав, що в середу підписав указ про систему комплексного захисту на транспорті. "Якщо говорити про майбутнє, а на реалізацію цієї системи відводиться три роки, треба подумати над загальною системою контролю та оповіщення, яка буде працювати в умовах конкретного регіону", - зазначив Медведєв.

Глава держави закликав зміцнювати авторитет мусульманських лідерів на Кавказі, звернувши увагу на особливе місце ісламу в регіоні. "Мораль і моральність - це не порожні слова, - підкреслив він. - Потрібно їм (ісламським лідерам - ред.) допомагати, всіляко сприяти зміцненню їхнього авторитету, вони повинні нести правду". У цій роботі він розраховує на взаємодію з керівниками регіонів і допомогу бізнесу.

- У Чечні не вірять, що бомбу в метро підірвала вдова лідера гудермеських бойовиків

У правоохоронних органах Чечні виразили сумнів у тому, що 20- літня вдова лідера гудермеських бойовиків Саїд-еміна Хизрієва, Марха Устарханова, може бути причетна до вибухів у московському метро, передає NEWSru.com.

Фотографії загиблих при вибухах у метро смертницт були ретельно вивчені в Чечні. Слідчі вважають, що на представлених фотографіях Мархи Устархановой немає, заявило джерело в правоохоронних органах республіки.

У четвер газета "Комерсант" з посиланням на власні джерела повідомила, що, можливо, однією зі смертниць була Марха Устарханова -вдова Саїд-еміна Хизрієва, убитого в жовтні минулого року в ході спецоперації. Як було встановлено, Хизрієв готовив замах на президента Чечні Рамзана Кадирова. Зараз дівчина значиться як зникла безвісти .

За словами батьків, Марха зв'язалася з бойовиками через Інтернет, а рік тому пішла до них з будинку й вийшла заміж за Хизрієва. Як повідомило джерело "Комерсанта", у МВС нібито надійшла інформація про те, що Марха збиралася стати шахидкою, щоб помститися за смерть чоловіка.

Вибухи в московському метро пролунали 29 березня ранкової години пік на станціях "Луб'янка" і "Парк культури" з різницею близько 40 хвилин. У результаті теракту загинули 39 людей,понад 70 перебувають у лікарнях.

Подвійний теракт був здійснений наступного дня у Кизлярі. Спочатку вибухнув автомобіль, а пізніше, коли на місце приїхали медики і міліція, терорист-смертник, переодягнений у міліцейську форму, підірвав себе. Загинули 12 людей, включаючи терористів, і 37 постраждали.

Відповідальність за вибухи в метро взяв на себе один із лідерів бойовиків Доку Умаров. Він у своєму зверненні, викладеному в Інтернеті, заявив, що ця акція є помстою за різанину, яку влаштували російські спецслужби в Чечні та Інгушетії. Він ще раз пригрозив, що війна прийде на територію Росії, щоб і там відчули її "на своїх шкурах".

Напередодні грузинське телебачення поширило аудіозаяву нібито Умарова, де він відмовлявся брати на себе відповідальність за вибухи й називав винними у них ФСБ і особисто "підлу тварюку" прем'єра Володимира Путіна.

Справа про вибухи в Кизлярі не включає кваліфікацію за статтею КК РФ "Теракт". На причетність до вибухів перевіряють ряд конкретних бандгруп, відпрацьовуються місця можливого перебування організаторів, виконавців терактів та їхніх спільників.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1109 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ