Сб, 2024-04-20, 02:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 25 » Голова СБУ допитає причетних до "газової справи". Тимошенко також
15:49
Голова СБУ допитає причетних до "газової справи". Тимошенко також
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський заявляє, що у справі про незаконне розмитнення 11 млрд куб м газу будуть викликані всі, хто так чи інакше причетний до цього. "Будуть викликані всі особи, які тим або іншим чином були причетні до цієї справи, незважаючи на їхні колишні посадові позиції в уряді й інших органах, оскільки державі заподіяні великі матеріальні збитки", - сказав Хорошковський у п'ятницю, 25 червня, на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".
Він сказав, що ця "пастка для держави Україна" була створена свідомо.

На запитання, хто конкретно має нести відповідальність - безпосередній виконавець чи той, хто віддавав розпорядження, Хорошковський сказав: "Жодний чиновник не зобов'язаний виконувати злочинні розпорядження".

"Те, що заявила вчора Юлія Тимошенко, це, звичайно, додає до доказової бази - ми їй дуже вдячні. Але для того, щоб не було можливості потім відкликати свої слова, нам необхідно зібрати певні докази", - підкреслив глава СБУ.

Він категорично спростував політичне підґрунтя в розслідуванні цієї справи. "Ми займаємося конкретною кримінальною справою і конкретним злочином. Всі наші дії пов'язані виключно з боротьбою з корупцією - не більше і не менше", - зазначив він.

Хорошковський провів аналогію зі справою колишнього народного депутата від БЮТ Віктора Лозінського. "Ці ж люди кричали, що йому необхідно давати мало не Героя. Те саме відбувається і зараз", - сказав він.

Слід зазначити, що виступ Хорошковського, можливо, є відповіддю на вчорашню заяву лідерки БЮТ. Тимошенко заявила, що 11 мільярдів кубометрів газу, що належав "РосУкрЕнерго", розмитнювали за її прямою вказівкою.

"Я, як прем'єр, у той час давала прямі доручення керівникам "Нафтогазу" Діденку, Дубині; давала прямі доручення керівнику митниці Макаренку і його заступникам, керівнику енергетичної митниці, відстоюючи права України", - наголосила вона.

"Я давала прямі команди на розмитнення цього газу, на підписання угод про його купівлю по безпрецедентно низькій ціні 154 долари за тисячу кубометрів. Вважаю, що все це було зроблено на користь України", - заявила Тимошенко.

Вона також пообіцяла особисто відвідати всі силові структури і дати всі роз'яснення, що потрібно порушувати "кримінальні справи проти злочинців, якими є засновники "РосУкрЕнерго", якими є високопосадовці, які їх прикривають".

У цей список Тимошенко потрапили Віктор Янукович, Юрій Бойко і Дмитро Фірташ.

Лідер БЮТ пообіцяла залучити потужні правозахисні та адвокатські компанії для захисту екс-керівника митниці Макаренка і всіх інших екс-посадовців, які виконували її доручення.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбiтражний трибунал 8 червня зобов'язав Нацiональну акцiонерну компанiю (НАК) "Нафтогаз України" повернути 11 млрд куб м газу компанiї "РосУкрЕнерго", а також передати їй 1,1 млрд куб м як компенсацiю, повiдомила компанiя Centragas, яка є акціонером газотрейдера.

"Це рiшення пiдтверджує, що спірний обсяг газу "Нафтогаз України" вилучив, порушуючи умови контракту про зберiгання газу з "РосУкрЕнерго", i що "Нафтогаз України" зобов'язаний повернути "РосУкрЕнерго" 11 млрд куб м газу, який мiститься в пiдземних сховищах газу України, на тих самих умовах, що й до вилучення", - йдеться в прес-релiзi Centragas.

Згiдно з повiдомленням, Стокгольмський арбiтражний трибунал 30 березня 2010 року ухвалив рiшення, яким зобов'язав НАК вiдшкодувати "РосУкрЕнерго" близько 200 млн дол за "рiзнi порушення "Нафтогазом України" умов контрактів щодо постачання, транзиту та зберігання газу".

Пізніше СБУ порушила справу за фактом заподіяння збитку державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. У списку свідків у цій справі опинилися всі колишні члени правління НАКу.

24 червня прес-служба БЮТ повідомила, що ВАТ "Газпром" на початку 2009 року придбав у Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" за 1,7 млрд дол 11 млрд куб м природного газу, поставлених до України в режимі транзиту, які зберігалися в підземних сховищах газу (ПСГ), а потім майже одразу продав цей газу назад за ту ж суму.

На підтвердження цього на сайті блоку наводяться фотокопії акту здачі-прийому запасу газу в підземному сховищі газу відповідно від 4 і 6 лютого 2009 року: у першому продавцем виступає "Нафтогаз України", а покупцем - "Газпром", тоді як в другому вони міняються ролями.

Крім того, в першому зазначається, що фізичне переміщення газу з ПСГ не передбачається.

Водночас в угоді немає жодної згадки про те, що 11 млрд куб м газу, які є об'єктом купівлі-продажу, на момент підписання документу належали компанії "РосУкрЕнерго" або були передані компанією "РосУкрЕнерго" "Газпрому". Співвласником "РосУкрЕнерго" є український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Хорошковський розповів про кримінальні справи Діденка та Макаренка

Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський розповів про кримінальні справи стосовно колишнього першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка і колишнього голови державної митної служби України Анатолія Макаренка.

Хорошковський підкреслив, що 8 червня Головне слідче управління СБУ порушило кримінальну справу за фактом розкрадання посадовими особами НАК "Нафтогаз України" шляхом зловживання своїм службовим становищем чужого майна, яке перебувало в їхньому віданні, в особливо великих розмірах, а саме 11 млрд кубометрів природного газу вартістю 33,9 млрд грн, які належать швейцарській компанії "РосУкрЕнерго".

"В ході розслідування цієї справи 10 червня порушено кримінальну справу щодо колишнього першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Діденка за ознаками злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (розкрадання чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим положенням)", - зазначив Хорошковський.

Крім того, за словами голови СБУ, 23 червня порушено кримінальну справа за частиною 2 статті 367 (службова недбалість, яка призвела до тяжких наслідків) стосовно колишнього голови державної митної служби України Макаренка, який дав незаконні вказівки енергетичній регіональній митниці провести митне оформлення природного газу, внаслідок чого державі заподіяний значний матеріальний збиток через накладені міжнародним судом штрафні санкції.

БЮТ оскаржуватиме рішення суду про арешт екс-голови Державної митної служби

БЮТ оскаржить в апеляційному суді рішення Печерського районного суду про незаконне утримання під вартою колишнього голови Державної митної служби Анатолія Макаренка. Про це заявив заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін, повідомляє прес-служба БЮТ.

"Адвокати пана Макаренка готують оскарження, і вже сьогодні воно буде представлено до апеляційного суду", - зазначив він.

Кожем'якін повідомив, що на засіданні парламенту у вівторок ініціює створення тимчасової слідчої комісії у зв'язку з політичними репресіями проти Макаренка, колишнього першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка та інших представників опозиції, проти яких застосовується політичний тиск з боку влади. За його словами, тимчасову слідчу комісію очолить народний депутат Роман Зварич.

Кожем'якін також повідомив, що самі судді Печерського районного суду в приватних бесідах з депутатами БЮТ визнавали, що це справа не судова, а політична. "Вчора ми побачили початок репресій з боку людей, що представляють газову мафію", - заявив народний депутат. За його словами, влада продовжуватиме порушувати кримінальні справи "проти тих, хто перешкоджав розкраданню державного майна, проти тих, хто воював з газовою мафією".

Крім того, Кожем'якін заявив, що володіє інформацією про те, що керівництво СБУ наступного тижня планує викликати інших фігурантів цієї "політично газово-мафіозної справи". "Головна мета - це Тимошенко і Турчинов (Юлія Тимошенко і Олександр Турчинов). І показовий моральний тиск на Макаренка здійснюється для того, щоб налякати Тимошенко і Турчинова", - зазначив він, додавши, що Тимошенко готова прийти на допит в СБУ.

24 червня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт колишнього голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка на двомісячний термін.

Лідер БЮТ назвала "політичним переслідуванням" арешт екс-голови Державної митної служби України. Тимошенко зазначила, що вся подія безпосередньо пов'язана з роботою в Україні "великого тіньового посередника в постачанні природного газу - "РосУкрЕнерго". Макаренко в період газової кризи в 2009 році займався розмитненням природного газу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1118 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ