Пт, 2024-04-26, 18:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 7 » Громадська організація при МВС зацікавила Інтерпол свавіллям її членів
19:00
Громадська організація при МВС зацікавила Інтерпол свавіллям її членів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Інтерпол зацікавився діяльністю української громадської організації "Міжнародна поліцейська корпорація громадської безпеки", зареєстрованої за адресою Міністерства внутрішніх справ, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У розпорядженні видання опинився лист українського бюро Інтерполу, адресований керівництву МВС, в якому йдеться про необхідність перевірки діяльності громадської організації Міжнародна поліцейська корпорація громадської безпеки (МПКГБ).

"З метою припинення будь-яких спекуляцій щодо існування на території України міжнародних правоохоронних організацій необхідно провести ретельну перевірку МПКГБ та її членів на предмет причетності до протиправної діяльності та за результатами вирішити питання про анулювання реєстрації цієї громадської організації", - йдеться в листі.

За даними Міністерства юстиції, громадська організація "Міжнародна поліцейська корпорація громадської безпеки" зареєстрована 17 червня 2005 року, а її юридична адреса збігається з адресою МВС України - вулиця Богомольця, 10, корпус 5. Як наголошується на сайті корпорації, її головне статутне завдання - "сприяння органам державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, органам внутрішніх справ та їхнім посадовим особам у забезпеченні громадської безпеки та безпеки дорожнього руху в Україні та за її межами".

Крім того, профільною діяльністю організації є "консолідація зусиль міжнародних правоохоронних органів та спеціальних служб держав у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю". Представництва МПКГБ, звані комісаріатами, є в регіонах України, а також у деяких країнах Європи. Члени МПКГБ носять форму, дуже схожу на міліцейську, відзнаки та спеціальні звання.

Інтерпол зацікавився діяльністю МПКГБ після того, як 19 жовтня під час обшуку затриманого в Чорногорії громадянина Боснії і Герцеговини Насера Кельменді було знайдено посвідчення підполковника МПКГБ, а також свідоцтво про отримання нагороди організації "На знак великої поваги". Кельменді підозрюється Інтерполом в причетності до шахрайства, відмивання грошей, здобутих незаконним шляхом, здійснення "злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків та вибухових пристроїв, підпалів і фінансування терористичної діяльності".

За даними видання, МПКГБ видає своїм членам індивідуальні автомобільні номери з абревіатурою МДБ (станом на листопад - 142 номери), причому більшість з них зареєстровано на автомобілі преміум-класу. Крім того, як стверджується на сайті одеського комісаріату корпорації, "посвідчення офіцера МПКГБ міжнародного зразка за кордоном прирівнюється до службового посвідчення офіцера поліції".

Керівництво МПКГБ не приховує, що вона є досить мілітаризованою структурою. Голова наглядової ради корпорації Костянтин Тороп неодноразово заявляв, що "для забезпечення безпеки громадян України та іноземців" незабаром в містах країни з'являться патрулі, організовані МПКГБ та Українським союзом кікбоксингу. На сайті одеського комісаріату можна ознайомитися з фоторепортажами з тренувань членів МПКГБ, які нагадують заняття бійців спецпідрозділів МВС або антитерористичного центру СБУ "Альфа".

"Через незрозумілий статус МПКГБ, її юридичну адресу, а також схожість виданих нею посвідчень з документами співробітників органів поліції (міліції) їх вилучення в особи, що підозрюється у скоєнні тяжких злочинів, завдало серйозної шкоди іміджу як країни в цілому, так і МВС України зокрема", - резюмується в листі українського бюро Інтерполу на адресу МВС.

У МВС запевнили, що інформація про результати перевірки організації "буде пізніше", проте категорично заявили, що "жодні документи не дають таких же прав, як посвідчення співробітника міліції". "Це в принципі неможливо", - сказала виданню керівник відділу преси департаменту зв'язків з громадськістю Любов Нечипоренко. У свою чергу голова прес-служби департаменту ДАІ МВС Євген Кравець запевнив, що нічого незаконного у використанні номерів з абревіатурою МДБ немає і вони не дають жодних переваг.

"Якщо водій з такими номерами порушить правила дорожнього руху, то він буде нести відповідальність на загальних підставах", - наголосив він у розмові з кореспондентом. Не бачать нічого незаконного у своїй діяльності і в самій організації. "Так званий балканський терорист насправді ніякого стосунку до кримінальних структур не має. В організації немає людей з вулиці і не може бути за визначенням, бо вона досить закрита - серед нас багато чинних силовиків", - сказав голова наглядової ради МПКГБ Костянтин Тороп.

Водночас газета звернула увагу на те, що символіка МПКГБ майже ідентична до символіки Міжнародної поліцейської асоціації (МПА) - авторитетної міжнародної організації, заснованої в 1950 році у Великобританії.

Президентом української сесії МПА, куди входять понад 7 тисяч чинних і колишніх співробітників правоохоронних органів, є перший міністр внутрішніх справ незалежної України (1990-1994) Андрій Василишин, а сама асоціація тісно взаємодіє з МВС.

Особливо очевидно це проявляється в емблемах двох організацій - як у МПА, так і у МПКГБ присутня блакитна земна куля з континентами червоного кольору (тільки у МПКГБ - без Антарктиди). Пан Тороп не зміг пояснити цю схожість, зазначивши лише, що може надати "всі документи, які дають право володіння емблемою".

Інтерес Інтерполу до України може бути пов'язаний з боротьбою цієї організації з тероризмом. Так, наприклад, Інтерпол готувався до терористичних актів під час Пекінської Олімпіади-2008. А до України Інтерпол пообіцяв направити спеціалістів для посилення заходів безпеки під час Євро-2012.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1220 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ