Сб, 2024-04-20, 07:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 20 » Грузія обіцяє, що не дозволить російським пасажирським літакам здійснювати рейси до Сухумі
20:52
Грузія обіцяє, що не дозволить російським пасажирським літакам здійснювати рейси до Сухумі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  Російська цивільна авіація не зможе виконувати рейси за напрямком Москва - Сухумі. У Тбілісі докладуть усіх зусиль, щоб цього не допустити, заявив 16 вересня міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе.

За його словами, рейси Москва - Сухумі є "грубим порушенням" правил Міжнародної організації цивільної авіації ICAO.

"Ми це вже одного разу зупинили і, якщо знадобиться, зупинимо ще 10 разів", - цитує Вашадзе сайт abkhazeti.info. При цьому глава МЗС Грузії зазначив, що військові літаки РФ в Сухумі "і зараз літають".

Російські компанії, які здійснюють польоти до Абхазії, потраплять в чорний список, і інші країни уникатимуть зв'язків з ними, повідомляє GHN з посиланням на думку офіційного Тбілісі. На думку грузинської сторони, це буде єдиним важелем обмеження польотів до Сухумі. Тим часом конкретних санкцій для компаній, що потрапили до чорного списку ICAO, не існує, зазначив керівник єдиної транспортної адміністрації Грузії Леван Чичинадзе.

Нагадаємо, що регулярні авіарейси між Росією і Грузією було припинено в 2006 році. У 2008 році повітряне повідомлення було тимчасово відновлено, але після початку війни в серпні прямі польоти знову скасували.

У нинішньому році між Москвою і Тбілісі були здійснені серії чартерних авіарейсів. Проте в результаті визнання Москвою незалежності Сухумі і Цхінвалі від Грузії в РФ заговорили про необхідність налагодити авіасполучення з новими незалежними республіками.

Грузія не раз висловлювала протест проти підписання угоди про повітряне сполучення між Абхазією і Росією.

У Тбілісі зазначали, що небо над Абхазією не може бути відкрите без дозволу влади Грузії, оскільки це порушує міжнародне право.

Нагадаємо також, що міжнародна організація цивільної авіації ICAO відмовилася визнати аеропорт Сухумі як міжнародний, оскільки підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії.

Проте про потребу регулярного авіасполучення між Сухумі і Москвою раніше заявив президент Росії Дмитро Медведєв. Згідно з його словами, це необхідно для заохочення туризму до Абхазії, передає voanews.com. Російський президент також пообіцяв сприяти Сухумі у відновленні і оснащенні місцевого аеропорту.

Так званий президент Абхазії Сергій Багапш назвав конкретнішу дату для запланованих польотів між Сухумі і Москвою. Зокрема, 27 травня Багапш заявив представникам преси, що регулярне авіасполучення між Абхазією і Росією поновиться в 2011 році.

"Літаки вилітатимуть з підмосковного аеропорту "Чкаловський" і прибуватимуть у Сухумі", - зазначив Багапш і додав, що місцевий аеропорт готовий приймати пасажирські літаки.

Кілька днів тому віце-прем'єр РФ Сергій Іванов заявив про наміри встановити регулярне авіаційне, залізничне і морське сполучення з Абхазією. Проте 17 вересня на церемонії підписання угоди про функціонування контрольно-пропускних пунктів між Росією і Абхазією віце-прем'єр Росії Іванов, відповідаючи на запитання журналістів щодо приблизного часу здійснення авіарейсів між Сухумі та Москвою, сказав, що для цього "необхідний хороший аеропорт", "але його немає".

Лідер опозиційної Республіканської партії Тінатін Хідашелі в інтерв'ю "Голосу Америки" наголосила, що оснащення аеропорту Сухумі навряд чи може становити для Росії реальну проблему і, відповідно, навряд чи є головною причиною того, що здійснення регулярних авіарейсів між Сухумі і Москвою відкладається.

"На даному етапі Росія зацікавлена у врегулюванні відносин з ЄС і США, тому Москву не влаштовує зайвий раз дратувати західні країни, - сказала Хідашелі, - Росія чекає відповідного моменту і зрештою почне здійснювати рейси Сухумі - Москва. На жаль, це справа часу".

Професор Олександр Ронделі, керівник Грузинського фонду стратегічних і міжнародних досліджень, висловив схожу думку: "Москва не зацікавлена весь час йти проти міжнародних норм і інструкцій і, ймовірно, постарається м'якше вирішити дане питання".

Довідка

8 серпня 2008 року Грузія, яка піддалася на провокаційні обстріли своєї території, взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами. Під час конфлікту російська авіація знищила майже всю систему ППО Грузії.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ. 26 серпня РФ визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Захід засудив цей крок, як і засудив визнання Росією незалежності Абхазії і Південній Осетії, висловив солідарність з Грузією перед обличчям тиску з боку Росії і виявив готовність допомогти зміцнити її економічний і військовий потенціал.

У свою чергу керівництво РФ ухвалило рішення створити військові бази чисельністю по 3 700 осіб кожна в Абхазії й у Південній Осетії. Також розглядається питання про будівництво в Абхазії бази Військово-Морських сил для кораблів Чорноморського флоту РФ.

ЄС заявив, що розглядатиме будівництво цих баз як порушення Росією угоди з Грузією про припинення вогню, яку було підписано в 2008 році після російсько-грузинської війни.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 947 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ