Пт, 2024-04-26, 09:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 21 » Газові переговори: Азаров приїхав з пустими руками, а Бойко залишився
12:12
Газові переговори: Азаров приїхав з пустими руками, а Бойко залишився
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна і Росія за підсумками минулих напередодні переговорів про можливий перегляд укладених в 2009 році газових контрактів зробили черговий крок до зближення позицій, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду 21 грудня. Також він повідомив, що група експертів на чолі з міністром енергетики і вугільної промисловості Юрієм Бойко і міністром юстиції Олександром Лавріновичем залишилася в Москві для остаточного узгодження всіх питань і нової угоди, передає "Інтерфакс-Україна".

Прем'єр додав, що у разі успіху переговорів запропонує провести позачергове засідання уряду щодо обговорення умов нової угоди.

"Я пропоную, якщо компроміс буде досягнутий буквально найближчим часом, зібрати засідання уряду і розглянути необхідні рішення в комплексі, включаючи проект бюджету на 2012 рік", - сказав прем'єр.

"Чому так складно йдуть переговори? Тому що ми маємо украй невигідний для нас контракт і вкрай вигідний для Російської Федерації... Рішення будуть компромісними", - сказав він.

За словами прем'єра, Київ хоче знайти надійне юридичне формулювання, яке стало б довгостроковим фундаментом для розвитку економіки країни.

Азаров уточнив, що в ході переговорів обговорюються об'єми прокачування газу, рівень цін і створення газотранспортної системи.

Нагадаємо, 20 грудня пізно ввечері в Москві пройшли переговори прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Володимира Путіна про перегляд чинних газових угод.

За даними ЗМІ, текст нової газової угоди містить домовленість про створення газотранспортного консорціуму (щодо другого СП - з продажу газу українським споживачам - співрозмовник інформацією не володів), а ціна газу в ньому буде визначатися за новою формулою. "Вона буде вищою за бєларуську, але істотно нижчою за нашу нинішню", - сказало джерело в Кабміні. Нинішня українська ціна - близько 400 доларів за тисячу кубів, бєларуська на 2012 рік - 165,6 долара.

Як повідомлялося, раніше перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що уряд подасть у Верховну Раду проект держбюджету на 2012 рік з ціною імпортного газу 416 дол за 1 тис куб м. За його словами, у разі досягнення з російською стороною домовленостей про зниження ціни на газ буде відкоригований і держбюджет наступного року.

Водночас в уряді сподіваються, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення переговорів з Росією може становити близько 224 доларів за тисячу кубометрів, повідомив уповноважений Кабінету міністрів України у співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕс Володимир Макуха.

Слід зазначити, що 12 грудня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" до кінця грудня угоди щодо газу не підпишуть. "Новорічних подарунків не буде", - повідомив Міллер журналістам.

Раніше Міллер заявляв, що очікує оформлення домовленостей з Україною в газовій сфері до кінця року і відзначив суттєвий прогрес у переговорах.

Президент України Віктор Янукович також висловлював надію, що Україна і Росія досягнуть домовленості про ціну на газ до кінця 2011 року. "Це питання сьогодні дуже важливе. Ми ведемо переговори. Сподіваюся, що цього року ми домовимося", - сказав Янукович.

У Партії регіонів упевнені, що бюджет на 2012 рік буде ухвалено після 21 грудня на основі наявної ціни на газ, якщо Україні не вдасться домовиться з Росією.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 г вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: Газпром і Нафтогаз
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ