Пн, 2024-04-29, 01:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 2 » Інтернет оголосив війну владі: один за одним падають офіційні сайти
10:32
Інтернет оголосив війну владі: один за одним падають офіційні сайти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Інтернет партія України та користувачі EX.ua сьогодні пікетували будівлю МВС. Учасники пікету розбивали диски, клавіатури і вимагали не чинити перепон у роботі сайта EX.ua. За словами голови партії Дмитра Голубова, учасники акції протестують проти утиску прав інтернет-користувачів в Україні.

"Згідно із законом, можливо, і є підстави (для закриття EX.ua – ред.), оскільки порушується авторське право, але ми як інтернет-користувачі вважаємо, що Інтернет – це територія свободи і в Інтернеті авторське право не працює. Якщо ви знімете поганий фільм, то його не дивитимуться в Інтернеті, закриють чи не закриють сайт. Україні робота цього сайта шкоди не завдавала, тому що Україна не знімає фільмів… Цей сайт, можливо, завдавав шкоди західним країнам. То чому ж ми відстоюємо права західних громадян. Скільки це триватиме?" – зазначив він, передає "Український тиждень".

Водночас реєстратор домену файлообмінного ресурсу EX.ua компанія IMENA.UA підтверджує призупинення роботи домену ресурсу за приписом правоохоронних органів.

"Так, ми підтверджуємо, що до нас прийшли з постановою слідчого про закриття домену у рамках кримінальної справи", - повідомив президент компанії Олександр Ольшанський, передає "Інтерфакс Україна".

За його словами, йдеться про кримінальну справу річної давності щодо поширення ресурсом контрафактного (піратського) програмного забезпечення. Ольшанский додав, що EX.ua має право оскаржити в прокуратурі або суді цю постанову. Проте, за його словами, представники ресурсу досі не зв'язалися з реєстратором і з ними не вдається встановити контакт.

Президент IMENA.UA також підтвердив інформацію, що домен було зареєстровано на іноземну компанію.

Зазначимо, 31 січня міліція припинила діяльність  веб-ресурсу EX.ua за порушення прав інтелектуальної власності. За даними МВС, було вилучено 200 серверів із загальним обсягом нелегального контенту більш як 6000 терабайт. Однак, представники ресурсу заперечили цю інформацію.

Українські інтернет-користувачі бурхливо відреагували на закриття EX.ua. Сам сайт МВС, на якому у другій половині дня з'явилася інформація про слідчі заходи, до кінця дня відчував труднощі з доступом. У прес-службі МВС ввечері не виключили факт DDoS-атак з боку розгніваних користувачів.

Також потім труднощі з доступом з'явились. Він перестав завантажуватись. Якийсь час відчувались проблеми у завантаженні офіційного сайта Партії регіонів. Зараз сайт партії завантажується, хоча й повільно. Судячи з усього, сайт "регіоналів" також опинився в епіцентрі ненависті "мережевих хом'ячків", які мстять за закриття популярного сайта EX.ua.

У листопаді 2010 року, Американська асоціація звукозапису RIAA віднесла"ЕХ.UA" до 25-ти найбільших "піратських" веб-ресурсів світу. За твердженнями вказаної міжнародної організації, на сайті немає жодного відео- чи аудіофайлу, легальність поширення якого підтверджена власником авторських прав.

Цей ресурс помітно відрізнявся від інших подібних тим, що їм можна було легко користуватися без реєстрації, швидкість скачування була дуже високою. Також зручним була можливість качати файли як при використанні торент-клієнта (без урахування будь-якого рейтингу), так і викачувати файл безпосередньо з сервера. При чому будь-який, давно доданий, файл можна було скачати так само на високій швидкості.

Варто також зазначити, що в США, тим часом, прокуратура Східного округу штату Вірджинія повідомила, що з четверга розпочнеться видалення матеріалів з серверів компанії Megaupload. Знищенням бізнесу німецького хакера Кіма Шмітца влада США хоче відлякати інвесторів та підприємців від 4-мільярдної індустрії обміну файлами в Інтернеті.

Міліція розповіла, хто "настукав" на EX.ua, але від закриття Upload відхрестилася

У міліції здивовані резонансом навколо закриття файлообмінника EX.ua. Про це заявив заступник начальника Департаменту боротьби з кіберзлочинністю Руслан Пахомов на брифінгу в середу. За його словами, відповідну справу було порушено ще у липні 2011 року.

Разом із тим, сказав Пахомов, усю апаратуру та документацію, вилучену в рамках обшуку в офісі компанії, яка належить EX.ua, передано на експертизу, передає 

"Якщо цікаво, то в офісі у секретаря було вилучено інструкцію на випадок приходу міліції, в якій було написано: "На питання міліції відповідати, що офіс не має ніякого стосунку до EX.ua – і про діяльність EX.ua ніхто не знає". Однак пізніше, під час допитів, співробітники повідомили, що працювали на EX.ua, в тому числі", - заявив представник МВС.

За його словами, усього в приміщенні знаходилися представництва ще кількох компаній, які належать власнику EX.ua. Пахомов не зміг показати документи, які б підтверджували факти звернення правовласників до міліції з приводу EX.ua, мотивуючи це таємницею слідства.

Однак він зазначив, що справу порушено на підставі звернень "від Державного інституту інтелектуальної власності, від Кабінету міністрів, від представництва Adobe в Україні, Graphisoft, від телеканалу "1+1".

На запитання, чи подавала таке звернення компанія Microsoft, Пахомов відповів: "Безумовно".

На репліку, що компанія "Microsoft в Україні"вже спростувала це  він відповів: "Значить, спростувала". Крім того, на запитання про закриття файлообмінника Upload.com.ua Пахомов заявив, що "міліція не має відношення до несправностей на цьому сайті". Також стало відомо, що український файлообмінний інтернет-ресурс Upload.com.ua тимчасово призупинив надання своїх послуг .    Про це Віталій Лемець зі служби підтримки Upload.com.ua.

У міліції зізналися, що користуються піратськими програмами

Приблизно 47% програмного забезпечення у Міністерстві внутрішніх справ не є ліцензійним. Про це заявив журналістам начальник управління зв’язків з громадськістю МВС Володимир Поліщук.

У МВС заявляють, що з 2006 року не закуповують комп’ютерів з піратським комп’ютерним забезпеченням.

"Приблизно 47% програмного забезпечення у міністерстві не є ліцензійним. Однак МВС поінформувало "Майкрософт". І тепер компанія веде переговори з органами державної влади про легалізацію програмного забезпечення", - сказав Поліщук. Він також додав, що на даний момент МВС не займається користувачами Інтернету, які розміщували піратський конвент за допомогою EX.ua.

"Однак теоретично вони можуть понести відповідальність, якщо в їхніх діях буде доведено умисел", - сказав Поліщук. Присутні на брифінгу представники департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю та порушенням прав інтелектуальної власності не змогли пояснити, яким чином вони доводитимуть "злісний умисел" користувачів, а також, що піратський контент був розміщений конкретною особою, навіть за умови з'ясування його IP-адреси.

Поліщук також повідомив, що фахівці МВС вже добу намагаються реанімувати сайт МВС після хакерської атаки.

"Спочатку ми думали, що надто багато користувачів на сайт заходило одночасно. Але більш правдивою виявилась версія про DDos-атаку. Наразі наші провайдери намагаються розблокувати роботу сайта", - додав він.

Також на даний момент МВС не займається користувачами Інтернету, які розміщували піратський контент за допомогою EX.ua.

EX.ua є лише майданчиком, порушували авторське право користувачі, пояснюють юристи

Діяльність інтернет-ресурсу EX.ua з надання майданчика для розміщення різного контенту не є незаконною, порушниками авторського права в цьому випадку є зареєстровані користувачі ресурсу, які незаконно заливають піратський контент, вважають опитані юристи.

Партнер Правової групи "Павленко і Побережнюк" Лариса Побережнюк вважає суперечливим з юридичного погляду притягнення до кримінальної відповідальності осіб, що володіють файлообмінними інтернет-ресурсами.

"По своїй суті це програмне рішення, яке дозволяє розміщувати аудіо-, відео- та іншу інформацію в Інтернеті будь-яким користувачам, тобто є майданчиком. Піратське відео розміщує не адміністрація таких сайтів, а фізичні особи, які зареєструвалися і користуються таким ресурсом", - зазначила Побережнюк.

На її думку, в цьому випадку можна "провести аналогію з орендою, наприклад, офісу". "Власник передав приміщення, а орендар у цьому приміщенні продає неліцензійне відео. Чи притягується до відповідальності за порушення авторських прав власник нерухомості? - Ні", - наголосила вона.

При цьому Побережнюк зазначила, що на сьогодні власники таких ресурсів мають враховувати ризики, пов'язані з неврегульованістю законодавства у цій сфері не лише в Україні, а й в цілому світі.

"Створюючи такі ресурси, власники мають розуміти, що на сьогоднішній день неврегульованість законодавства не лише в Україні, а й в усьому світі, призведе до довгих судових розглядів", - зазначила юрист.

Такої ж думки дотримується старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Володимир Якубовський. За його словами, діяльність EX.ua з надання можливості розміщення різного роду контенту не є незаконною.

"Що стосується законності діяльності сайта, необхідно говорити про конкретних винних осіб, яких і потрібно притягати до кримінальної відповідальності за статтею 176 Кримінального кодексу України. Сама по собі діяльність з надання можливості розміщення різного контенту не є незаконною. Так, приміром, на YouTube і Facebook також багато різного роду відео- та аудіоконтенту", - наголосив Якубовський.

Він зазначив, що на сьогодні інформація стосовно того, хто є підозрюваними в порушеній кримінальній справі, і у кого здійснювалося вилучення, досить суперечлива.

"Не до кінця зрозуміло, чи підозрюють співробітників компанії, які адміністрували сайт EX.ua, чи його користувачів... Таким чином, слідчим необхідно встановити, хто саме поширював програмний або інший контент, в якому обсязі й чи отримувала така особа дозвіл відповідного правовласника", - сказав юрист.

Старший юрист адвокатського об'єднання Arzinger Дмитро Гадомський навів приклад судового процесу над файлообмінною піринговою мережею Napster, яка як один з аргументів на свій захист зазначила, що саме користувачі є порушниками авторських прав, а P2P сервіс - лише інструмент.

"При цьому наводилася аналогія з відеокасетами, які ще кілька років тому кіноіндустрія розглядала як найжорсткіший інструмент піратства, тобто так само, як сьогодні музична індустрія сприймає Інтернет", - зазначив Гадомський.

У зв'язку з можливим порушенням кримінальної справи стосовно користувачів веб-ресурсу EX.ua виникає питання захисту персональних даних, вважає Якубовський.

"У зв'язку з новим профільним законом України виникає питання захисту персональних даних і, відповідно, правочинності збирання МВС інформації про користувачів, яких можуть підозрювати у порушеній кримінальній справі. Звертаємо вашу увагу: якщо органи влади діють у рамках своїх повноважень, вони не зобов'язані якимось чином повідомляти фізичних осіб про збирання та обробку інформації про них", - зазначив юрист.

У цій справі, на думку Гадомського, особливо цікавий факт блокування доменного імені. "Не виключено, що домен EX.ua було заблоковано в порядку, встановленому згідно з відомим, нещодавно ухваленим законом у США - Stop Online Piracy Act (SOPA)", - вважає Гадомський.

Крім цього, на думку юриста, "дивно чути від правоохоронних органів України про те, що причиною для порушення кримінальної справи в Україні є складений десь у США (нехай навіть і RIAA) перелік піратських веб-ресурсів".

"Дуже шкода, що у нашої суверенної держави немає своєї власної концепції регулювання авторських прав, а відбувається лише адаптація законодавства України до досить суперечливого законодавства країн, для яких експорт об'єктів авторських прав становить чверть ВВП", - зазначив Гадомський. Крім цього, на його думку, на сьогодні актуальним є питання про те, чи потрібно платити за контент.

"Ми вважаємо, що ствердна відповідь на це запитання цілком очевидна для більшості читачів. Нещодавно EX.ua заявила про свій намір ліцензувати контент і, наскільки нам відомо, було дійсно укладено відповідні ліцензійні договори з багатьма правовласниками", - зазначив Гадомський.

З цього погляду, на його думку, закриття ресурсу видається нелогічним, "оскільки жоден інший веб-ресурс такого масштабу в Україні поки що не робив заяв про намір здійснювати роботу законно і, найголовніше, не намагався забезпечити укладення відповідних договорів з правовласниками".

Стартувала масована атака хакерів і користувачів соц. мереж на офіційні сайти влади

Група ВКонтакте "СВОБОДУ EX.UA", в якій вже перебуває близько 14 тисяч користувачів, опублікувала заклик про нову скоординовану атаку на сайт Президента.

"Сьогодні о 18:00 (за київським часом) ми будемо штурмувати сайт президента України DDOS атакою. Нам потрібні люди, тому долучатися можуть всі! Якщо ми зберемо зусилля, серверу буде хана!" - пишуть в інструкції для добровольців адміністратори групи.

Атака проводиться за допомогою автоматизованої анонімної технології. Учасники-волонтери надають свої технічні потужності для посилення ефекту від атаки.

Тим часом, канал 1 +1 поширив прес-реліз у якому знімає з себе відповідальність за порушення кримінальної справи проти ex.ua.

"У вересні 2011 року 1 +1 дійсно звертався до МВС та Державної служби інтелектуальної власності України з вимогою захистити контент, авторськими правами на який ми володіємо, і прибрати його з Інтернету. Кримінальну справу проти ex.ua було порушено на три місяці раніше нашого звернення", - написано в повідомленні прес-служби каналу.

Станом на 22:00 офіційний сайт Кабінету Міністрів України працює з перебоями. О 21-й годині припинив відкриватися сайт Верховної Ради. Періодично видають помилку офіційні сайти Партії регіонів та Служби безпеки України. Також не працюють сайти каналу "1+1" та Міністерства транспорту.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1086 | Додав: adminA | Теги: Інтернет оголосив війну влад
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ