Сб, 2024-04-20, 13:56


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 29 » Гондурас може штурмувати посольство Бразилії. Селайя просить допомоги у ООН
20:29
Гондурас може штурмувати посольство Бразилії. Селайя просить допомоги у ООН
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Посольство Бразилії в Тегусігальпі, де переховується повалений президент Мануель Селайя, перебуває під загрозою штурму. Про це заявила міністр закордонних справ Гондурасу Патрісія Ізабель Родас Бака, виступаючи на Генасамблеї ООН. Вона також закликала скликати надзвичайну сесію Організації об'єднаних націй, передає Інтерфакс-Україна.

Президент Гондурасу Мануель Селайя, повалений у результаті військового перевороту, під час виступу голови МЗС країни Патрісії Ізабель Родас звернувся до делегатів прямо з бразильського посольства в Тегусігальпі, подзвонивши їй на мобільний телефон.

Селайя закликав учасників Генасамблеї підтримати його і вимагати надання гарантій безпеки з боку фактичної влади країни. Він також заявив, що путчисти, що повалили його, привели країну до диктатури. Слова Селайї були зустрінуті бурхливими аплодисментами делегатів Генасамблеї.

Після десятигодинних дебатів у понеділок рада Організації американських держав (ОАД) не змогла зробити остаточної заяви щодо ситуації в Гондурасі. Тридцять три члени постійної ради ОАД розійшлися в питанні, чи слід визнавати легітимними заплановані на 29 листопада в Гондурасі президентські вибори.

При цьому голова ради чилієць Педро Ойярка і генеральний секретар ОАД, що базується у Вашингтоні, Хосе Мігель Інсульса за підсумками засідання оприлюднили спільну декларацію, в якій "вимагають пошани до дипломатичних представництв у Гондурасі" і підтверджують "своє рішення продовжувати зусилля в пошуку мирного врегулювання кризи".

У ході дебатів представник США Льюїс Амселем назвав таємне повернення Селайї до Гондурасу "дурним і безвідповідальним". Дії тимчасового уряду країни на чолі з Роберто Мічелетті у Вашингтоні охарактеризували як "такі, що заслуговують жалю".

Селайя був повалений 28 червня і вигнаний з країни, але 21 вересня таємно повернувся на батьківщину. Наразі він перебуває у столиці країни Тегусігальпі в посольстві Бразилії.

Вже декілька днів будівля бразильської дипмісії оточена військовими і поліцією Гондурасу. У столиці введено комендантську годину і припинено дію конституційних гарантій. Крім того, влада закриває теле- і радіостанції, які надавали інформаційну підтримку поваленому президентові.

Державний переворот у Гондурасі відбувся після того, як Селайя відправив у відставку вище військове керівництво, яке відмовилося забезпечувати проведення референдуму. Верховний суд країни визнав звільнення військових і проведення референдуму незаконними і 26 червня 2009 року видав ордер на арешт президента.

Селайя був арештований урядовими військами і висланий у Коста-Ріку, а також звинувачений у корупції і порушенні конституції.

21 вересня Селайя таємно повернувся у країну, і з тієї пори разом з дружиною і найближчими соратниками перебуває у бразильському посольстві в столиці країни Тегусігальпі.

Після повернення Селайі на батьківщину його прихильники не раз влаштовували масштабні акції протесту, проте поліція розганяла їх, застосовуючи спецтехніку. Сутички прихильників Селайї, що розгорілися минулого четверга, привели, за різними даними, до загибелі двох людей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1476 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ