Пт, 2024-04-19, 01:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 29 » Героїв Крут поминають в Україні сьогодні. ВІДЕО
13:49
Героїв Крут поминають в Україні сьогодні. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Бій під Крутами буде завжди нагадувати про відповідальність наставників і командирів за рішення, які вони приймають.

Про це йдеться в звернення президента Віктора Януковича у День пам'яті Героїв Крут, розміщеному на сайті президента.

"Ця героїчна та водночас трагічна дата в історії нашої держави завжди буде нагадувати нам про велику відповідальність наставників і командирів за рішення, які вони приймають", - відзначив Янукович.

Водночас екс-прем'єр Юлія Тимошенко у своєму зверненні назвала цей день не тільки роковинами, але й святом.

"Свято величі людського духу, свято патріотизму та відданості Україні", - цитує Тимошенко її сайт.

"Це свято на честь та славу тих, хто не залишився в теплих домівках, а вийшов один на один з ворогом, виборюючи Україні право на щасливе майбутнє. Вони мали мужність сказати, - "Моя хата не з краю". Вони загинули, але передали нам право пишатися їх вчинком, право бути готовим стати на захист своєї Батьківщини. А це найсвятіше і найвеличніше право, що може бути дароване людині", - вважає екс-прем'єр.

Разом з тим, Донецький окружний адміністративний суд заборонив представникам "ВО Свобода" і Компартії вшановувати пам'ять Героїв Крут у Горлівці.

"Міський голова Горлівки, побоюючись можливого протистояння, подав позов до Донецького окружного адміністративного суду про заборону всіх акцій з боку КПУ та ВО "Свобода" у місті Горлівка 29 січня", - повідомляє прес-служба "Свободи".

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 16 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. 300 національно-свідомих київських студентів, що захищали підступи до Києва, виступили проти 4-тисячної більшовицької армії Михайла Муравйова.

Точної кількості загиблих офіційно ніде не зафіксовано. За свідченнями учасників подій, загалом було вбито 250-300 людей з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких узяли в полон, а потім розстріляли. Їхні тіла урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, - та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Прихильники "Батьківщини" вшанували пам'ять Героїв Крут на Аскольдовій могилі

Декілька десятків прихильників партії "Батьківщина" на чолі з народними депутатами поклали квіти до пам'ятника Героям Крут в Києві, повідомляє Iнтерфакс-Україна .

В неділю, 29 січня, декілька народних депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина", зокрема Олена Шустик, Андрей Павловський, Віталій Корж, а також декілька десятків прихильників партії "Батьківщина" взяли участь в церемонії покладання квітів до пам'ятника Героям Крут.

Акція проходить мирно. Учасники тримають прапори "Батьківщини", молодіжного крила партії "Батьківщина Молода".

У церкві, яка знаходиться поряд з пам'ятником, проходить поминальна літургія.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович призвав українців пошанувати пам'ять Героїв Крутий.

У 1918 році під селом Крути (нині - Чернігівська область) відбувся бій між 300 київськими студентами, гімназистами і курсантами, що встали на захист Української Народної Республіки, і загонами більшовиків , що мали перевагу у силі. Пізніше прах загиблих перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

День пам'яті героїв Крутий відзначають в Україні 29 січня.

Ющенко закликав опозицію об'єднатися заради захисту України

Сьогодні найбільшою загрозою для української державності, як і за часів Української народної республіки, є загроза внутрішнього розбрату, заявив Віктор Ющенко у своєму зверненні до українців з нагоди 94-х роковин бою під Крутами, повідомляє УНІАН.

"Саме тому завдання всіх українських патріотичних сил в цій ситуації - не з'ясовувати між собою, хто перший в опозиції, а об'єднувати зусилля для реалізації загальних дій заради захисту української суті нашої Батьківщини", - вважає він.

За словами політика, питання в тому, чи готові сьогоднішні українські політики, які вважають себе патріотами, виконати свій борг до кінця.

"Лише спільними діями, тільки в єднанні навколо національних цінностей і інтересів ми можемо досягти благородної мети - побудова сильної, вільної і справедливої України, рівної серед рівних в співдружності європейських побратимів. Саме це може сьогодні бути кращим внеском на згадку про героїв Крут", - підкреслив він.

Також Ющенко відзначив: "Цього дня ми шануємо героїв української молоді, яка загинула в нерівному бою під Крутами, відстоюючи із зброєю в руках Українську державу. Ці молоді хлоп'ята тоді, в холодному січні 1918 року, показали всій нації приклад відданого служіння українській справі".

"Саме завдяки цьому подвигу, який здійснили українські патріоти під Крутами, було затримано швидке просування російських військ до столиці УНР. А, головне, - цей бій мав непересічне значення для гартування національного духу українців", - вважає Ющенко.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1262 | Додав: adminA | Теги: Героїв Крут поминають в Україні сьо
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ