Пт, 2024-04-26, 22:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 25 » Газпром назвав Україні ціну на газ і обіцяє спокійний Новий рік
21:08
Газпром назвав Україні ціну на газ і обіцяє спокійний Новий рік
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Документально зафіксовані в Москві домовленості про зменшення контрактного обсягу закупівель "Нафтогазом" природного газу у "Газпрому" в 2010 році з 52 млрд куб м до 33,75 млрд куб м містять також норму про можливість відхилятися від цього обсягу на 20% без штрафних санкцій, повідомило сьогодні, 25 листопада, джерело в українському уряді, передає "Інтерфакс-Україна".

"Документами передбачена можливість скорочення обсягів на 20%, тобто, десь приблизно до 27 млрд куб м", - сказав співрозмовник.

В той же час офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що недоотримана вигода "Газпрому" від зниження контрактного обсягу постачань на 2010 рік становитиме більше 5 млрд дол.

За його словами, середня ціна постачань газу до України в 2010 році очікується у розмірі 280 дол за тисячу кубометрів, а обсяг постачань зменешено з 52 млрд кубометрів до 33,75 млрд кубометрів.

Представник "Газпрому" зазначив, що в ході переговорів, котрі передували підписанню доповнень до контракту, сторони прагнули узгодити цифру, яку не доведеться переглядати. За словами Купріянова, обидві сторони вважають, що ця цифра дозволить виключити пред'явлення штрафних санкцій в майбутньому.

Він повідомив, що в нинішній економічній ситуації було б неможливо вимагати від української сторони плати за невибрані обсяги.

Купріянов зазначив, що обсяг доходів, які будуть недоотримані від України, були враховані при підготовці бюджету, який був схвалений радою директорів "Газпрому" у вівторок.

Як відомо 24 листопада "Газпром" погодився скоротити поставки газу до України в 2010 році до 33,75 млрд куб м. Також російська монополія відмовилася від висунення штрафних санкцій до України за недобір газу цього року. Про це повідомили в управлінні інформації ВАТ "Газпром", за підсумками зустрічі голови правління Олексія Міллера та голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини.

19 січня 2009 року ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали два незалежних один від одного контракти: купівлі-продажу на період з 2009 до 2019 рік; про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України на період із 2009 до 2019 рік.

Відповідно до контрактів, ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2010 року перейдуть до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу в повній відповідності з європейськими стандартами.

Сторони погодилися з тим, що в 2009 році українським партнерам при закупівлях газу буде зроблено 20-відсоткову знижку до європейської формули ціни. Кожного кварталу ціна перераховується за формулою, що враховує зміну індексів цін на мазут і газойль.

У свою чергу, українська сторона зобов'язалася зберегти в 2009 році ставку транзитного тарифу по території України на рівні 2008 року в розмірі 1,7 долара за 1000 куб м на 100 км.

Відповідно до контракту на 80% річного обсягу поставок газу поширюється умова "бери або плати" ("take or pay").

Проте, у зв'язку з фінансово-економічною кризою, рівень споживання газу в Україні різко знизився. За 10 місяців 2009 року при контрактних зобов'язаннях у 31,7 млрд куб м було куплено лише 18,85 млрд куб м.

"Газпром" не бачить причин для повторення газових конфліктів напередодні Нового року

Купріянов також повідомив, що ВАТ "Газпром" не бачить причин для повторення газових конфліктів з Україною напередодні Нового року.

"Те, як зараз складаються наші взаємини, як зараз йдуть платежі, і те, які документи ми вчора підписали, напевно, дозволяє нам розраховувати, що об`єктивно причин для якихось конфліктних ситуацій напередодні Нового року немає", - сказав Купріянов.

На його думку, головне - щоб в Україні не відбулося якихось форс-мажорів або якихось відвертих провокацій, які б поставили під загрозу виконання усіх зобов`язань.

"Зокрема, я можу нагадати, що минулого року 30 грудня, у вихідний день, київський суд ухвалив рішення про визнання діючого контракту на транзит таким, що не діє. На жаль, повністю виключити таку можливість не можна, але ми щиро сподіваємося на те, що все буде нормально", - сказав він.

Купріянов упевнений, що якщо щось піде не так, то в цьому буде винна Україна. "Це однозначно", - підкреслив він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1829 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ