Пт, 2024-04-19, 21:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 3 » "Газпрому" загрожують мільярдні штрафи, якщо Єврокомісія доведе порушення ним законодавства
17:03
"Газпрому" загрожують мільярдні штрафи, якщо Єврокомісія доведе порушення ним законодавства
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Російський газовий монополіст зіткнувся з неабияким тиском з боку Європи. Минулого тижня представники Єврокомісії без попередження здійснили обшуки в низці європейських компаній-"дочок" "Газпрому". Концерн підозрюють у порушенні антимонопольного законодавства, пише газета Financial Times, передає ТСН.

У випадку, якщо провину "Газпрому" буде доведено, йому світять мільярдні штрафи в євро. З приводу перевірок Єврокомісії версій багато, і всі вони виглядають правдоподібно. Але все ж ключовим залишається питання ціни на газ для європейців.

Формальною підставою для перевірок могла стати позиція Литви, яка поскаржилася Брюсселю на завищені ціни "Газпрому" ще в січні 2011 року. "Це контрнаступ Європи проти тиску "Газпрому", який прагнув одержувати високий прибуток без урахування ринкових реалій. А вони такі, що покупці на європейському ринку тепер переключаються на дешевші поставки газу за спотовими контрактами (що працюють за схемою "сьогодні на сьогодні").

"Газпром" не йде назустріч, надаючи перевагу довгостроковим контрактам з фіксованою ціною. На відміну, приміром, від іншого постачальника - Норвегії. При цьому на постачаннях "Газпрому", як і раніше, зав'язана діяльність багатьох європейських газових компаній, і він може вільно диктувати ціну", - пояснює директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар.

Друга причина - таким чином ЄС відреагував на спроби "Газпрому" перешкоджати будівництву газопроводу "Набукко", який є конкурентом російського проекту "Південний потік". Третя причина - це реакція Європи на звістку про те, що Володимир Путін знову йде в президенти.

Про те, що в офісах дочірніх і партнерських компаній "Газпрому" в Європі проводятся перевірки і вилучення документів, стало відомо у вівторок, 27 вересня, пізно увечері. Першим про це повідомив представник Gazprom Germania, але аналогічні заяви зробили також німецькі RWE і E.ON Ruhrgas, польська PGNiG. У компаніях кажуть, що перевіряли комп'ютери і документи в їхніх офісах, оскільки ведеться розслідування можливих порушень антимонопольного законодавства в ЄС.

"Газпром" постачає близько 30% газу, що імпортується Європою, і регулярно конфліктує зі споживачами щодо цін на газ і умов постачань. Але прикладів такого масштабного тиску на бізнес "Газпрому" досі не було. Все, на що йшов ЄС, - публічна критика майбутніх проектів "Газпрому", в першу чергу газопроводу South Stream. Тепер же йдеться про те, що Єврокомісія дістала доступ до умов контрактів "Газпрому" - інформації, яку монополія завжди приховувала.

Енергокомісар Гюнтер Оттінгер давно пропонував європейським країнам консолідувати позиції у закупівлях газу. А на початку вересня Єврокомісія виступила з ініціативою про запровадження єдиної політики закупівель енергоресурсів усіма країнами ЄС. Йдеться про вільний обмін інформацією, про умови імпорту енергоносіїв країнами Європи і участь Єврокомісії в переговорах щодо їх закупівлі. Трайков пов'язує нинішні перевірки з планами Єврокомісії.

Раптові перевірки так здивували російську монополію, що коментар вона підготувала тільки через добу, та й то сумбурний. "Газпром" визнав, що для нього як для "піонера лібералізації газового ринку Європи" перевірки стали цілковитою несподіванкою, оскільки ніхто "про наявність претензій" його не інформував. Але в тому ж повідомленні "Газпром" підкреслив, що самі по собі такі перевірки - звичайна практика. "Газпром" вказав Єврокомісії на неможливість порушення "законних прав і інтересів" компанії і підкреслив, що від цього залежить "виконання поточних газових контрактів" з Європою.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 829 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ