Пт, 2024-04-19, 18:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Серпень » 18 » ГПУ і НАБУ домовилися, що їх розсудить СБУ. ВІДЕО
13:16
ГПУ і НАБУ домовилися, що їх розсудить СБУ. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що за пропозицією директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника передає розслідування усіх проваджень, порушених НАБУ і ГПУ в результаті конфлікту, до Служби безпеки України. Про це Луценко сказав сьогодні, 18 серпня, на спільному брифінгу з Ситником, передає УНІАН.

"Для того, щоб слідство по цьому резонансному інциденту було об`єктивним, за пропозицією директора Національного антикорупційного бюро пана Ситника я як генпрокурор, використовуючи дані мені законом повноваження, передаю розслідування усіх проваджень, порушених НАБУ і ГПУ по результатах цього інциденту, до органу, який буде проводити неупреджене й об`єктивне розслідування, - до Служби безпки України", - наголосив Луценко.

За його словами, процесуальне керівництво у цій справі буде здійснювати заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська. До слідчої групи будуть залучені представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та в якості спеціаліста - колишній помічник федерального прокурора США Богдан Вітвіцький.

"Я як генпрокурор вважаю: є ознаки правопорушень з обох сторін конфлікту", - заявив він, передає "Інтерфакс-Україна".

Луценко наголосив на неприпустимості подій, що відбулися. За його словами, буде зроблено все, щоб подібне не повторилося. При цьому він пообіцяв не покривати порушників закону, де б вони не працювали.

"Як генеральний прокурор я не маю наміру жодним чином покривати будь-якого ймовірного порушника закону, чи працює він в НАБУ, або в САП, або в Генпрокуратурі...", - сказав він.

За словами генпрокурора, застосування спецназу силовими структурами, які його мають, одне до одної допустиме лише в разі такої необхідності та в разі наявності відповідного судового рішення.

При цьому Луценко повідомив, що між керівниками силових структур наразі досягнуто домовленості про попередження один одного за 5 хвилин до початку запланованої спецоперації із застосуванням спецназу для можливості отримання сприяння в її проведенні.

"ГПУ з НАБУ, як і з іншими правоохоронними органами, є партнерами в протистоянні злочинності і корупції, під якими масками вона б не ховалася. Упевнений, що разом ми дамо кращий результат, ніж в будь-якому надуманому і, на жаль, вже існуючому конфлікті", - зазначив Луценко.

Після цієї фрази керівники двох відомств публічно, перед телекамерами подали один одному руки.

"Я пропонував усунути певних учасників конфлікту, до яких у мене є питання. З них - два співробітника ГПУ. Але колеги кажуть, що це передчасно", - додав Луценко. За його словами, рішення про відсторонення ухвалюватиме Служба безпеки України.

Нагадаємо, 5 серпня слідчо-оперативна група Генпрокуратури провела в НАБУ виїмку документів.

ГПУ вказала як підставу для обшуку в Національному антикорупційному бюро постанову суду в зв`язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом нібито незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов.

Водночас у НАБУ назвали незаконною постанову суду, що санкціонує вилучення будь-яких документів чи носіїв інформації будь-де у приміщенні Національного антикорупційного бюро.

Пізніше директор НАБУ Артем Ситник визнав певні ознаки конфлікту між НАБУ і Генпрокуратурою, але висловив сподівання на врегулювання відносин.

12 серпня у Києві стався конфлікт між співробітниками Генпрокуратури і НАБУ.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила, що слідчі Генпрокуратури виявили стаціонарний пост спостереження за адресою вул. Симона Петлюри, 7/9, який здійснював знімання інформації про дії працівників прокуратури. Співробітники ГПУ намагалися проникнути в цю конспіративну квартиру, після чого прибув спецназ НАБУ.

Співробітники ГПУ затримали двох технічних працівників НАБУ, які здійснювали негласні слідчі дії, і доправили до приміщення Генпрокуратури, де протримали 11 годин.

15 серпня директор НАБУ Ситник заявив, що працівники Генпрокуратури незаконно утримували співробітників НАБУ й застосовували проти них силу.

За словами співробітника НАБУ, прокурор Дмитро Сус заявив йому: "Вам кришка, ми вас все одно вивеземо й про вас ніхто не дізнається, якщо ви не будете з нами говорити".

Луценко заявляє про загрозу життю прокурора Суса

Генеральний прокурор України повідомив про наявність оперативної інформації про загрозу життю начальника управління Генпрокуратури з розслідування кримінальних проваджень в сферах державної служби та власності Дмитра Суса.

"Ключовий свідок, якого допитував Сус, якщо я не помиляюся півтора місяці тому, був відразу ж після допиту демонстративно розстріляний на вулицях Києва. А в той же момент від оперативних служб нам надійшла інформація, що наступним буде слідчий Сус", - заявив Луценко.

Генпрокурор пояснив, що департамент Генпрокуратури з особливо важливих справ у сфері економіки, в якому працює Сус, розслідує справу за викрадення керівника "Нафтогазвидобування" Олега Семінського.

Луценко також зазначив, що слідство СБУ має дати оцінку правомірності дій кожного боку в інциденті між співробітниками НАБУ і Генпрокуратури 12 серпня, "так як питання є".

"Перше - це дійсно стеження велося за Сусом або за всім підрозділом. Друге - чому не представлялися представниками спецслужб? І третє - це застосування фізичної сили до прокурора", - заявив він.

Луценко також висловив здивування вимогами антикорупційних організацій і депутатів ліквідувати департамент, в якому працює Сус.

"Навіть якщо є порушення, це не означає, що треба ліквідувати підрозділ", - сказав він.

Говорячи про учасників мітингу під стінами Генпрокуратури 17 серпня, Луценко нагадав, що з багатьма з організаторів акції він знайомий і йому не зрозумілі причини таких вимог.

"Діючі народні депутати, які вимагають ліквідувати підрозділ Генпрокуратури, в якому знаходяться особливо резонансні справи по розкраданню держбюджету, або зовсім відірвалися від реальності в гонитві за своїми політичними дивідендами, або "ллють воду на млин" тих, хто розкрадав державу. Я інакше це кваліфікувати не можу", - сказав генпрокурор.

Ситник наполягає на законності всіх слідчих дій НАБУ

"Моя позиція незмінна: негласні слідчі дії, які проводилися, виробництва, які перебувають в Національному антикорупційному бюро, проводилися згідно діючого законодавства, під прикриттям силового підрозділу НАБУ", - заявив директор НАБУ.

Він розповів, що для об'єктивного розслідування інциденту, який стався 12 серпня між працівниками ГПУ та НАБУ, він запропонував генеральному прокурору Юрію Луценку "ті виробництва, які зареєстровані працівниками Генпрокуратури, працівниками Національного антикорупційного бюро, передати незацікавленому слідчому підрозділу - Головному слідчому управлінню Служби безпеки України".

Ситник підкреслив, що наполягає, щоб в групу процесуальних керівників були включені представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а до розслідування були залучені міжнародні експерти.

"Ми не боїмося цього розслідування, навпаки, ми будемо всіляко сприяти цьому розслідуванню, надавати всі необхідні документи, щоб оцінка дій працівників НАБУ і Генпрокуратури була дана як можна швидше", - сказав він.

Ситник також повідомив, що виробництва, за якими проводилися негласні слідчі дії, залишаються в НАБУ, в подальшому по них буде проводитися розслідування до прийняття остаточного рішення.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: ГПУ і НАБУ, Розсуд, СБУ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ