Чт, 2024-04-18, 08:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 14 » Грузія збирається розповісти про дискримінацію з боку Росії в Гаазькому суді
15:36
Грузія збирається розповісти про дискримінацію з боку Росії в Гаазькому суді
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  У вівторок в міжнародному суді ООН в Гаазі на слуханнях за позовом Грузії до Росії у зв'язку з подіями серпня 2008 року буде розглянуто аргументи Тбілісі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Грузія подала позов проти Росії в серпні 2008 року, звинувачуючи Москву в тому, що нею з 1990-х років по 2008 рік були порушені зобов'язання за Міжнародною конвенцією про викорінювання всіх форм расової дискримінації. Проте суд ще не розпочав розгляду справи по суті, оскільки Росія наполягає на тому, що в суду відсутня юрисдикція за даним позовом. Саме запереченням російської сторони присвячені нинішні слухання в Гаазі.

Слухання, які триватимуть до 17 вересня, розпочалися в понеділок з виступу представників Росії. Російська сторона наполягає на відсутності суперечки між Грузією і РФ.

Грузинська сторона вважає, що у неї є вагомі підстави для того, щоб досягти успіху в найвищому судовому органі ООН. "Ми думаємо, що аргументи, які на цьому етапі висуває Росія, - це тільки спроба уникнути відповідальності. У нас дуже великі надії на те, що ми зможемо отримати підтримку більшості в суді, - упевнена перший заступник міністра юстиції Грузії, яка представляє грузинську сторону в Гаазі, Тінатін Бурджаліані.

За словами Натії Кацитадзе з грузинської Асоціації молодих юристів, Міжнародний суд може розглянути справу навіть без згоди однієї зі сторін. "Конвенція, на підставі якої Грузія подала позов, прямо говорить, що якщо є проблемні питання, і сторони, тобто члени цієї конвенції, не доходять згоди за допомогою переговорів, то, на вимогу однієї зі сторін, справу може розглянути міжнародний суд", - говорить Кацитадзе.

Суд має вирішити, чи існує суперечка між Росією і Грузією, передбачена Конвенцією, на яку поширюється юрисдикція суду. "Російська сторона заперечує, що суперечка існує. Наша ж позиція в тому, що у нас є суперечка, що стосується етнічних чисток, саме з Росією, а не з абхазами і південними осетинами", - сказала Бурджаліані.

Грузинські правозахисники зазначають, що в Грузії є вагомі підстави, щоб довести в суді: у невизнаних республіках здійснювалися етнічні чистки. "Так багато фактичного матеріалу і доказів того, що саме грузинське населення постраждало, що, я думаю, перспективи виграти цю справу дійсно реальні", - вважає виконавчий директор неурядової організації "42-га стаття Конституції" Манана Кобахідзе.

За її словами, тільки її організацією до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі було подано 406 скарг від грузинських переселенців.

Припинення етнічної дискримінації з боку Росії в Абхазії і Південній Осетії - це головна вимога грузинської сторони. Також Грузія вимагає, щоб Росія перестала перешкоджати поверненню біженців.

Проте, за словами експертів, навіть якщо цього разу суд ухвалить рішення на користь Грузії, попереду довгий і важкий процес судового розгляду.

Ректор Дипломатичної академії Грузії, Сосо Цинцадзе каже, що він не чекає жорсткого рішення стосовно Росії. "Треба врахувати, що в цьому суді судді представляють європейські країни і намагатимуться винести ухвалу "ні вашим, ні нашим", - вважає він. - Але, у будь-якому випадку, для Росії це не подарунок, грузинська делегація вже практично на весь світ може озвучити неспростовні докази, які вона зібрала проти Росії".

Інші експерти, такі, наприклад, як Гія Хухашвілі, вважають, що навіть якщо у грузинської сторони є перспективи в Міжнародному суді в Гаазі, Грузія може замість розв'язання проблем отримати нові "контрсправи" проти Грузії. "Я не думаю, що цей суд дійде логічного завершення, але навіть якщо рішення буде щодо Росії жорстким, механізму виконання Росією таких рішень на Заході поки що не знайдено, - говорить Хухашвілі. - Більш того, на Заході розуміють просту річ - що більше притискувати Росію, то небезпечнішою вона стає".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 974 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ