Пт, 2024-03-29, 12:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » Науковці вперше в історії знайшли планету з іншої галактики.Відео
15:24
Науковці вперше в історії знайшли планету з іншої галактики.Відео
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Знайдена науковцями планета HIP 13044 b масою близько 1,25 маси Юпітера, крім позагалактичного походження, незвичайна ще і тим, що пережила перетворення своєї зірки на червоного гіганта - через декілька мільярдів років та ж доля чекає на Сонце і нашу планету.

"Ця група зірок (що пережили стадію червоного гіганта) дуже погано вивчена з погляду наявності екзопланет. Це робить відкриття нашої планети (HIP 13044 b) унікальним: воно розповідає про еволюцію планетної системи після стадії червоного гіганта. Ми б хотіли зрозуміти, як планета може пережити цю стадію еволюції зірки", - сказав журналістам Джоні Сетьяван з Інституту астрономії Товариства Макса Планка.

"Це відкриває для нас вікно в майбутнє нашої власної Сонячної системи", - додав Сетьяван.

Астрономи знайшли планету за допомогою методу променевих швидкостей - тобто шляхом відстежування малих коливань у власних рухах зірки, викликаних гравітаційною дією планети.

Зірка HIP 13044 розташована на відстані близько 2,2 тисячі світлових років від Землі в сузір'ї Печі. Вона входить до так званого потоку Хельмі - групи зірок, яка спочатку належала карликовій галактиці, поглиненій Чумацьким Шляхом. Цей акт галактичного "канібалізму" стався приблизно 6-8 мільярдів років тому. За оцінками науковців, "з'їдена" галактика за розмірами була співмірна з карликовою еліптичною галактикою в сузір'ї Стрільця.

HIP 13044 належить до так званої горизонтальної гілки діаграми Герцшпрунга - Рассела. Ця група зірок вже пройшла через перетворення на червоного гіганта, коли зірка розширюється після вигорання водневого "палива" в її ядрі. Як зазначають науковці, HIP 13044 обертається несподівано швидко для зірок горизонтальної гілки. Це, на їхню думку, може означати, що, будучи червоним гігантом, вона могла "проковтнути" свої внутрішні планети, що змусило її обертатися швидше.

Крім іншого, зірка HIP 13044 вирізняється дуже низькою металевістю - в її складі дуже мало хімічних елементів, важчих за гелій. Такі "первісні" зірки, як вважається, виникли на зорі існування Всесвіту, коли спалахи найновіших ще не встигли "засіяти" простір такими елементами.

"Це загадка для загальноприйнятих моделей формування планет - як пояснити, як зірка, що містить украй мало важких елементів, могла сформувати планету. Планети навколо таких зірок, мабуть, повинні формуватися іншим шляхом", - сказав Сетьяван. Він додав, що більш як 90% відомих астрономам екзопланет припадає на зірки з високим вмістом металів і виявити планету в такої "первісної" зірки було "вкрай дивно".

Екзопланета HIP 13044 b розташована близько до своєї "господині": у найближчій точці своєї еліптичної орбіти вона підходить до зірки на відстань близько 0,055 астрономічної одиниці (5,5% відстані від Землі до Сонця), а період її обертання становить 16,2 дня. Скоріше за все, спочатку планета була розташована далі, але взаємодія з речовиною, що викидається зіркою, могла загальмувати її рух, і HIP 13044 b опинилася так близько від зірки.

За словами Сетьявана, в науковців немає точних оцінок температури поверхні планети, але можливо, що вона ненабагато відрізняється від звичайної температури "гарячих Юпітерів". За його словами, цілком імовірно, що HIP 13044 b поступово руйнується, але відбувається це вкрай поволі.

"Зірка поводиться відносно спокійно, після стадії червоного гіганта вона знову на "тихому" етапі свого життя. На те, щоб зруйнувати або поглинути свою планету, їй буде потрібен час - зараз, я б сказав, планета у безпеці", - сказав науковець.

Співавтор роботи Райнер Клемент з Інституту астрономії Товариства Макса Планка пояснив: у тому, що HIP 13044 b пережила поглинання "рідної" галактики Чумацьким Шляхом, немає нічого дивовижного. Цей процес протікає за колосальних масштабів відстаней - планету ж могло б "потривожити" лише дуже близьке зіткнення з іншою зіркою. Правда, за словами астрономів, в майбутньому їй все ж таки загрожує загибель, коли HIP 13044 на наступній стадії свого життя розшириться ще сильніше.

За останніх 15 років астрономи відкрили майже 500 екзопланет у нашій Галактиці, але поки не було підтверджених даних про планети за межами нашої зоряної системи. Як зазначають астрономи, у випадку з HIP 13044 b "космічне злиття доставило позагалактичну планету в межі нашої досяжності".

За словами Райнера, це перше подібне відкриття, яке можна перевірити ще раз. У червні 2009 року міжнародна група науковців повідомила про виявлення екзопланети в галактиці M31, туманності Андромеди. Цей об'єкт виявили методом гравітаційного мікролінзування, коли планети знаходять за коливаннями спотворень світла далеких зірок, викликаних гравітацією системи зірка-планета.

"Шансів повторити ці вимірювання немає, мікролінзування - одинична подія, і, по суті, його не можна повторити. Отож підтвердити цю заяву не можна", - сказав Райнер, додавши, що існування HIP 13044 b, навпаки, підтвердити досить легко.

Сетьяван підкреслив, що отриманий науковцями ESO сигнал планети "дуже чіткий". "Я думаю, можна сказати, що вірогідність того, що це дійсно планета, дуже висока", - сказав науковець. Райнер і Сетьяван сказали, що для докладнішого вивчення незвичайної системи будуть потрібні подальші вимірювання, зокрема на точнішому устаткуванні ESO.

При цьому науковці особливо підкреслили, що планет земного типу у таких зірок бути не може. "Я думаю, вірогідність цього (утворення у зірки з низькою металевістю твердої планети) дорівнює нулю. Велика кількість важких елементів критично важлива для формування твердих планет... За такої низької металевості можливе лише формування газових гігантів", - сказав Райнер.

Раніше астрономи різними способами виявили близько 500 схожих на Землю планет за межами Сонячної системи - так званих екзопланет. Проте докази існування планет в інших галактиках отримані вперше.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1082 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ